Hlavní navigace

HTC vydává i autonomní VR brýle s rozlišením 5K: Vive Focus 3 nepotřebuje PC ani majáky

18. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: HTC
Spolu s VR brýlemi Vive Pro 2 uvádí HTC také kompletně autonomní brýle se stejným rozlišením 5K. Verze Focus 3 má ale vlastní procesor a funguje úplně samostatně, včetně snímání pohybu a také třeba gest rukou, takže v budoucnu nebudou třeba ani ruční ovladače.

Minulý týden jsme psali o uvedení VR brýlí HTC Vive Pro 2, které posunuly rozlišení na téměř 5K a měly by být slušným upgradem v možnostech virtuální reality proti dosavadnímu mainstreamu jako je Oculus Rift S, Valve Index. HTC ovšem nevydalo jen tento konvenční headset, jenž vyžaduje připojení k počítači s výkonnou grafikou.

Vedle toho vychází také brýle HTC Vive Focus 3, které jsou autonomní – nevyžadují soustavu majáků ke sledování pohybu, ale ani připojení k PC, jde tedy o obdobu Questu (2) od Oculu/Facebooku. Vive Focus 3 ale přináší stejně vysoké rozlišení a pokroky v kvalitě zobrazení, jako HTC Vive Pro 2.

Tip: Přichází brýle HTC Vive Pro 2: next-gen virtuální realita s rozlišením 5K při 120 Hz

HTC Vive Focus 3

Linie těchto brýlí zatím čítala HTC Vive Focus a HTC Vive Focus Plus, proto je zřejmě novinka pojmenovaná HTC Vive Focus 3. Základem jsou zdá se stejné 2,88" displeje s rozlišením 2448 × 2448 bodů na každé oko, celkově má tedy headset rozlišení 4896 × 2448 bodů. Také optika asi bude stejná, je také uváděný stejný úhel zorného pole, 120 stupňů (mělo by to být v horizontální rovině, ne diagonálně).

Rozdíl je v snímkové frekvenci, protože proti HTC Vive Pro 2 není podporován 120Hz režim, ale jen 90Hz. Toto může být kvůli omezenému výkonu procesoru a GPU, ale také může být cílem prodloužit výdrž na baterie, protože zařízení pracuje z akumulátoru.

Ten je typu Li-Pol a má poskytovat kapacitu 26,6 Wh, umístěn je na popruhu vzadu kvůli vyvážení. Baterie se dobíjí pomocí USB-C (headset má dva porty) a má vydržet údajně 2 hodiny provozu. Lze mít více baterií a měnit je při práci/zábavě, ale zařízení se během toho musí vypnout. Jinak je možná použít rychlé dobíjení, které má nabít akumulátor na 50 % běhen 30 minut.

Zásadní odlišnost je to, že brýle jsou samostatné, nepotřebují k fungování speciální prostor a vybavení. Pohyb snímá samotný headset pomocí zabudovaných senzorů a snímání pohybu okolí vůči sobě pomocí čtyř zabudovaných kamer.

Výpočetní prostředky pro VR aplikace poskytuje ARM procesor Qualcomm Snapdragon XR2, čip s CPU jádry Cortex-A77 a grafikou Adreno 650, odvozený od mobilního Snapdragonu 865. Elektronika tedy staví na stejném základu jako Oculus Quest 2. Procesor má k dispozici 8 GB operační paměti a 128GB úložiště, takže může provozovat relativně náročné programy. Ve výbavě nechybí Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6. Mimochodem, výkon by měl být spíše podobný notebooku než mobilu, protože systém má aktivní chlazení pomocí heatpipe, které prý má zvládat až 15 W tepla.

Brýle mají opět vepředu kamery pro proložení reálného světa do zobrazení v brýlích a výstup na sluchátka (3,5mm jack, na rozdíl od Vive Pro 2), ovšem v náhlavním popruhu jsou také integrované reproduktory. Brýle též mají také integrované duální mikrofony s potlačením hluku.

Vive Focus 3 je vybaveno novými ručními ovladači proti předchozímu Focusu Plus. Fungují na principu sledování integrovanými kamerami headsetu pomocí zřejmě infračerveného záření. Mají analogový ovladač, spouště pro dva prsty a další tlačítka, opět se nabíjí přes USB-C a mají vydržet asi 15 hodin na jedno nakrmení.

Ovládání holýma rukama bez ovladačů

Eventuálně ale má být možné tyto brýle používat jen samotné bez těchto ovladačů, čistě gesty rukou, sledovanými opět kamerami zařízení. Tato schopnost bude zprovozněna pár měsíců po vydání, někdy v Q3 20201, nyní ze začátku bude jen ve stádiu Beta.

Použitelný i jako headset k PC

Podobně jako Facebook s jeho aplikací Oculus Link ale HTC počítá i s možností tyto brýle připojit k PC a použít je pro hraní VR her. Bude to možné buď pomocí kabelu (který bude dodávat přímo HTC, není jasné, zda půjde čistě o USB-C, nebo nějaký proprietární typ), ale později má přibýt i bezdrátové připojení k počítači, kdy se bude obraz streamovat přes Wi-Fi nebo možná Wi-Gig.

Atraktivní parametry těchto brýlí ale jsou spojené s vysokou cenou. HTC s nimi totiž nemíří na spotřebitele a zábavní využití, ale na profesionální aplikace a nasazení ve firmách. Vive Focus 3 proto stojí docela mastných 1300 $, nebo v Evropě 1404 €. Pro nás by to znamenalo něco kolem 35 700 Kč. Pokud byste byli ochotni to podstoupit (nebo vaše firma), začne prodej 27. června (júna).

Galerie: HTC Vive Focus 3

Zdroje: HTC, Road to VR

Byl pro vás článek přínosný?