Hlavní navigace

Přichází brýle HTC Vive Pro 2: next-gen virtuální realita s rozlišením 5K při 120 Hz

14. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: HTC
HTC Vive Pro 2 přináší do brýlí pro virtuální realitu pořádný pokrok. Rozlišení už je skoro 5K (6 megapixelů pro každé oko) při 120 Hz a nová optika zlepšila i pozorovací úhel.

Facebook nepotěšil, když oznámil, že přestane vyrábět samostatné VR brýle Rift (i Rift S) a bude se soustředit jen na brýle Quest založené na mobilní elektronice a s aplikacemi běžícími přímo v zařízení (a povinnou integrací s Facebookem). Ale druhý ze dvou pionýrů dnešní virtuální reality, tedy HTC, jede dál.

Nyní oznámilo novou generaci brýlí, HTC Vive Pro 2, které by měly přinášet mnohem lepší obraz a posunout virtuální realitu blíž k fotorealistickému zážitku díky rozlišení, které dosáhlo 5K při vysoké obnovovací frekvenci. Taky se ale zvyšuje cena (i když ne tak šíleně, jako u GPU).

HTC Vive Pro 2: VR v rozlišení 5K

Brýle navazují na HTC Vive Pro z roku 2018, po třech letech ovšem už bylo na čase. HTC Vive Pro 2 přináší v prvé řadě velký upgrade rozlišení. Má dvojici LCD, která poskytují rozlišení 2448 × 2448 bodů pro každé z očí. Celkové kombinované rozlišení je tedy 4896 × 2448 bodů, což je méně než 5K (dnešní 5K monitory mají matrici 5120 × 2880 bodů), ale jsme tomu už dost blízko, takže označení asi je zasloužené.

Pro srovnání: Vive Pro (a stejně také Valve Index) mělo dvojici displejů s rozlišením 1440 × 1600 bodů. Nové brýle mají tedy 2,6× víc obrazových bodů – je to skok z 2× 2,3 megapixelu na 2× 6 megapixelů. Navíc by mělo jít o plné RGB pixely. Oculus Quest 2 od Facebooku nabízí jen 1832 × 1920 (3,5 megapixelu) pro každé oko.

Zlepšily se i další parametry. Obnovovací frekvence je 120 Hz, zatímco předchozí generace dovolovala 90Hz (tuto frekvenci novinka také podporuje, pokud by bylo třeba). Kromě toho se ale zlepšil také zorný úhel, ze 110° na 120° v horizontální rovině, díky nové optice používající Fresnelovy čočky.

Brýle mají podobný design jako první Vive Pro, v tom se toho mnoho nemění, zůstávají i všechny možnosti ergonomických nastavení. Přední část má opět dvojici kamer umožňujících „vidět“ uvnitř reálný svět venku, například pro potřeby AR aplikací. Headset má i dvojici mikrofonů a integrovaná sluchátka. K dispozici je také port USB-C pro periférie nebo vlastní sluchátka (analogový signál) a Bluetooth. Mimochodem lze také připojit nový adaptér pro sledování mimiky tváře a její přenesení do VR.

HTC Vive Pro 2 Facial Tracker HTC Vive Pro 2 Facial Tracker (Zdroj: HTC)

K snímání obrazu se používá externí systém SteamVR Tracking s majáky a brýle jsou kompatibilní s verzí 1.0 i 2.0. Stejně tak je zachovaná i kompatibilita s ručními ovladači Wand (ale i s ovladači pro Valve Index). Podporován je i adaptér pro bezdrátové připojení, i když s tím možná má být omezena snímková frekvence na 90 Hz.

Vysoké rozlišení už potřebuje kompresi obrazu

Brýle nejsou autonomní a obraz do nich tedy bude krmit počítač. K tomu se připojují 5m kabelem přes DisplayPort (obraz) a USB 3.0 (data). Headset lze používat s výstupem DisplayPort 1.2, ale zřejmě jen se sníženým rozlišením, pro plnou kvalitu potřebujete GPU s výstupem DisplayPort 1.4 a ještě k tomu s podporou komprese DSC. Ta je nutná kvůli kombinaci rozlišení (téměř) 5K a 120Hz frekvence, nekomprimovaný DP 1.4 by jinak stačil jen na nějakých 60 Hz. Komprese DSC je ztrátová, ale použitá kvantizace by snad měla mít minimální vizuální dopad.

V obchodech 3. června, po omezenou dobu za necelých 20 tisíc

Stinnou stránkou pokročilých parametrů zobrazení, které Vive Pro 2 přineslo, je cena. Ta je vyšší, než u běžných spotřebitelských brýlí a brýle tak asi pořád budou určené spíš pro profesionální použití (i když je pravda, že cena GPU a dalšího herního hardwaru také roste a roste). Samotné brýle s kabely a základním příslušenstvím stojí 799 $, přičemž pokud již nemáte majáky pro sledování pohybu, musíte si je dokoupit zvlášť. Sada s kompletním příslušenstvím bude později dostupná za 1399 $.

Evropská cena je 819 € a je v ní zahrnuto dvouměsíční předplatné Viveport Infinity. Ovšem web HTC vám nyní při návštěvě nabídne kupon na slevu 60 € (při placení v dolarech 50 $) výměnou za registraci k newsletteru. Sleva je použitelná po omezenou dobu (do 31. května/mája), musíte si tedy předobjednat rychle. S tímto zvýhodněním by tedy cena měla dočasně být 759 € (zhruba 19 350 Kč) za samotné brýle.

KL24

Sleva na HTC Vive Pro 2 Sleva na HTC Vive Pro 2 (Zdroj: HTC)

Prodej a dostupnost balení se samotnými brýlemi v obchodech oficiálně začne 3. 6., takže ony slevy platí jen pro předobjednávky. Kompletní sada s majáky bude na prodej až v srpnu.

Galerie: VR brýle HTC Vive Pro 2

Zdroje: HTC, Road To VR

Byl pro vás článek přínosný?