Hlavní navigace

Unikl test Ryzenu 7000 Raphael: Zen 4 na taktu 5,2 GHz, integrovaná grafika RDNA 2

13. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Vzorek 5nm desktopového Zenu 4 pro socket AM5 byl otestován pod Linuxem. Takty půjdou slušně nad 5,0 GHz, a to ES čip ještě nemusí být na maximu.

Vydání nové generace procesorů AMD, které přinesou 5nm výrobní proces, novou architekturu Zen 4 a také novou desktopovou platformu (socket AM5) s pamětí DDR5, už je asi docela blízko. Tyto procesory (coby Ryzen 7000) by tu mohly být už v září. Teď se objevila zajímavá ochutnávka: AMD zřejmě otestovalo vzorek Ryzenu 7000 v Phoronix Testu Suite a výsledek se objevil v databázi OpenBenchmarking. A parametry jsou docela zajímavé.

Phoronix Test Suite jsou benchmarky běžící na Linuxu, které můžete vidět v testování stejnojmenného webu. Do databáze se teď dostaly výsledky inženýrského vzorku (ES) procesoru, který by měl představovat Ryzen 7000, testovaného ve vývojové platformě se socketem AM5. Tato deska se jmenuje AMD Splinter-RPL, přičemž ono RPL pravděpodobně odkazuje na kódové označení čipletových 5nm Ryzenů 7000 s architekturou Zen 4 (Raphael). Je docela pravděpodobné, že to všechno bylo testováno přímo v AMD, které mohlo tento „leak“ vypustit i záměrně.

Vzorek procesoru má označení AMD Eng Sample 100-000000666-20_Y. Podle testovací desky by měl používat socket AM5. Na první pohled by mohlo vzniknout podezření, zda nejde o desktopovou verzi 6nm Ryzenu 6000 „Rembrandt“, protože mezi detekovaným hardwarem je „AMD Rembrandt Radeon HD Audio“. Jenže takto pojmenovaný vzorek již unikl dříve v databázi BOINC/MilkyWay@Home, kde bylo zachyceno, že jádra mají 1MB L2 cache – což je znak architektury Zen 4. Je tedy téměř jisté, že je to opravdu očekávaný Raphael s architekturou Zen 4 a 5nm procesem.

Vzorek procesoru Ryzen 7000 v Phoronix Test Suite Vzorek procesoru Ryzen 7000 v Phoronix Test Suite (Zdroj: OpenBenchmarking)

Procesor má osm jader a 16 vláken, mělo by tedy asi jít o model s jen jedním CPU čipletem plus IO čipletem. Nejzásadnější zpráva je, že jádra CPU mají detekovaný takt 5,21 GHz – Raphael/Zen 4 tedy bude běžet na vyšších taktech než nynější Ryzeny 5000, a to o dost. Ryzen 9 5950X, dnes nejrychlejší Zen 3, má takt boostu 4,90 GHz oficiálně a neoficiálně se dostává do pásma 5,0–5,05 GHz. Tento ES vzorek Zenu 4 tedy bude minimálně o 150 MHz výš, ale je možné, že má tak 5225 MHz, soudě podle oné desetinky navíc k 5,20 GHz. Alternativně by to ovšem mohlo být způsobeno tím, že je BCLK vyšší než 100,0 MHz.

Tip: AMD ukázalo Ryzen 7000 a socket AM5. Umí PCIe 5.0 a Zen 4 zvládne 5 GHz na všech jádrech

Je třeba připomenout, že vzorky ES nepředstavují finální konfigurace procesorů, které se opravdu budou prodávat – to je role pozdějších vzorků QS (Qualification Sample), jejichž parametry lze brát jako ukázku hotových CPU. To znamená, že Ryzeny 7000, které si nakonec budete moci koupit, mohou mít maximální boosty pro jednovláknové úlohy ještě vyšší. Není to zaručeno, klidně může existovat ES, který už sériové čipy taktem nepřekonají.

Ovšem k tomu je také třeba dodat, že v generaci 5000 si AMD nechalo nejvyšší boosty ne pro osmijádrový model, ale pro dvoučipletové dražší modely 5900X a 5950X. To by otevíralo možnost, že se budoucí Ryzen 9 7900X a 7950X s 12/16 jádry mohou dostat třeba až k 5,4 GHz, nebo aspoň k 5,3 GHz. Zatím je to ale nepotvrzené, takže to berme s rezervou.

