Hlavní navigace

Vznikají první esportové „posilovny“. Obří herny nabídnou trenéra či výživové poradenství

4. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Riot Games
V japonském Tokiu otevřela první „tělocvična“ pro hráče počítačových her. V originále se jmenuje Esport Gym, ale český překlad není v tomto případě příliš výstižný. Princip je však stejný a služeb trenéra můžete využít také.

Při vstupu zaplatíte v přepočtu asi 280 korun za tři hodiny. Měsíční permanentka začíná na 50 dolarech. Herní počítače budou mít nainstalované populární hry včetně Valorant, Rainbow Six Siege či League of Legends. Prostor je určen začínajícím i pokročilým hráčům a je vybaven hrací částí i odpočinkovou lounge.

Trochu to připomíná dobu, kdy byly PC herny či internetové kavárny běžné i v Česku. Sice stále existují, obejvují se herny s virtuální realitou a esport roste i v Česku, jenže tyhle esportové herny jsou o dost dál. Připomínají spíše obří coworkingové prostory s benefity jak pro zaměstnance Googlu. Můžete v nich dokonce využít i služeb trenéra, který vás naučí hrát počítačové hry lépe. Hodina jeho koučování vás přijde na 25 dolarů. Ani tak se nedá ubránit dojmu, že tohle už tu jednou bylo.

Podívejte se na virtuální tour esportové herny The Gym:

Podobné velké herny již existují v Jižní Koreji nebo loni jedna otevřela v Singapuru (taktéž pod názvem The Gym). V korejském Soulu postavil hernu místní esportový tým T1, kde mají hráči k dispozici i skutečnou posilovnu, výživové poradenství či lekce angličtiny, ale také jídelnu a kavárnu. Otevřeno mají 24 hodin denně.

Tip: Hvězda eSportu Jian Zihao odchází ve 23 letech do důchodu. Životní styl mu podlomil zdraví

CS24

Tip: Vznikla Evropská esportová federace EEF. Zařadí se vedle UEFA či hokejové IIHF

Důležité jsou i samotné turnaje. V Evropě je nejznámější asi ten v Katowicích, ale v Číně se v Šanghaji nyní staví aréna International New Cultural and Creative E-sports Center v ceně jedné miliardy dolarů, která nabídne prostor o velikosti 500 tisíc metrů čtverečních a součástí bude hotel. Prvním hráčům se otevře v roce 2024.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.