Hlavní navigace

Koncept Windows jako služba nefunguje. Microsoft předstírá opak [komentář]

20. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft / Cnews
Řídit vývoj Windows 10 jako stát.

V minulém týdnu Microsoft znovu zahájil distribuci Windows 10 verze 1809. Neodpustím si ještě jeden komentář k tomuto tématu. Firma totiž na svém blogu vydala podle mě až nemístný příspěvek s ohledem na kontext. V tomto příspěvku ospravedlňuje své chování. Hned v prvním odstavci najdeme minimálně silně zavádějící tvrzení, a sice že pozastavení distribuce kvůli „malému, ale vážnému problému“ se stalo poprvé v historii. To považuji za lež. Nebo vy si nepamatujete na letošní jaro? Microsoft si určil, že bude nové hlavní verze Windows 10 vydávat každých šest měsíců a bude s nimi cílit vždy na březen a na září.

Microsoft prosazuje svou realitu

Oficiálně se to nikdy nedozvíme, ale Microsoft podle všeho plánoval April 2018 Update uvolnit v rámci dubnového záplatovacího úterý. To se ovšem nestalo. Nakonec v dubnu zkompiloval úplně nové sestavení, tj. nevydal pouze novou revizi, kde by daný problém ošetřil běžnou servisní aktualizací. Na poslední chvíli totiž byla objevena kritická chyba.

Tip: Týdny čekání končí. Distribuce Windows 10 October 2018 Update pokračuje

Po vyprodukování nového sestavení se muselo znovu rozhýbat testovací soukolí. Aby firma dostála marketingovému názvu April Update, vydání naplánovala alespoň na úplně poslední den v dubnu. To, že se jednalo o první vlnu, kde jste instalaci museli vynutit ručně, nechávám stranou. Poprvé se stalo, že došlo k podobnému zpoždění (a že verze s březnovým označením reálně začala být masově distribuována až během května).

Zpětně jsem prošel příspěvku na blogu Windows Experience a minimálně v nich Microsoft nesliboval, že April Update vydá pro všechny v dubnu. Protože to veřejně neslíbil, oficiálně k odložení nedošlo. V praxi ale nemohl mít v plánu, že ještě v polovině dubna vydá úplně nové sestavení a přizná se, že docházelo k nestabilitě systému. Nemohl mít v plánu, že automatizovaná distribuce Windows 10 verze 1803 začne až v květnu.

Anniversary Update vol. 2

Byť Microsoft technicky vzato může psát pravdu, ve výsledku pouze slovíčkaří a nepřiznává, že vývojový cyklus Desítek není dobře nastavený. V tomto roce máme za sebou obě plánovaná vydání a obě byla značně problémová. April Update dorazil pozdě (v kontextu nastaveného plánu), což reálně zřejmě nikomu nevadí, ale Microsoft následně zpoždění dohnal agresivním přístupem k upgradování stávajících počítačů.

To už pro někoho bylo rušivým jevem. Ačkoli je obtížné měřit, jestli je jedno sestavení Windows méně kvalitní než jiné, reakce na síti byly více zaznamenatelné než např. v případě veze 1709. Jak ale poukazují někteří členové či členky novinářské obce, byť vzorek lidí, které sledují, nemusí být reprezentativní, je aspoň konzistentní v rámci jednotlivých relací. A problémů se objevilo dost.

Anniversary Update v prvních týdnech působil spoustu problémů Anniversary Update v prvních týdnech působil spoustu problémů

Objevilo se jich více než v předchozím roce, kdy Creators Update a Fall Creators update představovaly poklidná vydání. Možná si vzpomenete, že mnoho – navíc i vážných – potíží vyvstalo ještě dříve při uvedení Anniversary Updatu, tj. třetího vydání Desítek v pořadí. Zamrzání počítačů, padání systému při připojení periferních zařízení jako Kindle, nefunkční webkamery – i takový byl Anniversary Update.

Zatímco starší problémy postupně vyřešily, v prvních týdnech servisní aktualizace naneštěstí přinesly nové trable týkající se PowerShellu nebo tiskáren. Dvě aktualizace pak někdy ani nešly nainstalovat.

Opatrnost není služba

Možná si vzpomenete, že v reakci byl Microsoft s vydáním Creators Updatu viditelně opatrnější. V důsledku pomalé distribuce tak v době největšího rozšíření toto vydání sotva překročilo hranici 70 %, zatímco Anniversary Update si dokázal vydobýt více než 90% podíl používanosti, než byl nahrazen novější řadou Desítek.

Proč je to problém? Domnívám se, že koncoví uživatelé a uživatelky těžko vnímají jednotlivé verze, z jejich pohledu se tedy o problém nejedná. A kdo se o novinky ve Windows zajímá, na novou verzi upgradoval manuálně. Jenže Microsoft tvrdí, že všichni budeme mít stejná, tedy to nejnovější vydání Windows. Protože Windows je služba. Fragmentace se mu nehodí do krámu, když to napíši mírně vulgárně.

