Hlavní navigace

Piráti zase vyhráli. „Extrémně složitá“ protikopírovací ochrana padla za 20 minut

3. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Londýnská společnost Valeroa letos objížděla herní výstavy E3 a GDC se svou novou stejnojmennou ochranou, která má chránit studia, ale zároveň neobtěžovat uživatele. Valeroa má být cenově dostupná, snadno implementovatelné, funguje i bez připojení k internetu a údajně nezpomaluje počítač. A také má být extrémně složitá na cracknutí.

Minulý týden vyšla první hra, která tuto ochranu používá. O City Patrol: Police od německého studia Caipirinha Games byste se nebýt Valeroa ani nedozvěděli. Hra inspirovaná seriálem Kobra 11 je typickou rychlokvašnou produkcí, která byla levná, avšak podepsalo se to na její kvalitě (dle recenzí na Steamu).

Jenže díky nové ochraně se o ní začalo mluvit i v neherních časopisech. City Patrol: Police se brzy po vydání objevila na pirátských sítích. Turecký cracker, který si říká Steam006, prý ochranu zdolal za 20 minut.

TIP: Nejtěžší herní DRM padlo. Piráti crackli Assassin’s Creed Origins

MMF24

Valeroa na webu tvrdí, že sama o sobě není DRM, ale jakýmsi dalším stupněm ochrany, který brání, aby piráti nemohli z her odstranit skutečné DRM poskytované obchodem (v tomto případě Steamem). V první implementaci se to ale nepovedlo. Anglická společnost nicméně uvádí, že její ochrana využívá spoustu náhodných prvků a tvorbu cracků nepůjde automatizovat. To je pro piráty výzva…

TIP: Do pdele s DRM. GOG spustil kampaň kritizující protipirátské ochrany

Byl pro vás článek přínosný?