Hlavní navigace

T-Mobile koupil AIM a nabídne optiku pro 100 000 domácností

11. 11. 2019

Sdílet

Růžový operátor loni v lednu oznámil, že hodlá do modernizace sítě investovat až 15 miliard korun. Cílem je posílit infrastrukturu kvůli chystaným 5G sítím, ale T-Mobile má v plánu rozšiřovat optické linky také do domácností (FTTH/B). Peníze ale nakonec nepůjdou jen na budování nových sítí, ale také kupování stávajících. T-Mobile totiž minulý týden oznámil, že koupil společnost Planet A, která v Čechách poskytuje služby pod značkou AIM.

Optická síť je budoucností T-Mobile. Předpokládáme, že zájem zákazníků o ještě rychlejší data na fixní síti nadále poroste. V průběhu letošního roku jsme dosáhli na sto tisíc pokrytých domácností optikou a v tomto trendu chceme pokračovat i v příštím roce. Vše bude záležet na tempu schvalování stavebních prací a na naší schopnosti získávat povolení k výstavbě. Rozjednaných lokalit je skutečně mnoho. A samozřejmě také na spolupráci s lokálními ISP,“ říká Juraj Bóna, výkonný ředitel T-Mobile Czech Republic.

Planet A v Praze, Mělníku a Neratovicích poskytuje internet pro více než 40 000 domácností. Kromě optiky využívá také Wi-Fi, koaxiální kabel nebo přeprodává xDSL. Planet A úzce spolupracuje s brněnskou společností Smart Comp (Netbox). Sice jsou vlastnicky nezávislé, ale mají shodné weby, společně vyvíjejí internetovou televizi Kuki a v minulosti spolu rozjely virtuální mobilní operátory (AIM už jej nemá).

Velké spojování operátorů

T-Mobile o Planet A mluví jako o dceřiné společnosti a v současnosti má ještě velkou míru autonomie. Otázkou je, jestli to tak zůstane i do budoucna a jestli s Planet A s T-Mobilem nesplynou. Z marketingového hlediska je důležitější mít jednu silnou značku. Z obchodního zase jeden společný systém. Vazby na Smart Comp a hlavně Kuki se růžovým příliš líbit nebudou, když mají vlastní televizní služby.

Pokud ovšem T-Mobile nakonec nekoupí i jej. Konsolidace trhu se zrychluje poté, co Cetin oznámil masivní investice ve výši 27 miliard korun. Lokální poskytovatele skupují Nej.cz a Nordic Telecom. K tomu Vodafone pohltil UPC. Podle ČTÚ (viz výroční zpráva) mezi největší poskytovatele internetu patří ještě Poda, Starnet, Jon.cz nebo Tlapnet. Jako dlouho asi tyto firmy zůstanou nezávislé?

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?