Hlavní navigace

Další exzaměstnanec Microsoftu promluvil. Windows poškozuje toxická kultura

28. 10. 2019

Sdílet

Výpověď dalšího bývalého zaměstnanec Microsoftu dokresluje další vrstvu problematiky, která se netýká nutně jen Windows. Toxická firemní kultura způsobuje problémy s produkty. Nadella ne všude vymýtil duchy Gatese a Ballmera.

V září jsme viděli výpověď bývalého zaměstnance Microsoftu, který se podílel na testování Windows, o změně přístupu k testování Windows. Problémy s novými vydáními, ale také se servisními aktualizacemi vnímá především v tom, že Microsoft propustil původní testovací tým i s jeho know‑how a začal se spoléhat na zaměstnanecké testování, diagnostická data a na zpětnou vazbu získanou od veřejnosti zapojené do programu Windows Insider. Je zřejmé, že tyto mechanismy nejsou dostačující, a to zejména v kombinaci s rychlým vývojem systému. O zhruba měsíc později přichází výpověď dalšího člověka, který v Microsoftu pracoval, a se situací kolem Windows jeho příspěvek částečně souvisí, byť se dotýká více témat. Svoje dojmy rozepsal na blogu OneZero bývalý redmondský vývojář James Whittaker, který má zkušenosti mj. i z Googlu a o testování napsal několik knih. Tip: Bývalý zaměstnanec Microsoftu vysvětlil, proč se ve Windows chyby objevují častěji Příspěvek to není zrovna krátký. Pokud vás problematika zajímá, přečtěte si jej celý; já se níže pokusím krátce shrnout podstatu sdělení. Pouze opět předesílám, že se jedná o úhel pohledu jednoho č

Firemní kultura

Všechno souvisí s firemní kulturou. Aspoň si to myslí Whittaker. Satya Nadella, nynější ředitel Microsoftu, sice nastavil zcela nový kurz, jenže ve firmě dodnes pracuje mnoho lidí zvyklých na dřívější ředitele a jejich přístup. Gates a Ballmer byli lidé přesvědčení o tom, že ví všechno nejlépe, a obklopili se lidmi, kteří jejich chování napodobovali a podporovali. Tvořili tím toxické prostředí.

James Whittaker přímo uvádí, že tito pánové vytvořili „managementovou monokulturu arogantní maskulinity“. Nadella oproti tomu prosazuje přístup, že je potřeba se učit (od svého okolí a ze svých chyb). Jenže se nedokázal vypořádat s managementem, který se stále chová sebejistě jako dříve. Navenek vnímáme pozitivní zprávy o tom, jak Microsoft bojuje s rasismem nebo sexismem, interní kultura ale není zdravá.

Bill Gates (foto: Kuhlmann / MSC) Bill Gates (foto: Kuhlmann / MSC)

Lidé, kteří jsou absolutně přesvědčení o svých názorech, se vzájemně kryjí a jako skupina jsou velmi odolní vůči změně v myšlenkovém nastavení. Odvolávají se na svoje někdejší šéfy a prosazují si svou. Whittaker přitom poukazuje na to, že v oblastech, kde se Microsoftu podařilo starou kulturu překonat a prosadili se zde lidé s jiným přístupem, došlo k obratu, zatímco v jiných oblastech je firma pozadu.

K pozitivním příkladům lidí s jiným nastavením řadí Amy Hood, novou finanční ředitelku. Objevovaly se pochyby, ale to zakrátko přestalo. Kevin Turner, který přes dekádu zodpovídal za prodeje, se zdál být nehraditelným – přinášel dobré výsledky. Když odešel, ukázalo se, že prodeje naopak brzdil. Nadella pak dal prostor vyrůst cloudu, který je pro budoucnost Microsoftu klíčový. Jenže změna (zatím) nenastala mj. v týmu kolem Windows.

Windows poškozují staré struktury

Pohyby v managementu tohoto týmu Whittaker proto ve výsledku vnímá jako kosmetické. Došlo pouze k výměně původního vedení týmu kolem Windows za vedení týmu kolem bývalého Windows Phonu, které nedokázalo vytvořit konkurenceschopnou mobilní platformu. Vývojář zároveň uvádí, že jeho bývalé kolegyně nejsou přesvědčené o směru, který Nadella veřejně prezentuje.

Satya Nadella (foto: Microsoft) Satya Nadella (foto: Microsoft)

Interně prý stále dochází např. k diskriminačním praktikám, které se ženy v Microsoftu s ohledem na svou kariéru bojí řešit. Prezentovaná nová kultura se jich nedotkla, naopak je stále drtí staré struktury. Jak se tedy zdá, ačkoli navenek firma ušla velký kus cesty, ještě má pořádný kus cesty před sebou. Whittakerovo vysvětlení situace ve firmě zapadá do předchozího reportu a vnějšího chování firmy.

Kulturní nastavení je podle všeho důvodem, proč se Microsoft, resp. jeho příslušná část tvrdošíjně tváří, že je správné nebo dokonce nutné vydávat dvě hlavní verze Windows do roka. Vzpomínáte na debakl s October 2018 Updatem? Microsoft se ho snažil prezentovat jako úspěch, přičemž své tvrzení založil na kvantifikaci a interpretaci, která má vyhovovala. Teď můžeme jen sledovat, jestli Nadella nastartovanou transformaci firmy důsledně dokončí.

Čekáme, jestli se Microsoft k popsané problematice vyjádří. Pokud ano, příspěvek aktualizujeme.

Zdroj: blog OneZero

Byl pro vás článek přínosný?