Hlavní navigace

Huawei má náhradu za Android a Windows. Jmenuje se HarmonyOS

Sdílet

Spekulace o novém operačním systému od Huaweie jsou u konce. Čínská společnost dnes na své vývojářské konferenci HDC oznámila, že připravuje vlastní operační systém. Jmenuje se HarmonyOS, je založen na novém microkernelu (tedy nikoliv Androidu) a firma jej uvolní jako open source.

Firma jej od začátku navrhovala tak, aby se dal využít se všemi možnými formáty zařízení. HarmonyOS bude z počátku dostupný pro chytré obrazovky, reproduktory, hodinky nebo automobilové infotainment systémy. Během tří let ale bude uzpůsoben také pro mobily nebo počítače. Šéf spotřebitelské divize Richard Yu ale řekl, že Huawei nadále zůstane věrný Androidu a HarmonyOS si ponechá jako zadní vrátka, pokud by jednou došlo na situaci, kdy by západní software nemohl používat (k čemuž je kvůli aktuálním sankcím hodně blízko).

RECENZE: Honor 20 a 20 Pro jsou vlajkové lodě za cenu střední třídy

Prvním produktem s HarmonyOS bude nedávno představený televizor značky Honor. Systém nicméně bude prozatím určený jen pro čínské publikum a do globálně dostupných zařízení se dostane v příštím roce.

Huawei HarmonyOS Huawei HarmonyOS

Rychlejší a bezpečnější

Proč HarmonyOS vůbec používat? Kromě toho, že je to jeden systém přizpůsobitelný všem zařízením, má i další výhody. Huawei tvrdí, že jeho lehké jádro bude obsluhovat pouze základní služby jako plánování procesů a meziprocesovou komunikaci. Více služeb se bude k jádru připojovat externě přes zabezpečené kanály, které navíc zajistí i vyšší stabilitu. Pád jedné komponenty neshodí celý systém.

Huawei slibuje až pětkrát rychlejší meziprocesovou komunikaci oproti současných systémům a o čtvrtinu rychlejší odezvy aplikací při použití stejného hardwaru. Kompilátor ARK bude umět překládat kódy v C, C++, Javě nebo Kotlinu. Systém rozeběhne i aplikace pro Android se stejným výkonem jako v nativním prostředí, což by mělo pomoci překlenout počáteční krizi, kdy pro nový systém nebude dostatek původního softwaru. Vzhledem k multiplatformní podpoře nepřekvapí, že tvůrci aplikací mohou pracovat pouze s jedním kódem pro všechna zařízení. Uživatelské rozhraní pak půjde programovat dynamicky tak, aby se přizpůsobilo malým i velkým obrazovkám.

TIP: Fuchsia OS nakonec nebude nástupce Androidu. Proč jej Google vyvíjí?

V tuto chvíli zatím pochopitelně nevíme, jestli se HarmonyOS prosadí. V chytrých hodinkách, IoT zařízeních, televizorech a další elektronice mimo počítače a mobily ale má šanci, protože tam Windows ani Android zatím nedominují a každý výrobce si hraje na vlastním písečku. Úspěch v těchto oblastech a případná kompatibilita s Androidem by ale mohly být odrazovými můstky k tomu, aby se HarmonyOS uchytil i na mobilech. Tam by díky nadstavbě EMUI mohl vypadat třeba úplně stejně jako současný Android.

Zdroj: Huawei

Byl pro vás článek přínosný?