Hlavní navigace

EU: Microsoft by měl být transparentnější v otázce zpracování osobních dat sbíraných ve Windows 10

21. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft / koláž: Petr Urban / Cnews
Evropská unie žádá větší transparentnost, nová podoba průvodce instalací Windows 10 Creators Update podle ní neinformuje dostatečně.

Ve Windows 10 je možné zapnout důsledný sběr telemetrických a dalších dat sloužících ke zlepšení produktů nebo komfortu používání služeb. Většinu sbíraných dat můžete vypnout a podle edice dále buď zcela zarazit, nebo výrazně omezit sběr telemetrických dat. K tématu bylo napsáno již dost, takže vás odkáži na předchozí texty. Jako rozcestník a souhrn poslouží článek informující o tom, jak se promění instalační program ve Windows 10 Creators Update. Instalační program totiž nabídne více kontroly nad soukromím, resp. by měl být pro většinu lidí srozumitelnější. Což nelze vnímat jinak než pozitivně. Otázka však zní, zda budou provedené úpravy dostatečné. Pracovní skupina Evropské unie vyjádřila obavu, že prozatímní podoba nového průvodce nestačí. Chce, aby byl Microsoft transparentnější v otázce zpracování osobních údajů.

Nový průvodce instalací zpřehlední nastavení sběru dat (Foto: Microsoft)
Nový průvodce instalací zpřehlední nastavení sběru dat (Foto: Microsoft)
Jsou uvedené informace o sbíraných datech dostatečně? (Foto: Microsoft)
Jsou uvedené informace o sbíraných datech dostatečně? (Foto: Microsoft)

Mělo by být srozumitelně vysvětleno, k čemu konkrétně budou data sloužit. Skupina by byla ráda, aby bylo jasné, jak jsou data chráněna. Prozatím platí, že v novém průvodci sice vidíte několik předvoleb spojených s použitím osobních nebo telemetrických dat, pokud však vyjádříte souhlas se zpracováním, není podle pracovní skupiny jasné, s čím konkrétně souhlasíte.

Což je myslím validní připomínka. Určitý popis se v průvodci nachází, nemusí být ale považován za dostatečný. Skupině vadí, že osobní údaje mohou být použity pro reklamní účely. Je podle ní potřeba zřetelně uvést, jaká data konkrétně budou zpracována. Některé subjekty jsou spokojené. Švýcarská komise uvedla, že Windows v roce 2017 zareaguje na všechny její připomínky, jak připomněl MSPoweruser.

Byl pro vás článek přínosný?