Hlavní navigace

Stáhněte si rychlejší procesor. Aktualizace operačního systému Raspberry Pi zvýší takt o 300 MHz

13. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: Raspberry Pi
Download more CPU.

Intel kdysi dávno experimentoval se softwarovým upgradem procesorů, kdy se dalo ex post za poplatek odemknout něco výkonu navíc. Vypadá to, že v pozitivní formě (zadarmo) se takové „stažení lepšího CPU z internetu“ teď objeví u Rapsberry Pi. Jeho výrobce v nové verzi operačního systému Raspberry Pi OS totiž odemkne u existujících desek vyšší frekvenci u procesorů ARM, na nichž tyto desky běží.

Raspberry Pi Foundation vypustila novou verzi oficiální linuxové distribuce pro tyto počítače/desky a mimo jiných změn oznámila, že tato verze (založená na Debianu „Bullseye“) po nainstalování zvýší frekvenci procesoru na deskách Raspberry Pi 4. Frekvenci totiž může operační systém prostřednictvím firmwaru a jeho nastavení měnit, což teď firma využila.

BCM2711 v RPi 4 zpětně validováno pro vyšší takt

Zatímco původně Raspberrry Pi 4 přišlo na trh s frekvencí 1,50 GHz na svých jádrech CPU (s architekturou Cortex-A72), později vydaný počítač v klávesnici Raspberry Pi 400 má, jak si možná pamatujete, vyšší frekvenci 1,80 GHz. Raspberry Pi Foundation v tomto novém OS udělá to, že stejnou frekvenci nastaví i u běžných desek Raspberry Pi 4, které teď běží ve výchozím stavu na 1,50 GHz.

Nebude to ovšem platit úplně pro všechny, první revize desky zůstanou na původní frekvenci. Výrobce uvádí, že frekvenci může takto ex-post po vydání zvýšit proto, že dlouhodobým testováním zjistil, že křemík zvládne tuto vyšší frekvenci za podmínky zvýšení napětí na určitou hodnotu. Z onoho testování si je RPi Foundation jistá, že všechny vyrobené procesory BCM2711 při této kombinaci taktu a napětí budou stabilní, a lze tedy zpětně navýšit původní specifikace CPU. To nejelo nadoraz a mělo rezervu pro OC, proto je toto asi možné – na dnešních procesorech Intelu a AMD takové rezervy už nejsou, takže něco podobného by jejich výrobci provést nemohli.

Má to ovšem jeden háček, kvůli kterému nebude takt zvýšen na všech RPi 4, ale jen na některých revizích. Problém není v procesoru, kde by každý asi měl tyto takty zvládat, ale v napájecích komponentech. Na vyšší napětí a také asi vyšší proud potřebný pro zvýšený takt jsou totiž připravené jen desky novější revize C0T (oproti starší B0T). Tyto revize se dají poznat podle přítomnosti napájecích čipů v oblasti vyznačené na snímku od Raspberry Pi Foudnation. Jejich přítomnost zajišťuje, že deska zvládne ono vyšší napětí a tedy by mělo být zaručené, že její procesor BCM2711 lze přepnout na 1,80 GHz a bude to stabilní.

Raspberry Pi 4 desky na nichž se nacházejí v zakroužkovaném místě takto vypadající součástky dostávají upgrae na 180 GHz Desky, na nichž se nacházejí v zakroužkovaném místě takto vypadající součástky, dostávají upgrade na 1,80 GHz (Zdroj: Raspberry Pi Foundation)

Původní desky tyto součástky nemají. Jako první přinesly tuto upravenou konfiguraci 8GB modely desky Raspberry Pi 4 vypuštěné na trh loni na jaře. Od té doby se s ní ale již začaly vyrábět i 2GB a 4GB modely, takže se můžete podívat, jestli už takto váš kus také vypadá a pokud ano, máte vyhráno. Samotný operační systém by měl revizi desky poznat, takže zvýšení taktu na 1,80 GHz proběhne po aktualizaci, ať už o „nároku“ vašeho exempláře víte, nebo ne. Pokud byste to třeba kvůli spotřebě nechtěli, můžete desku manuálně podtaktovat.

Raspberry Pi 4 Model B Napájení u původní verze Raspberry Pi 4, která s 1,8 GHz updatem není kompatibilní (Zdroj: Raspberry Pi Foundation)

A podobně, vlastníci starší revize desek RPi 4, na které se s tímto navýšením frekvencí nedostalo, mají také možnost zvýšit si frekvenci ručně, tedy místo tohoto továrního zvednutí specifikací udělat ruční uživatelské přetaktování. U toho už ale samozřejmě nemáte zaručeno, že vaše deska určitě bude stabilní. A se starším napájením asi nemá takovou rezervu. Je to tedy na vaše nebezpečí, jako vždy s OC.

Galerie: Raspberry Pi 4 Model B s 8GB pamětí RAM

Zvednutí taktu z 1,5 na 1,8 GHz je u Raspberry Pi 4 docela významné. Výkon by měl stoupnout až o 20 %. Tedy pokud nenarazíte na to, že se vám deska přehřívá, pak asi nastoupí throttling a ze zrychlení vám něco (nebo vše) sežere. Čtyřjádrový SoC Broadcom BCM2711 má už dost starou architekturu Cortex-A72 z roku 2015, takže navýšení taktu se u něj bude dost hodit, protože výkonu to pro dnešní software zas tak moc není.

Zdroj: Raspberry Pi Foundation

Byl pro vás článek přínosný?