Hlavní navigace

ČTÚ otevřel prostor novému operátorovi. Frekvence pro rychlý internet může získat až pět firem

27. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: albertoadan / Pixabay
ČTÚ rozjíždí novou aukci, která do Česka může přinést tři až pět nových operátorů. Ti ale nebudou působit v mobilech, frekvence by využili pro rychlý bezdrátový internet na doma.

Po letech příprav může konečně odstartovat aukce kmitočtů v pásmu 3,7 GHz. Toto pásmo je od roku 2011 nevyužívané, ale teď a v budoucnu by mělo posloužit pro rychlý bezdrátový internet a mobilní 5G sítě. ČTÚ dá operátorům k dispozici celkovou šířku 200 MHz rozdělenou do pěti 40MHz nepárových bloků. „Jedním z cílů aukce je podpořit hospodářskou soutěž v elektronických komunikacích, a to na velkoobchodní i maloobchodní úrovni, z čehož budou profitovat i koncoví uživatelé,“ říká předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Co se draží a za kolik

Licence je udělena na 15 let až do 30. června 2032. Frekvence jsou technologicky neutrální, zájemci na nich mohou spustit libovolnou síť. Úřad stanovil spektrální limity, aby žádná z firem nemohla vydražit všech pět bloků. O2, T-Mobile a Vodafone mohou získat jen po jednom bloku, nováčci až dva. Pokud se do aukce nepřihlásí žádný nováček nebo nepřihodí v prvním kole, po dvou blocích budou moci získat i stávající operátoři. Vyvolávací cena jednoho bloku je 29 milionů korun.

Dražené bloky v pásmu 3,7 GHz Dražené bloky v pásmu 3,7 GHz

Stávající operátoři se do aukce jistě přihlásí. Zájem nejspíš bude mít i Nordic Telecom. Při této konstelaci by už na jiné firmy frekvence nezůstaly. Nelze předpokládat, že by nějaký nováček dokázal přeplatit stávající trojku.

Kde vyrostou nové sítě

Je nutno podotknout, že úřad couvl a z původních podmínek hodně slevil. Původně chtěl, aby operátoři postavili sítě umožňující rychlost stahování alespoň 30 Mb/s. Teď už rychlost vůbec nedefinuje. Nepožaduje už ani tak rychlé a rozsáhlé pokrývání.

Dražitelé budou muset nové sítě spustit do dvou let (tedy do léta 2019) od nabytí kmitočtů na alespoň 50 % přidělených kmitočtů. Do čtyř let musí využít 100 % přiděleného pásma.

Tip: Nevzhlížejte ke čtvrtému operátorovi. Už je příliš pozdě [komentář]

Od tří do pěti let musí pokrýt alespoň 10 % obcí mezi od 5 do 10 tisíc obyvatel. Po pěti letech musí pokrývat 45 % obcí mezi 5 a 10 tisíci obyvateli a 40 % mezi 2 a 5 tisíci. U druhého kritéria úřad znovu slevil. Původně chtěl 50 %, začátkem roku v připomínkové řízení to srazil na 45 % a teď už mu stačí jen 40 %. Po pěti letech musí operátoři pokrývat minimálně 30 okresů.

Velikost obce Od 3 do 5 let po nabytí frekvencí Po 5 letech od nabytí frekvencí
min. pokrytých obcí min. pokrytých obcí min. pokrytých okresů
2000 až 5000 obyvatel 45 % obcí 30 okresů
5001 až 10 000 obyvatel 10 % obcí 45 % obcí 30 okresů

Za pokrytou obec úřad považuje, pokud v ní vyroste alespoň jeden samostatný vysílač (sdílený vysílač pro dvě obce se nezapočítá jako dvě pokryté obce). Za pokrytý okres pak ten, kde je pokrytá alespoň jedna obec.

Operátoři nemají žádnou podmínku, aby do své sítě vpustili virtuální operátory. Frekvence ale mohou pronajmout nebo si domluvit velkoobchodní smlouvy, aby se budování sítí postaraly jiné, třeba regionální firmy. Spekuluje se například o zapojení Českých Radiokomunikací, které by získaly frekvence, ale služby koncovým zákazníkům by nabídli jiní.

Jaké sítě nás čekají?

O aukci se mluví jako o možnosti vstupu čtvrtého operátora na český trh. Čtvrtý síťový operátor tu už působí (Nordic Telecom), ale nenabízí standardní GSM, WCDMA ani LTE služby jako O2, T-Mobile a Vodafone. Jenže ani ten, kdo vydraží pásmo 3,7 GHz, nebude moci takové služby nabídnout.

Tip: Operátoři si konkurenci opravdu nepřejí. Chtěli „sabotovat“ chystanou aukci

Nebo přesně, LTE spustit může, ale žádný telefon se do něj zatím nepřipojí. LTE pásmo 43 (3700 MHz TDD) je určeno primárně pro fixní připojení domácností, chat apod. Něco jako dnes T-Mobile nabízí svůj neomezený LTE bezdrát s pevně instalovanou anténou.

Jednou se zřejmě pásmo 43 dostane i do mobilů nebo tabletů (ať už s LTE nebo 5G), ale charakteristika sítě nedovolí pokrývat velké území. Potenciální čtvrtý, pátý, … operátor by se nemohl rovnat stávající trojce, u níž se dovoláte na 99+ procentech území.

Kdy to začne?

Aukce byla vyhlášena dnes, 27. března. Do 14. dubna mohou zájemci posílat na úřad otázky k aukci, ČTÚ bude mít týden na odpovědi. Do 9. května se mohou zájemci přihlásit, 10. května úřad žádosti zveřejní. Až pak přijde na řadu samotná část s přihazováním.

Byl pro vás článek přínosný?