Hlavní navigace

Tržní podíly x86 procesorů. AMD zase ubralo Intelu, má skoro rekordní podíl, 22 % notebooků

8. 11. 2021

Sdílet

První procesor Intel Core i7 s architekturou Nehalem, ilustrace se snímkem čipu (2008, 45nm proces)
Zdroj: Intel
Intel zatím pořád ztrácí tržní podíl v x86 procesorech na úkor AMD. Minimálně sice získal v desktopech, ale v noteboocích i serverech AMD zase přibralo, v noteboocích je na vůbec rekordní úrovni.

Další kvartál roku je za námi – už jsem tu měli finanční výsledky InteluAMD a nyní konečně dorazily i údaje o tom, jaké jsou tržní podíly obou firem na trhu x86 procesorů, kde se mezi sebou mydlí. Jde o poslední čísla ukazující stav před vydáním procesorů Intel Alder Lake, takže za nějakou dobu proti nim budeme moci porovnávat, zda se Intelu podařilo zarazit setrvalé posilování AMD, nebo mu pořád postupně bude ubývat z koláče.

Tyto údaje zpracovává analytická firma Mercury Research, ale její analýza není veřejná (lze si ji koupit, ale za poměrně velké peníze, jelikož cílová skupina jsou zřejmě hlavně finanční analytici, investoři a průmyslníci). AMD tyto údaje zveřejňovalo, aby ukázalo, jak získává zpátky dříve ztracenou relevanci. Výsledky jsou proto často prezentované jako tržní podíly AMD, což může vypadat jednostranně, ale je to jen o tom, co se na tabulkách zdůrazní. Protože procesory x86 jsou v praxi pořád téměř čistě trh dvou firem, lze z údaje o AMD jednoduše říct, že zbytek do 100 % je Intel (a chyba bude maximálně 1–2 desetiny procentního bodu).

Celkový podíl AMD je téměř nejlepší v historii

Jak Intelu v prodejích zabere Alder Lake, zatím nevíme, ale do této doby to AMD zdá se vycházelo. Poslední měsíce sice jeho tržní podíly utrpěly pravděpodobně kvůli nedostatku výrobních kapacit, materiálů a logistickým problémům, které platí globálně, ale v Q3 2021 se zdá se situace firmy už zlepšila. Jeho celkový tržní podíl na trhu x86 procesorů stoupl proti druhému čtvrtletí o 2,1 procentního bodu na 24,6 %. Intel by tedy měl mít nějakých 75,3–75,4 %, podle toho, jak velké prodeje má třetí hráč Zhaoxin. V číslech z předchozích kvartálů míval 0,1 %, pokud nějaké tržní podíly pro něj byly zaznamenány.

Jde o téměř nejlepší výsledek, jaký kdy AMD ve své historii mělo. Lepší už byl jen čtvrtý kvartál roku 2006, kdy AMD dosáhlo podílu 25,3 procenta, což byl vrchol někdejšího úspěchu s Athlonem 64. Ale bylo to jen na toto jedno čtvrtletí, Intel už měl převratné nové procesory Conroe a AMD od tohoto vrcholového kvartálu jen padalo (až do doby, kdy příchod architektury Zen trajektorii otočil směrem vzhůru). Je ovšem třeba dodat, že v tomto celkovém podílu jsou zřejmě zahrnuté procesory/APU pro konzole Xbox a PlayStation, což v roce 2006 nebyly. AMD sice původně mělo dodávat CPU do prvního Xboxu a konzole byla vyvinutá s procesory od AMD, ale na poslední chvíli ho Intel vystrnadil, stopa po tom zůstala jen v čipové sadě.

