Hlavní navigace

Google v EU otevře Android dalším vyhledávačům. Ty budou muset platit

Sdílet

Google loni v EU schytal rekordní čtyřmiliardovou pokutu kvůli zneužívání dominantního postavení na trhu s mobily. Kromě zaplacení stanovené částky musel také upravit licenční politiku, aby uživatelé a výrobci zařízení nemuseli standardně jako vyhledávač používat Google a jako prohlížeč Chrome. Od června tak evropští uživatelé na Androidu dostávají upozornění z Play Storu, že si mohou stáhnout alternativní software. Kromě toho od Googlu jsou v obou kategoriích na výběr ještě po čtyřech aplikacích od konkurence. To ale není vše. Od roku 2020 Google chystá novou úvodní obrazovku při nastavování mobilu či tabletu, kde si uživatelé budou moci vybrat výchozí vyhledávač, jehož textové pole bude na ploše zařízení a který se bude standardně používat i v Chromu. Kromě vyhledávače Googlu tam budou tři alternativy a všechny budou muset za zařazení zaplatit.

Kdo zaplatí nejvíc

Google zvolil formu aukce. V každé zemi zvlášť se budou moci obecné vyhledávače (tedy nikoliv specializované jako Heuréka) zapojit do aukce a zadat, kolik jsou ochotné zaplatit za to, že si je uživatel vybere za výchozí. Tři nejvyšší nabídky se dostanou na seznam. Google následně každý měsíc zašle firmám vyúčtování, kolik uživatelů si je vybralo a kolik musí zaplatit.

Aukce má několik pravidel. Google například nezveřejní, kdo a kolik platí. Navíc stanovil minimální hranici poplatků, jejíž výši nezveřejnil. Pokud ale aukční nabídky budou nižší, vyhledávače bude na seznam zařazovat náhodně. Platí též pravidlo, že vyhledávač musí mít v Play Storu bezplatnou aplikaci v jazyce, který se v dané zemi používá.

TIP: Seznam má „vlastní“ smartphone. Se Samsungem připravil zvláštní edici Galaxy A40

Zajímavé přitom je, že vyhledávače nejsou nijak omezené v tom podepisovat smlouvy přímo s výrobci mobilů a tabletů, aby byly výchozí i bez aukce. V Androidu se obrazovka s výběrem vyhledávače zobrazí jen tam, kde je standardně jako výchozí zvolen Google. A uživatelům stejně jako doposud nebude nic bránit kdykoliv změnit vyhledávač ručně.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?