April Update se za pouhý měsíc dostal na 50 % všech počítačů s Windows 10, což bylo bezprecedentní tempo. Jenže současně přinesl problémy s některými modely SSD, padal v něm Chrome, nekompatibilitu zaznamenal také Avast, některé počítače Alienware se nedokázaly správně probudit z režimu spánku, docházelo k odpojování některých myší a klávesnic a v některých případech byly dokonce při upgradu vytvořeny nové diskové oddíly.

Největší problém nejméně problémového vydání Windows 10

Microsoft se tehdy honosil tím, že díky nasazení umělé inteligence dokáže automatický upgrade zablokovat na počítačích, kde se nachází software či hardware, s nímž se začnou objevovat problémy. Podle mě by se firma ale měla chlubit tím, že dokáže takto širokému spektru problémů zabránit – bezvadné by bylo, kdyby umělá inteligence problémy dokázala predikovat. Což je zřejmě utopická myšlenka.

Již minule se Microsoft kasal tím, že April Update nasadil na počítačích s Desítkami rychleji a s méně problémy než minulou verzi. Podle této logiky nepřekvapí, že byl podle firmy April Update natolik odladěný, aby na něj už od června mohly přecházet také firmy. Což vzhledem k uvedeným chybám působí jako šílený nápad, protože firmy jsou pro Microsoft primárním zdrojem příjmů – a přejí si stabilitu.

Důkladné a funkční testování nové vydání operačního systému Windows jsme už zažili. Jde to dělat lépe Důkladné a funkční testování nové vydání operačního systému Windows jsme už zažili. Jde to dělat lépe

Podobná rétorika se objevila v souvislosti s October 2018 Updatem. Toto vydání přitom postihl možná největší problém v historii Windows, kdy tzv. hotová verze nakonec některým lidem mazala data. Ta verze, kterou firma vydala pro širokou veřejnost. Později se přidaly další trable. Protože umělá inteligence řídící automatizovanou distribuci nedokáže předcházet problémům, které se zatím nevyskytly, nabízí se jiná možnost.

Microsoft by se mohl aspoň částečně vrátit k modelu, který dříve fungoval. Tím mám na mysli, že nové vydání Windows vždy důkladně testoval a na testování si nechal více než jen pár týdnů.

Problémy chování Microsoftu

Abych to shrnul, redmondského giganta trápí v základu tyto nešvary:

  1. Microsoft nezvládá komunikaci. V problematických situacích mlčí.
  2. Když už nemlčí, předstírá, že je téměř všechno v pořádku. A ty drobnosti přece zlepší. Jenže historie se opakuje.
  3. Takto se chová, protože chce za každou cenu dokázat, že koncept Windows jako služba funguje.

V prvních měsících jsem čekal, jestli bude koncept fungovat. Redmondští si museli zvyknout na nový režim práce. Jenže po třech letech už můžeme s jistotou prohlásit, že koncept Windows jako služba nefunguje. Desítky let starý kód podobně mamutího softwaru, jakým je operační systém Windows, jednoduše není stavěný na vývojový cyklus, kde se v kódu na poslední chvíli někdo vrtá.

Pochybná kvantifikace

Microsoft se tváří, že je nasazování nových verzí Desítek stále úspěšnější. Jeho kvantifikace to potvrzuje, v reálu ale dostáváme produkty, které již při uvedení na trh působí nedodělaně. Drobné chyby by nevadily, ty se vždycky do pár týdnů vyžehlí. Už takové chování ale jasně říká, že termíny jsou pro Microsoft důležitější než výsledek.

A po vydání se pak samozřejmě objevují další a tentokrát zásadní problémy, protože ani při nejlepší snaze nedokáže program Windows Insider podchytit všechny možné kombinace softwaru a hardwaru. Nevadí, umělá inteligence přece zařídí, že v případě problému se nová verze na daný typ zařízení šířit nebude. Chyba se dotkla malého procenta instalací, mise splněna.

Komunita dva zásadní problémy s October Updatem hlásila, Microsoft si ale hlášení neodkázal všimnout. Protože bylo hlášení minimum, z hlediska kvantifikace dávalo smysl, že byla verze 1809 považována za odladěnou Komunita dva zásadní problémy s October Updatem hlásila, Microsoft si ale hlášení neodkázal všimnout. Protože bylo hlášení minimum, z hlediska kvantifikace dávalo smysl, že byla verze 1809 považována za odladěnou

V reálu se objevuje mnoho nikoli banálních potíží a Microsoft ukazuje, že si ani není schopný pohlídat, aby upgrady nebyly prováděny v Pololetním kanále, kde si nastavíte odklad právě za účelem vyhnutí se případných problémů s novou a neodladěnou verzí Windows. (K upgradování „omylem“ došlo k vícekrát.) Upgrade ani nedokáže zachovat všechna uživatelská nastavení.

