Hlavní navigace

Huawei končí s vlastními procesory Kirin pro mobily. Mate 40 je kvůli sankcím poslední

10. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: Huawei
Linie ARM SoC pro mobily Kirin od Huawei umřela kvůli obchodní válce USA a Číny. Jeho čipy byly dosti dobré, ale Kirin 9000 v Mate 40 je oficiálně poslední.

Před několika lety mělo hodně výrobců telefonů ambice vyrábět si vlastní mobilní procesory ARM pro své přístroje místo toho, aby kupovali SoC typicky od Qualcommu. Kromě superbohatého Apple a Samsungu (který s tím ovšem začal, jak se říká, „než to začalo být populární“) ovšem nakonec asi jediná značka, která v tom uspěla, byla čínská Huawei.

Čipy Huawei (respektive HiSilicon, což je dceřinný podnik) Kirin byly hodně agresivní v nasazování nejnovějších architektur ARM Cortex a také v přechodu na nejnovější výrobní procesy. A v telefonech byly hodně úspěšné, dost možná měly značný podíl na tom, jak daleko to tato značka smartphonů dotáhla.

Tip: Huawei to dokázal. Za druhé čtvrtletí se stal největším výrobcem smartphonů na světě

Kirin 9000 bude labutí píseň highednových SoCů Huawei

Ovšem docela razantní obchodní blokáda této společnosti ze strany nynější americké vlády teď způsobila, že Huawei s těmito vlastními procesory skončí. Tedy minimálně s těmi výkonnými a zajímavými. Spotřebitelská sekce společnosti teď ústy svého CEO Richarda Yu potvrdila, že jejím posledním high-endovým ARM čipem bude Kirin 9000 v zařízení Huawei Mate.

Sankce (či blokáda) proti Huawei jednak firmě vzala přístup k novým technologiím od ARMu (který částečně působí v USA a musí se tedy řídit tamními zákony), ale bezprostřední příčinou je zde to, že kvůli americkým sankcím nebude mít Huawei přístup ani k výrobnímu procesu TSMC. Po 15. září v něm nebude moci vyrábět. Společnost pravděpodobně vyrobila dotyčné Kiriny 9000 v určitém množství do zásoby, pokud tato skladová zásoba dojde, dojdou i telefony.

Huawei má možnost přejít do jiné továrny, ale dá se čekat, že i Samsung by kvůli provázanosti s americkou ekonomikou (Samsung má mimochodem polovodičovou továrnu v USA) nakonec Huawei odmítl. Bezpečný přístav by měl být přímo čínský podnik SMIC, jenž ale má o pár generací starší procesy a relativně menší kapacitu. Je ale možné, že Huawei, respektive jeho polovodičová divize HiSilicon, bude dál vyrábět levnější a méně výkonné Kiriny pro nižší třídy telefonů, pro které bude třeba 14nm proces SMIC stačit. Tím pádem by firma tento byznys neopustila a byla připravená se v případě roztání ledů v obchodní válce vrátit.

Procesor pro mobily Huawei Kirin 990 5G

Huawei asi padne do náruče MediaTeku, pro ten to může být velká šance

Ovšem pro výkonnější mobily bude muset Huawei kvůli konkurenceschopnosti sáhnout k procesorům od cizích výrobců. Nemůže to být americký Qualcomm a pravděpodobně to nebude ani Exynos od Samsungu, ale Huawei by měla být schopná dál obchodovat s firmou MediaTek, jejíž velikost a renomé v posledních letech roste, má i vlastní 5G modemy (které po svém debaklu od MediaTeku dokonce teď bude kupovat Intel) a samozřejmě také mobilní SoC, například Dimensity 1000.

Tip: MediaTek se půjde bít s nejlepšími. Dimensity 1000 slibuje špičkový výkon

MediaTeku by tyto okolnosti mohly dost pomoci, protože zatímco v maisntreamu a levných mobilech se mu daří, firma se proti Qualcommu nikdy neetablovala jako výrobce highendových procesorů pro vlajkové telefony. Teď bude mít u Huawei šanci a je možné, že v ní najde jako odrazový můstek (Trumpovská politika by tak paradoxně mohla ublížit americkému Qualcommu a pomoct jen Tchaj-wanu).

Mimochodem, MediaTek nedávno v tržní kapitalizaci předčil Foxconn (Hon Hai Precision Industry) a stal se po TSMC druhou největší tchajwanskou společností.

Měli jste někdy mobil s procesorem Huawei/HiSilicon Kirin?

Zdroj: CnTechPost

Byl pro vás článek přínosný?