Desktop: další propad Ryzenů

Desktop je jak uvidíte jediná oblast, kde získal naopak Intel na úkor AMD. Zatímco před rokem měla firma tržní podíl 20,1 %, od té doby začalo AMD ztrácet. V Q2 2021 mělo tržní podíl jen 17,1 % a ten nyní klesl na 17,0 %, tedy ještě o jednu setinu. Pokud má VIA/Zhaoxin stále 0,1 % desktopového trhu, což třetí značce Mercury Research dlouhodobě přisuzuje, pak by tedy Intel měl mít nyní v Q3 82,8 % desktopového trhu.

Procesory Intel Rocket Lake 08 Balení desktopového procesoru Intel Core i9 Rocket Lake (Zdroj: Intel)

Tento pokles by mohl být způsoben tím, že AMD je zřejmě dost zasaženo nedostatečnými výrobními kapacitami a dalšími problémy počítačového průmyslu, kvůli kterým nedokáže vyrobit tolik procesorů, kolik trh žádá. Takže některé prodeje, které by jinak třeba firma dostala, šly za Intelem. Od AMD se například už rok nedají na volném retailovém trhu sehnat levné procesory, zejména čipy APU s integrovanou grafikou. Toto logicky muselo tržní podíl poškodit, ale nevíme, o kolik by byl lepší, kdyby tyto potíže neexistovaly.

Notebooky: rekordní tržní podíl

Naopak slušný výsledek AMD – nebo z opačného pohledu ztráta podílu pro Intel – nastala v noteboocích. Tam byly v Q2 2021 podíly 80 % pro Intel a 20 % pro AMD, ale v Q3 AMD posílilo už na 22,0 %, takže na Intel zbývá 78 %. Toto je také meziroční nárůst o 1,8 % a lze říct, že AMD tímto dorovnalo a lehce překonalo ztrátu, kterou utrpělo v posledních kvartálech možná zase kvůli logistickým a výrobním problémům. 22 % v noteboocích je pro firmu zatím absolutně nejvyšší výsledek, jakého kdy dosáhla.

Procesor AMD Ryzen 5000 pro notebooky APU Cezanne v pouzdru BGA 1600 07 Procesor AMD Ryzen 5000 pro notebooky, APU Cezanne v pouzdru BGA, ilustrace (ZDroj: AMD)

Stejně tak má AMD také rekordně vysoký podíl z tržeb na trhu notebookových CPU, 16,2 % (jde o zlepšení o 1,3 procentního bodu proti proti stavu v druhém kvartálu a zlepšení o 3,9 procentního bodu meziročně). Tento podíl na tržbách je nižší než tržní podíl v počtu kusů prodaných procesorů, což ukazuje, že Intel pořád dokáže prodávat za vyšší ceny než AMD, což je další faktor ukazující jeho z dřívějška pevnější pozici.

Servery: Epyc v serverech pořád roste, ale zase jen pomalu

I v serverech Intel něco ztratil, a AMD tak získalo další podíl na jeho úkor. V druhém kvartálu mělo tržní podíl 9,5 %, nyní stoupl podíl výš na 10,2 %. Před rokem v Q3 2020 byl podíl AMD jen 6,6 %, takže meziročně stouplo o 3,6 procentního roku, což je proti předchozímu podílu relativní zvýšení o 50 %.

AMD Epyc 7003 Milan ilustrace 1600 AMD Epyc 7003 Milan (Zdroj: AMD)

Podíl Intelu tedy v x86 serverech klesl pod 90 procent, ale z pohybu o necelé procento za kvartál si asi zatím moc nedělá, protože v situaci, kdy technologicky výrazně zaostává a přesto ztrácí trh takto malým tempem, se asi nemusí ničeho bát. Za rok ode dneška bude během Q3 2022 (a Q4) už prodávat výrazně pokročilejší procesory Sapphire Rapids, od čehož si může slibovat značné snížení rizika, že se odliv k AMD najednou zrychlí na skutečně drastické tempo.

Příští aktualizaci dat o tržním podílu (za čtvrtý kvartál roku 2021) lze čekat zase za tři měsíce, tedy na začátku února.

Zdroje: PCWatch, via: ComputerBase

 

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?