Hlavní navigace

Procesory Apple: letos 10 jader, příští rok čipletové 20–40jádra a GPU s 16 384 shadery?

19. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Apple
Po procesoru M1 mají přijít ještě rychlejší ARMy od Apple. Do notebooků jen 10jádra, ale Mac Pro má dostat 20ti a 40tijádrová CPU a GPU s více jednotkami, než má cokoli od Nvidie a AMD.

Apple udělal velmi dobrý dojem ARM procesory M1, které začal loni montovat do svých počítačů. Hodně se tak čeká i od jeho dalších generací, které teprv budou následovat. Minimálně skalní fanoušci čekají/věří, že M1 může být jen opatrný první pokus a to skutečně převratné teprve přijde.

Bloomberg, který patřil mezi první zdroje zpráv o přechodu Applu na ARM, teď přinesl další zprávy o tom, jaké procesory údajně firma chystá už nejen pro notebooky, ale i pro své nejvýkonnější počítače Mac Pro – což znamená, že jde o procesory, které by teoreticky mohly útočit na úplná prvenství v absolutním výkonu. Navíc by Apple mohl dosáhnout mimořádný výkon i v GPU, pokud se drby potvrdí a očekávání naplní.

Nadcházející generace Maců má podle zdrojů Bloombergu obsahovat nové MacBooky Air (údajně s novým designem), MacBooky Pro a úplně novou stolní pracovní stanici MacPro a také MacMini. Notebooky této nové generace by se prý mohly objevit již letos v létě, dokonce možná na jeho začátku, takže by se nové procesory mohly objevit jako první v nich.

Apple M2: desetijádro s 4× větší grafikou?

Tyto nové MacBooky Pro prý mají mít víc portů (dokonce se zdá, že Apple uzná chybu a vrátí do nich čtečky karet SD a HDMI, které dříve odstranil) a úhlopříčky 14 a 16 palců. Ovšem zajímavé jsou na tom právě ty procesory: Apple prý pro ně chystá rovnou dva různé procesory.

Procesor s kódovým označením „Jade C-Die“ má mít desetijádrové CPU s osmi výkonnými a dvěma úspornými jádry a údajně 32jádrové GPU (to by znamenalo 4× více jednotek než v grafice M1). Verze „Jade C-Chop“ má mít stejný počet jader CPU, ale jen 16 jader GPU. Není úplně jisté, zda třeba nejsou oba založené na stejném křemíku, jen jinak ořezaném, protože ono „chop“ v názvu by mohlo možná znamenat čip s vypnutými jednotkami kvůli výtěžnosti.

Zásadní také je, že by tyto procesory měly řešit nectnost v podobě nízké maximální kapacity RAM u M1. S těmito čipy už bude možno mít až 64GB paměti. Protože ale asi bude osazená napevno, bude nutné si tuto kapacitu pořídit hned při objednání (což u výrobců notebooků vždy znamená přirážky), dodatečně to nepůjde. Také tento čip jinak má podporovat dva další porty Thunderbolt navíc.

Zdroj: Apple už rozjel výrobu M2, druhé generace ARM procesorů pro Macy, na procesu N5P

Vedle MacBooků Pro prý má stejný procesor přijít také do malých desktopků Mac Mini. Ty teď už existují s procesorem M1, ale tato nová verze by představovala vyšší cenový segment, nikoliv přímého pokračovatele. Levnější modely by pořád asi tedy měly mít méně výkonný procesor, buď M1, nebo nějakého jeho následovníka.

Procesor Apple M1 iFixit Procesor Apple M1 (Zdroj: iFixit)

Mac Pro příští rok: až 40 jader, čiplety?

Zatímco předešlé by mohlo nastat již letos, nový počítač/pracovní stanice Mac Pro a s nimi highendový výkonný procesor ARM mají podle Bloombergu zřejmě přijít až v příštím roce. Toto CPU, o němž už dříve prosákly informace, že by mohlo být mimořádně výkonné, asi ale ještě nebude patřit do generace „M3“ (i když kdo ví, jak to firma nakonec všechno bude značit). Jsou tu indicie, že stále půjde o derivát M2, jen mu to na trh bude trvat o trošku déle.

