Hlavní navigace

Emulace aplikací z Androidu ve Windows nebude? Projekt Astoria je patrně mrtvý

16. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Víme, že Microsoft experimentoval s aplikacemi pro Android, aby běžely ve Windows (Phone) docela dlouho. Teprve v tomto roce se rozhodl, že společně s novým mobilním systémem dovolí vývojářům, aby jen s minimálními úpravami směli přenášet do Windows své aplikace, které původně vytvořili pro Android nebo iOS. Proto také měla Windows 10 mobile obsahovat subsystémy Androidu.

Projekt, jenž měl umožnit spouštění aplikací pro Android ve Windows, nesl kódové označení Astoria, zatímco podobný projekt, který zahrnoval pro změnu aplikace z platformy iOS, se nazýval Islandwood. Oba byly oznámeny na konferenci Build 2015 na konci dubna.

Možná ale také víte, že Microsoft tyto subsystémy v jedné z posledních verzí mobilního systému odstranil, což systému dalo potřebnou vzpruhu. To byl určitý náznak problémů. Různé zdroje pak dnes tvrdí, že vývoj potřebných nástrojů Microsoftu nešel podle plánu. A co víc, projekt Astoria může být dokonce úplně u ledu. Microsoft to zatím nepotvrdil veřejně ani interně, ale o projektu zkrátka firma nemluví, a to ani skrze soukromé kanály s vývojáři a dalšími lidmi, kteří podepsali dohodu a mlčenlivosti.

Práce mohou být obnoveny a projektu se můžeme čekat někdy v budoucnu, ve výsledku se ale jedná o nepříjemné selhání, protože firma byla koncem dubna velice pozitivní, když nastínila svou strategii, jak naplnit Windows Store. Zklamání tak možná není dostatečně silný výraz. Windows Central podle rozhovorů se svými zdroji připouští několik možných scénářů. Patří k nim ekonomické důvody, protože zatímco projekt Islandwood zaměstnal pět lidí, na Astorii pracovalo až kolem 80 lidí.

To nenaznačuje vysokou efektivitu, a pokud byly výsledky rozporuplné, nelze se divit, že Microsoft nad svým nenarozeným dítkem zlomil hůl. Je dobré podotknout, že zatímco přenášení aplikací z iOS znamená aplikace překompilovat a provést mírné úpravy, v případě aplikací z Androidu se vývojáři nemuseli tolik namáhat, šlo o regulérní běžnou emulaci. S tou mohla nastat řada technických problémů.

 

Podle všeho ani samotným vývojům nevadí, že se Astoria zdá být mrtvá. Mimochodem, zřejmě kvůli zmíněným subsystémům Windows 10 Mobile během několika týdnů zdegradovala na nepoužitelnou úroveň. Mohl i to být okamžik, kdy si Microsoft uvědomil, že tudy cesta nevede?

Zdroj: Windows Central | Re/code

Byl pro vás článek přínosný?