Hlavní navigace

Češi vytvořili meteorologický glóbus, je dostupný pro Android i iOS

29. 1. 2020

Sdílet

Společnost InMeteo, která vyvíjí pokročilý meteoweb In-Počasí, před čtyřmi lety spustila zajímavou mapu Ventusky. Ta podobně jako konkurenční Windy zobrazuje hromadu informací přímo na mapě, jsou přehledně vidět teplotní extrémy, bouřková oblačnost nebo proudění větru na celé planetě. Obě zmíněné aplikace ale používaly pouze ploché mapy, které kvůli Mercatorově projekci zkreslují oblasti tím víc, čím blíže se nacházejí k pólům. Ventusky už však má řešení, v aplikacích pro Android (Play Store) a iOS (App Store) nabízí i režim s 3D glóbusem.

Díky 3D zobrazení jsou mnohem lépe pochopitelné jednotlivé souvislosti v počasí a proudění vzduchu v oblasti pólů. Aplikace Ventusky nově umožní sledovat tryskové proudění, stratosférická oteplení a další jevy, které se odehrávají ve vyšších vrstvách atmosféry. To zkušenějším uživatelům, meteorologům a klimatologům umožní sledovat klimatické změny a předpovídat počasí v dlouhodobém horizontu. V posledních výzkumech se například ukázalo, že náhlá oteplení ve stratosféře nad severním pólem vedou k významným ochlazením v Evropě. 3D zobrazení umožní také sledovat proudění vzduchu v oblasti pólů, což na běžných mapách není možné,“ uvádí InMeteo.

KL24

Na počítačích bohužel 3D režim chybí a nadále se tak prohlubují rozdíly mezi desktopem a mobily. Zatímco na wbeu jsou (až na glóbus) k dispozici kompletní informace zdarma, na mobilech jsou bezplatné pouze mapové vrstvy s teplotou, pocitovou teplotou, srážkami a radarem. Ostatní vrstvy indikující například rychlost větru, tlak vzduchu, mořské vlny, sněhovou pokrývku apod. jsou dostupné jen předplatitelům (69 Kč na rok).

Kromě mapy umí mobilní Ventusky zobrazit též hodinovou předpověď pro libovolné místo na světě na den dopředu, případně tříhodinovou až na týden dopředu.

Byl pro vás článek přínosný?