Hlavní navigace

Windows 10 v1703 bude opět jako první dostupný na počítačích. Mobily budou až druhé

6. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Jak se vyvíjelo vydávání Windows 10 Mobile? Když se ohlédnete zpět, je jasné, že počítače mají vyšší prioritu. Vývojové cykly se snad již vyrovnaly, ale přesto jsou mobily až druhé v pořadí.

Microsoft sice mobilní verzi Windows vyvíjí, reálně je ale na druhé koleji. Testovací vydání často směřují jen na počítače, finální verze pak přicházely už v minulosti později než ty pro počítače. Podle vyjádření firmy, které získal redaktor Softpedie, se na tom ani s blížícím se Creators Updatem nic nezmění. Jako první nás opět čeká vydání pro počítače, které očekáváme v dubnu. Přesné datum neznáme, takže můžeme maximálně odvozovat z dosavadních zkušeností. Z pohledu produkce sestavení se změněným hlavním číslem verze zatím poslední finální vydání Desítek bylo vyprodukováno v polovině července, ale k vydání došlo rovnou s hutným balíkem oprav až 2. srpna. Mobilní edice následovala o zhruba dva týdny později.

Dosavadní vývoj Windows 10 Mobile

Když se podíváte na to, jak vycházela dosavadní vydání, dojdete k zajímavým věcem. První verze Windows 10, kterou si můžete pamatovat mj. pod kódovým označením Threshold 1, pro mobily nevyšla vůbec. Microsoft byl ve skluzu, takže oficiálně pro všechny stávající dlaždicové mobily vydal až Threshold 2, stejně ale až několik měsíců po počítačích – na jaře 2016.

Na podzim 2015 ovšem začal prodávat nové high-endové Lumie, které Threshold 2 obsahovaly. V té době šlo ale o nanejvýš neodladěnou verzi, kterou jste na jiných přístrojích běžně používat nemohli. Situace se stabilizovala až s prvním Redstonem, kdy byl vývojový cyklus obou edic prakticky synchronizován. Redstone 1 pro mobily vyšel pouhé dva týdny po verzi pro počítače, jak jsem uvedl. Pro lepší přehlednost přidávám tabulku:

Verze Windows 10 Windows 10 Mobile
1507 29. července 2015 ×
1511 12. listopadu 2015 17. března 2016
1607 2. srpna 2016 16. srpna 2016

Bude to tentokrát podobné? Je to dost možné. Oficiálně víme jen to, že počítače přijdou na řadu opět jako první. Což vlastně není ideální, když pohlédneme na strategii mít jeden systém na všech zařízeních. Jenže jak jsem také loni zmiňoval, je vlastně skoro jedno, kdy bude oficiálně distribuce zahájena. Obzvlášť pro mobily platí, že distribuce nové verze může trvat týdny až měsíce. Na počítačích můžete instalaci vynutit hned první den, jenže na mobilech pokud není aktualizace pro dané zařízení schválena, máte smůlu. Cestou ven může být program Windows Insider.

Byl pro vás článek přínosný?