Hlavní navigace

USA prodlouží výjimku pro Huawei o 90 dní, ale zároveň firmu ještě více přidusí

21. 8. 2019

Sdílet

Americké ministerstvo obchodu letos na jaře zařadilo Huawei a 68 jeho dceřinek na seznam zakázaných entit. USA firmu podezírají z úzké spolupráce s čínskou vládou a v Huawei vidí ohrožení národní bezpečnosti. Úřední zákaz tak znamená, že se ve Spojených státech nesmí prodávat produkty a že ani americké firmy nemohou Huawei poskytovat software, hardware nebo služby.

Ministerstvo v květnu udělilo Huawei dočasnou 90denní výjimku, aby čínská firma mohla nadále provozovat a zabezpečovat síťovou infrastrukturu (spolupracuje s menšími americkými operátory), podporovat mobilní zařízení, spolupracovat na kybernetickém výzkumu a vývoj standardu 5G. Výjimka se ale nedovoluje Huawei spolupracovat s americkými firmami kvůli prodeji nových produktů. (Americké firmy by samy musely zažádat i zvláštní výjimku pro spolupráci.)

A na tom se nic nezmění až do 19. listopadu 2019. Ministerstvo totiž prodloužilo výjimku o dalších 90 dní. Zároveň ale uvalilo embargo na dalších 46 dceřinek koncernu Huawei Technologies. Čínská společnost se stále cítí být obětí politické války, krátce po přidělení výjimky nám zaslala oficiální reakci.

Je jasné, že rozhodnutí přijaté v této konkrétní době je politicky motivované a nemá nic společného s národní bezpečností. Tato opatření porušují základní zásady hospodářské soutěže na volném trhu a nebudou pro nikoho prospěšné, včetně amerických společností. Pokusy omezit podnikání společnosti Huawei nepomohou USA dosáhnout technologického vedení. Vyzýváme vládu USA, aby ukončila toto nespravedlivé zacházení a odstranila Huawei ze seznamu entit,“ říká Huawei.

CS24

Jak se vyvíjí kauza USA vs. Huawei

  1. NÚKIB varuje před Huawei a ZTE
  2. Huawei se brání tvrzení NÚKIBu a žádá předložení důkazů
  3. Zákaz je prý protiústavní. Huawei žaluje americkou vládu
  4. Rána pro Huawei, kvůli zákazu USA přijde o Android
  5. O uživatele se postaráme, říká Huawei k embargu na Android
  6. Pojistka proti kolapsu. USA částečně odložily embargo na Huawei
  7. Největší trest pro Huawei? Možná nebude moci vyrábět vlastní procesory
  8. Sankce na Huawei zřejmě měly efekt. Prodej smartphonů výrazně zpomalil
  9. Huawei má náhradu za Android a Windows. Jmenuje se HarmonyOS

via TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?