Hlavní navigace

Poslední problémy Windows 10 April Update. Nechybí černé obrazovky a vynucené upgrady

28. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
K jakým problémů dochází v novém Windows 10? April 2018 Update prozatím nevypadá na šťastné vydání, oproti svým dvěma předchůdcům trpí řadou chyb.

Poslední vydání Windows 10 nezahájilo svou spanilou jízdu zrovna úspěšně. Po původním odkladu, kde se spekuluje o nutnosti na poslední chvíli opravit závažnou chybu, byl systém poslední den v dubnu uvolněn. Od té doby se objevují nové a nové problémy. April Update tak připomíná spíše z počátku velmi problémový Anniversary Update; naproti tomu předchozí dvě vydání Desítek vyšla v solidním stavu. Již jsme psali o některých potížích s Windows 10 April 2018 Update. Některé překvapil nový (a někdy plný) diskový oddíl, především však systém nebyl zcela kompatibilní s některými modely SSD od Intelu a Toshiby. Dobrá zpráva zní, že v nedávné aktualizaci byly vyřešeny alespoň ty skutečně vážné potíže s úložišti SSD. Tip: Jak spustit nebo vypnout Nouzový režim ve Windows 10? Mezitím se ale někteří potýkají s novými potížemi, jak se April Update rozšiřuje na stále nové konfigurace. Projděme si ty nejdůležitější, abyste případně věděli, na co si dát pozor.

Alienware a černá obrazovka

Přestože Microsoft takovou informaci neuvádí např. u servisních aktualizací, na fóru zástupce firmy sdělil, že existuje známý problém s počítači Alienware 13 R3, 15 R3, 15 R4, 17 R4 a 17 R5. Zatím firma na těchto strojích instalaci Windows 10 April 2018 Update blokuje. Při obnově z režimu spánku se na těchto zařízeních totiž může stát, že uvidíte jen černou obrazovku. Pak musíte vynutit restart.

Avast a černá obrazovka

Ještě větší problémy zažila zařízení s nainstalovaným antivirem Avast. Pokud jste na April Update upgradovali mezi 20. a 22. květnem, během procesu instalace došlo k chybě. Krátká verze zní, že pokud jste prošli upgradem až do konce, objevila se před vámi černá obrazovka bez ikon. Doplnilo ji hlášení o tom, že pracovní plocha není dostupná.

https://twitter.com/tdwntpt/status/999743194295406598

Problém je v tom, že ačkoli systém obsahuje funkci pro návrat k předchozí instalaci, v tomto případě tato funkce jako mnoho dalších nebyla dostupná. Dne 23. května se na fóru Avastu objevila informace, že Microsoft pozastavil distribuci systému na stroje se jmenovaným antivirem. Den poté zástupce Avastu uvedl, že problém způsoboval behaviorální štít. Dnes by už k těmto potížím docházet nemělo, problém by vyřešen na straně antiviru.

Pakliže se ale váš počítač stihl dostat do stavu, který jsem popsal výše, můžete ho oživit provedením upgradu z externího média. Návod hledejte např. na fóru Microsoftu. Firma tvrdí, že popsané trable nejsou specifické jen pro Avast, ačkoli to byl dosud právě on, kdo se ocitl uprostřed hurikánu. Připomínám, že výrobcům antivirových řešení rychlý vývoj Windows nesvědčí, ozývaly se hlavně hlasy z Kaspersky Lab.

Surface má také problémy

Již jsme věděli, že Některé Surfacy z roku 2017 byly osazeny SSD od Intelu, které měly potíže s kompatibilitou, viz výše. Je divné, když nový systém nefunguje správně na domácích počítačích? Potíže s úložišti ale nejsou jediné. Na fóru Microsoftu se objevilo hlášení, že dochází k odpojování myší, ale také klávesnic od Surface Studia.

Vždycky se pak za pár sekund zase připojí, takže můžete zařízení používat. Možná jde o periferie určitého výrobce, ale nemáme k tomu více informací. Microsoft pracuje na opravě.

Ilustrační foto

Další vynucený upgrade

Před pár dny se objevily také hlášení těch, kdo si zvolili na podniky cílený aktualizační Pololetní kanál. Doteď platilo, že ten lidem novou hlavní verzi nabídne vždy nejdříve několik měsíců po vydání (dosud šlo zpravidla o zhruba čtyři měsíce).

Cloud24

Jenže jsme také několikrát v minulosti zažili, že Microsoft distribuoval nové vydání na počítače, kam se toto vydání ještě dostat nemělo. Podle firmy to byl vždycky omyl. Buďto tak Microsoft lhal, nebo situaci opravdu nezvládl, což vede k dalším otázkám týkajícím se filozofii Windows jako služba, spolehlivosti aktualizací a kompetentnosti a důvěryhodnosti výrobce.

Buď jak buď, někteří doložili, že se jim April Update začal automaticky instalovat, přestože si aktivovali Pololetní kanál. Tím pádem by novou hlavní verzi Desítek měli získat nejdříve koncem léta.

Byl pro vás článek přínosný?