5,2 GHz by ale snad mohlo být skoro jistých a mělo by to znamenat, že Raphael/Ryzen 7000 přinese velký nárůst jednovláknového výkonu. Architektura Zen 4 by měla mít výrazně lepší IPC neboli výkon na 1 MHz (konzervativní odhad by mohl být třeba o 10–15 %, riziko milující optimisté si můžou trošku přidat). A když zároveň naroste takt, bude tedy nárůst ST výkonu ještě větší než nárůst IPC. Díky tomu by měly Ryzeny 7000 být schopné dobře konkurovat procesorům Alder Lake od Intelu, ne-li je překonat, a snad být konkurenceschopné i proti chystanému refreshi Raptor Lake.

Socket AM5 bude kromě DDR5 podporovat i PCI Express 5.0 Socket AM5 bude kromě DDR5 podporovat i PCI Express 5.0 (Zdroj: AMD)

Integrovaná grafika v čipletových CPU APU potvrzena

Ryzeny 7000 Raphael jsou pokračovateli linie desktopových CPU, nikoliv APU s integrovanou grafikou, které AMD vyrábí z monolitického křemíku. Ale únik ve Phoronix Test Suite potvrzuje, že rozdíl se trošku smaže a i tato dříve „CPU“ budou už mít od generace Raphael integrované GPU. I Raphael už technicky vzato bude „APU“ (takže termíny APU a CPU už nebude možné používat k odlišení těchto dvou linií desktopových procesorů).

Přítomnost iGPU v čipletovém procesoru také zřejmě umožnila vyrobit jeho verzi pro notebooky. AMD nedávno oznámilo zřejmě až 16jádrové Ryzeny 7000 „Dragon Range“ a máme za to, že ty jsou mobilní verzí procesoru Raphael.

Více: AMD odhalilo plán Ryzenů 7000 pro desktop i notebooky: Raphael, Phoenix a nové Dragon Range

Integrovaná grafika Raphaelu má architekturu GFX1036, která patří do generace RDNA 2 a je příbuzná s integrovaným GPU například v čipu Van Gogh, který pohání Steam Deck. V Raphaelu by grafika asi mohla být přítomná v IO čipletu a nejspíš bude mít jen nízký výkon. Očekáváme, že má jen pár výpočetních jednotek a jejím smyslem je hlavně prostá schopnost připojit monitor, případně přehrávat video. Herní 3D výkon bude asi poměrně nevelký, i když asi může překvapit (ostatně iGPU v desktopových procesorech Intel Alder Lake není moc vysoko položená laťka, také má jen 256 shaderů).

Nyní uniklý benchmark ukazuje jen zanedbatelný grafický výkon, což však může být způsobené i nehotovými ovladači či sníženými takty.

Benchmarky integrovaného GPU procesoru Ryzen 7000 v Phoronix Test Suite Benchmarky integrovaného GPU procesoru Ryzen 7000 v Phoronix Test Suite (Zdroj: OpenBenchmarking)

Podle záznamu ve Phoronix Test Suite toto iGPU podporuje přinejmenším rozlišení 4K, připojený byl 4K HDR monitor od LG a plocha běžela v rozlišení 3840 × 2160 bodů (doufejme, že to je při 60 Hz, ale snad ano). GPU patrně mělo přiděleno 512 MB paměti a je detekován takt 2000/1000 MHz, ale pravděpodobnost správné detekce taktu je zde asi celkem nízká.

Nevíme zatím, zda iGPU bude mít například hardwarový enkodér videa a zda nebude jeho multimediální výbava podobně osekaná jako GPU Navi 24 v Radeonech RX 6500 XT. Podle záznamu ale minimálně obsahuje podporu pro audiovýstup skrze připojený monitor, to je ono zařízení „AMD Rembrandt Radeon HD Audio“. Tento IP blok je asi stejný či obdobný jako v APU Ryzen 6000 a používá v Linuxu stejný ovladač – proto se ve výpisu objevuje ono označení Rembrandt.

Zdroje: OpenBenchmarking, VideoCardz (1, 2), BOINC

Byl pro vás článek přínosný?