Podle Bloombergu Apple pro tyto Macy Pro plánuje procesory s kódovým označením „Jade 2C-Die“ a „Jade 4C-Die“, kdy první bude mít 20 jader a druhý 40 jader. Podle společného označení (Jade) se nabízí interpretace, že architektura bude stejná jakou u předchozího CPU pro MacBooky Pro.

Ba dokonce by to asi mohl být i stejný křemík, vzhledem k počtu jader. Apple by totiž mohl použít čipletové skládání podobně jako AMD u Threadripperu a Epycu první generace. Ono „2C-Die“ (die je slovo používané pro křemíkový čip) by pak znamenalo, že jde o procesor s dvěma kousky desetijádrového křemíku „Jade C-Die“ (nebo 1C-Die?) a „4C-Die“ by znamenalo procesor složený ze čtyř čipletů.

Procesor Epyc se čtyřmi čiplety pro servery (Zdroj: AMD)

Použití tohoto přístupu místo toho, aby Apple vyvíjel monolitický highendový čip, by představovalo snadnější a ekonomičtější cestu. Pravděpodobně ale logickou vzhledem k tomu, že objem Maců Pro, které firma vyrobí a prodá, asi není zas tak vysoký, aby se jim vyplatilo vyvíjet masivní speciální čip na drahém špičkovém procesu. Apple by ho pak sice mohl moct zkusit nasadit ve vlastních datacentrech, ale to pořád nemusí být potřebná masová škála.

GPU s až 16 384 shadery?

Pokud je použitá čipletová strategie, pak by 20jádro mělo mít 16 velkých a 4 úsporná jádra CPU a 40jádro by ve skutečnosti mělo 32 velkých a 8 malých jader. Stejně jako jádra CPU by se asi „skládala“ GPU. Dvoučipletová verze by pak mohla mít 64jádrové GPU a čtyřčipletová verze až 128jádrové GPU. Pro srovnání, čip M1 má osmijádrové GPU, což by zřejmě mělo odpovídat 1024 shaderům. Pak by konfigurace se 128 jádry dávala 16 384 shaderů, což by dalece překonávalo dnešní nejvýkonnější GPU od AMDod Nvidie. Ona i ta poloviční konfigurace s 8192 jednotkami by nebyla zrovna slabá. Pokud by fungovalo dobře spřažení čipletového GPU dohromady (což není samosebou) a mělo dost paměťové propustnosti, pak by takto Apple mohl získat nejvýkonnější samostatné GPU na světě. Nicméně teprve uvidíme, zda se toto vše potvrdí.

U čipletových procesorů by asi nebyla použitá žádná IO die jako má AMD, a tedy by konektivita byla rozložená do čipletů a násobila se s jejich počtem. Paměťový řadič dvoučipletového procesoru by tedy asi byl dvakrát širší než u MacBooků Pro a u čtyřčipletové čtyřikrát širší. Otázka je, zda třeba nebude navíc použitá například paměť HBM2 nebo něco podobného.

ARM procesor Apple Silicon M1 1600 ARM procesor Apple Silicon M1 (Zdroj: Apple)

Mírně vylepšené M1 pro MacBook Air?

Nakonec Bloomberg mluví ještě o procesoru pro příští Macbooky Air a pro levné 13palcové MacBooky Pro, u toho ale není jasné, zda bude architektonicky nový. Tyto modely mají dostat čip, který má stále mít jen 4+4 jádra jako M1, ta však mají být rychlejší – ovšem nevíme, zda jen díky vyššímu taktu, nebo to bude i nová architektura. GPU se však má rozšířit ze 7 či 8 jader na 9 či 10. To by potřebovalo vyrobit nový křemík, pokud tedy už nyní nemá M1 desetijádrové GPU připravené do rezervy na budoucnost, byť tolik jednotek nepoužívá (to Apple nedávno udělal s A12Z). Kódové označení tohoto procesoru je prý „Staten“.

KL24

Konec Applů s procesorem Intel příští rok

Podle Bloombergu by Apple měl zvládnout cíl nahradit ve svých produktech všechny procesory Intel v příštím roce (2022), od toho tedy už bude celý „lajnap“ poháněn vlastními ARMy. Nicméně stopa Intelu prý aspoň na čas ještě na deskách počítačů Apple zůstane, firma prý bude dál používat řadiče či retimery Intel pro porty Thunderbolt.

Galerie: Výkon ARM procesoru Apple M1 ve světových recenzích

Zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?