Další způsoby, jak nové Desítky nasazovat rychleji

Nekladu na Windows nároky, aby šlo o dokonalý produkt. Je ale zřejmé, že takhle obrovský software se bez potíží spojených s upgradem nevyhne a že vždycky trvá, než jej vývojový tým odladí. Microsoft svůj přístup k vývoji vysvětluje na základě dat, která jeho slova potvrzují, přitom ale tato data ukazují zásadní chybu v soudnosti firmy při vyhodnocování postupu.

S ohledem na to, jak firma neumí pracovat se zpětnou vazbou, možná počet hlášení incidentů poklesl, protože už testující reportováním ztratili chuť ztrácet čas. Uznávám ovšem, že to je čirá spekulace. Graf ukazuje telefonáty na zákaznickou linku a chaty s podporou, firma ale má k dispozici rovněž telemetrická data. Proč je neukáže?

Počet nahlášených incidentů se podle Microsoftu snižuje. Není to jen důkaz rezignace nad stavem Windows 10? Počet nahlášených incidentů se podle Microsoftu snižuje. Není to jen důkaz rezignace nad stavem Windows 10?

A protože podle něj koncept Windows jako služba funguje, Microsoft přitvrzuje. Je stále agresivnější v nasazování nových vydání. V době, kdy je nový systém uvolněn pouze k manuální instalaci, navíc od jara stačí, abyste klepnuli na tlačítko Vyhledat aktualizace a bez varování vám bude nainstalována nová hlavní verze, nikoli jen případná servisní aktualizace podobně jako dlouhé roky předtím.

Zdá se, že od letošního podzimu už aktualizace není nabídnuta každému, nýbrž pouze určitému procentu lidí. Přesto se může stát, že jdete jen vyhledat servisní aktualizace, místo toho však bude proveden upgrade na nové neodladěné vydání Desítek. Podobné chování a násilné prosazování nových hlavních verzí v rámci nedokonalého procesu pak jen v lidech vyvolává pocit, že jsou podvedeni.

Jako ohraná deska

Jak mnozí volají, jedno vydání do roka by realisticky stačilo. I taková kadence by firmám připadala nesmyslná, jak potvrzuje permanentní prodloužení podpory podzimních vydání Desítek na 30 měsíců v případě edic Enterprise a Education. Dosavadní praxe říká, že čím křečovitěji se Microsoft snaží dokázat, že jeho koncept Windows jako služba funguje, tím spíše pociťujeme, že situace není v pořádku.

Microsoft má nakročeno k tomu, aby nenávratně poškodil pověst svou a pověst Windows 10, který v základu platí za dobrý produkt. Škodil mu ostatně už dříve nesmyslným vynucováním upgradů v prvním roce života Desítek. I tato vzpomínka mě utvrzuje v tom, že se firma nezměnila a nedokáže se poučit. S Windows 10 to nevede dobře.

Windows 10

Přitom už v době po vydání Anniversary Updatu firma uváděla, že software důkladně testuje a že většina lidí po upgradu nenaznamenala problémy. A že chce, aby se v budoucnu problémům vyhnula úplně. Podobná slova opakuje v aktuálním příspěvku Windows 10 Quality approach for a complex ecosystem, kde by se podle mě raději měla blýskat rozsáhlá omluva a příslib toho, že se procesy ve firmě zásadně změní. Microsoft ale nenaznačuje, že by ze své ideje hodlal slevit.

Trable za cenu minimálního zisku

Upgradování je navíc stále mnohem problematičtější proces než instalace běžné servisní aktualizace. Důležitým argumentem proti častému vydávání nových hlavních verzí je nakonec relativně špatný poměr přínosu vylepšení a problémů s upgradem na neodladěné vydání. Windows je dospělý produkt, novinky jsou běžně málo využitelné.

MMF24

Procházet náročným procesem upgradu za menšími vylepšeními, kterých si většina lidí málem ani nevšimne, se zkrátka nezdá být žádoucí. Dokonce ani pro Microsoft, který si to jen nechce přiznat. Proč podobně dospělý systém musí být aktualizován dvakrát do roka? Až za pár měsíců dorazí nové vydání, stejně se shodneme na tom, že novinky jsou sice příjemné, ale marginální, a že nemá smysl s upgradem spěchat.

Mimochodem, podle mě je lživá i tato věta z odkazovaného aktuálního příspěvku Microsoftu k tématu: „When we are confident in the user update experience, we begin to cautiously release a feature update to our customers.“ Aspoň část o tom, že s distribucí postupuje opatrně.

Aspoň jednu věc Redmondští udělali. Životní cyklus říjnového vydání Windows 10, který je důležitý kvůli otázce podpory, posunuli. Oficiálně tak odstartoval až 13. listopadu, domácnosti ani firmy tak o ten měsíc podpory nepřijdou.

Byl pro vás článek přínosný?