Hlavní navigace

Google donutí výrobce aktualizovat Android. Ale má to háček

26. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Magazín The Verge tento týden objevil ve smlouvách, které Google podepisuje s výrobci telefonů s Androidem, že Samsung a spol. možná budou muset za využití Obchodu Play a dalších googlovských aplikací připlácet až 900 Kč. Ve stejném dokumentu The Verge objevil i další důležitý detail. Google má páku na výrobce, aby začali pravidelně aktualizovat své telefony a tablety. O přísnějších pravidlech na výrobce mluvil letos na konferenci I/O šéf bezpečnosti Androidu Dave Kleidermacher. Jejich konkrétní podobu jsme ovšem neznali. Ze smluv teď ale vyplynulo, že všechna zařízení, kterých se prodá (nebo přesněji aktivuje) alespoň 100 000 kusů, budou muset výrobci podporovat po dobu alespoň dvou let. Nařízení vstoupí v platnost 31. ledna 2019.

Dva roky záplat

Podporou znamená, že v prvním roce bude muset výrobce vydat minimálně čtyři záplaty, pro druhý rok žádný limit stanoven není. Zároveň ale platí podmínka, že během oněch dvou let musí výrobce mít opravené všechny nahlášené zranitelnosti starší 90 dní. Google vydává záplaty Androidu pravidelně každý měsíc, řada výrobců se tím řídí a aktualizuje. Někteří to ovšem ignorují a ještě o záplatách lžou.

Nová pravidla jsou rozhodně pozitivní impulsem pro celý ekosystém Androidu, ale z pohledu uživatele vlastně trochu netransparentním. Při koupi telefonu totiž většinou nebude dopředu vědět, jak moc je úspěšný (jestli se jej prodalo alespoň sto tisíc). U nejskloňovanějších modelů od Samsungu nebo Huaweie se s tím dá počítat, ale sám Google u Pixelů prodeje nijak nekomentuje. (I když u něj je skvělá podpora samozřejmá.) Kdo ale chce mít jistotu, pro něj má Google program Android Enterprise Recommended. Pro takto ocejchovaná zařízení platí, že musí vydávat pravidelné záplaty tři roky bez ohledu na prodeje.

PS: Ne, nová pravidla nedonutí výrobce upgradovat na nové verze Androidu. Tomu pomáhá Project Treble, ale ani on není žádnou podmínkou, jen úlevou při vývoji.

Byl pro vás článek přínosný?