Hlavní navigace

Skládací Surface se dvěma obrazovkami by mohl nabídnout také aplikace z Androidu

24. 6. 2019

Sdílet

Microsoft na nový typ zařízení nezanevřel. Stále vyvíjí Surface se dvěma obrazovkami, na němž poběží nová varianta Windows. A ní zřejmě i aplikace z Androidu.

O tom, jaké systémy a zařízení Microsoft interně připravuje, se čas od času mluví díky novým zákulisním informacím. Existuje důvod, proč firma nepředstavuje všechny produkty od prvních týdnů vývoje – plány se mění v závislosti na mnoha faktorech a některé mohou být zcela zrušeny.

Jak se zdá, Microsoft nadále plánuje skládající zařízení. Aspoň to tvrdí nový report. Nemělo by jít o telefon, ale o počítač prodávaný pod značkou Surface. Nese kódové označení Centaurus a právě k němu v neděli přinesl nové informace magazín Forbes. Informace získal od marketingové firmy, které se odkazuje na informace z dodavatelského řetězce.

Dvě obrazovky a aplikace z Androidu

Nový typ Surfacu údajně nabídne dvojici 9" obrazovek s poměrem stran 4:3, dále SoC Lakefield od Intelu a konektivitu skrze mobilní sítě čtvrté, případně páté generace. Patrně nejzajímavější zmínka je věnována aplikacím pro Android, jež by v dané verzi Windows 10 měly běžet. Report zmiňuje přímo Windows 10, ačkoli v praxi by mělo jít o upravenou variantu systému, tj. Windows Core OS, resp. z něj vycházející Windows „Lite“.

Zařízení by mělo dorazit na trh v první polovině roku 2020. Možná už v prvním čtvrtletí. Report aspoň z části potvrdil Zac Bowden z Windows Central. I jeho zdroje tvrdí, že zařízení nabídne procesor od Intelu a dvě samostatné obrazovky. O tom, že by na zařízení mohly běžet také aplikace určené původně pro Android, slýchá už přes rok. Poprvé už prý nápad mezi Redmondskými koloval v době, kdy uvažovali nad skládacím zařízením do kapsy, které jsme znali pod kódovým jménem Andromeda.

Závěr

Jestli se Microsoft odhodlá k tomu, aby ve Windows zprostředkoval aplikace z Androidu, se musíme nechat překvapit. Všechny uvedené informace je potřeba brát s nadhledem, protože mohou být nepřesné, případně se plány mohou změnit, jak jsem už předeslal. Podle Bowdena se objevují náznaky, že Surface „Centaurus“ uvidíme na možná už v říjnu na akci, kde Microsoft představí nový hardware.

KL24

Zdroje: Forbes | Windows Central

Byl pro vás článek přínosný?