Hlavní navigace

O uživatele se postaráme, říká Huawei k embargu na Android od Googlu

21. 5. 2019

Sdílet


Pro Huawei tento týden neodstartoval moc dobře. Vláda USA na příkaz Trumpa efektivně odstavila čínskou společnost od dodávek amerického hardwaru a softwaru. Pro Huawei to znamená spoustu problémů, které postihnou veškerý její byznys od síťové infrastruktury, přes výrobu serverů až po počítače a mobily. Ve všech odvětvích je firma na zahraničních komponentách z části závislá.

Společnosti Google, Intel, Broadcom, Qualcomm nebo Western Digital již oznámily, že s Huawei nebudou spolupracovat, dokud se situace nevyřeší na politické úrovni. Podle Nikkei se k blokování dobrovolně přihlásil i německý Infineon, jemuž od Huawei proudí 2 % ročního obratu.

Huawei se údajně předzásobilo součástkami na rok dopředu, takže vývoj hardwaru by neměl být ovlivněn. Problém ale bude v softwaru, především odstavení komerčních služeb a aplikací Googlu, na nichž je západní svět závislý. Samotný Google již potvrdil, že stávajících zařízení se zákaz nedotkne, ale budoucí jeho certifikaci nezískají, tudíž na nich Google Play nebude. (Pravděpodobně se to nedotkne zítra představeného Honoru 20, který již certifikaci získal.)

K situaci se již vyjádřilo také Huawei. Stávajících uživatelů se prý amerického zákazu nemusí bát a na telefonech nebo tabletech budou vycházet bezpečnostní aktualizace. O upgradu na Android 10 už ale firma nic neříká. Huawei Mate 20 Pro je mezi zařízeními, na nichž je nový systém dostupný v rámci betatestu, ale jak to bude s finální verzí nebo ostatními zařízeními, to v tuto chvíli nevíme.

Vyjádření Huawei

„Společnost Huawei významně přispěla k vývoji a růstu operačního systému Android ve světě. Jako jeden z klíčových globálních partnerů Androidu jsme úzce spolupracovali s jeho aplikační platformou s otevřeným zdrojem, abychom vyvinuli systém, ze kterého mají prospěch uživatelé i celé odvětví.“

Cloud24

„Společnost Huawei bude i nadále celosvětově zajišťovat bezpečnostní aktualizace a poprodejní služby pro všechny smartphony značek Huawei a Honor, stejně tak pro tablety, které si zákazníci zakoupili nebo jsou aktuálně k dispozici skladem. Budeme i nadále vytvářet bezpečný a udržitelný softwarový ekosystém, abychom zajistili, že naši zákazníci po celém světě budou mít s našimi výrobky tu nejlepší zkušenost.“

Jak se vyvíjí kauza USA vs. Huawei

  1. NÚKIB varuje před Huawei a ZTE
  2. Huawei se brání tvrzení NÚKIBu a žádá předložení důkazů
  3. Zákaz je prý protiústavní. Huawei žaluje americkou vládu
  4. Rána pro Huawei, kvůli zákazu USA přijde o Android
  5. O uživatele se postaráme, říká Huawei k embargu na Android
  6. Pojistka proti kolapsu. USA částečně odložily embargo na Huawei
  7. Největší trest pro Huawei? Možná nebude moci vyrábět vlastní procesory

Byl pro vás článek přínosný?