Hlavní navigace

Firefox 66 blokuje automatické přehrávání. Měl ale problém s PowerPointem Online

22. 3. 2019

Sdílet

Jedna z hlavních novinek v čerstvě vydaném Firefoxu 66 se vztahuje k multimédiím, které mají tendenci nás na mnoha webech nevybíravě zahlcovat zvuky. Prohlížeč ale nabízí i jiné novinky.

Oživeno dne 22. března 2019

Distribuce nového Firefoxu byla pozastavena, i když to už zase platit přestalo. Jak upozornil Techdows, příčinou bylo mizení textových polí v PowerPointu Online. Když do pole zadáte text, obsah následně zmizí, což je pro uživatele a uživatelky webové aplikace samozřejmě zásadní problém.

Ověřil jsem si, že k potížím dochází ve starší verzi Office Online se starším uživatelským prostředím. To mám k dispozici v komerční verzi Office 365. Naopak v osobním (bezplatném) účtu jsem problém nezaznamenal, obsah pole zůstal vyplněný. I původní hlášení uvádí Office 365. Obě verze PowerPointu jsou přitom označené stejným číslem, ačkoli jedna z nich se zjevně chlubí novým prostředím.

Problém jiné weby nepostihl a opravu bude možné vyprodukovat poměrně snadno, Mozilla se tedy rozhodla na chvíli pozastavenou distribuci opět povolit.

Jako dočasné řešení můžete na stránce about:config nastavit hodnotu dom.keyboardevent.keypress.hack.use_legacy_keycode_and_charcode nastavit na powerpoint.officeapps.live.com. Mozilla tuto hodnotu nastavuje automaticky ve všech instalacích. Plnohodnotná oprava dorazí zřejmě až s Firefoxem 68.

Původní článek ze dne 20. března 2019

V úterý Mozilla vydala Firefox 66, který zejména bojuje s automatickým přehráváním multimediálního obsahu na webech. S tím už dříve zatočily mj. Chrome nebo Edge. Abyste se nelekli třeba večer, až něco začne samo od sebe hrát, můžete v nastavení natvrdo automatické přehrávání se zvukem zatrhnout (hledejte předvolbu Zabránit stránkám v automatickém přehrávání zvuků). K dispozici je i seznam výjimek, kam patrně budete chtít zařadit služby jako YouTube.

Nastavení můžete dále spravovat v detailech každé stránky v dialogu, který vyvoláte tlačítkem na začátku adresního řádku. Pokud dochází k blokování zvuku, upozorní vás na to ikona v adresním řádku. Automatické blokování ale není aktivní hned ve všech instalacích. Zapínáno je postupně, Mozilla se chová maximálně opatrně. Videa, jež se přehrávají samy od sebe, ale beze zvuku, blokována nebudou.

Další novinky ve Firefoxu 66

Neméně užitečná je další novinka. Firefox si zapamatuje pozici na stránce tak, abyste se na původní místo nemuseli vracet poté, co jste z něj přesunuti jinam kvůli dokončení načítání obrázků, reklam apod. Funkce pro vyhledávání v otevřených panelech je dostupná také z přehledu panelů, který se objevuje, když máte otevřen vyšší počet stránek.

V režimu soukromého prohlížení se v novém panelu vždy ukáže pole s výchozím vyhledávačem. Dále Mozilla zjednodušila bezpečnostní upozornění, aby byla srozumitelnější. Autentifikace k webovým službám podporuje biometrické ověření pomocí Windows Hello.

Doplňky dosud ukládaly své nastavení do vlastních souborů JSON. Teď nastavení ukládají do databáze Firefoxu, což by mělo rychlostně prospět načítání stránek. Na platformě macOS prohlížeč na základní úrovni podporuje touch bar. Výkon zlepšuje a počet pádů snižuje počet procesů prohlížeče pro webový obsah, který ze čtyř stoupl na osm.

Byl pro vás článek přínosný?