Hlavní navigace

Největší trest pro Huawei? Nebude moci vyrábět vlastní procesory, ztratí licenci na ARM

22. 5. 2019

Sdílet

Zápis Huawei na černou listinu amerického ministerstva obchodu má ještě větší důsledky, než jsme si mysleli. Vládní nařízení zakazuje místním firmám spolupracovat s Huawei Technologies a jejími dceřinkami, takže od čínské společnosti už dávají ruce pryč Intel, Qualcomm, Google a další firmy.

Jenže zastavení spolupráce zvažují i neamerické společnosti. Německý Infineon, který vyrábí různé řadiče, antény či diody, již s Huawei přerušil styky. Podle BBC stejný krok činí i ARM. Vedení společnosti instruovalo zaměstnance, aby pozastavili veškeré smlouvy, podporu a jiné probíhající zakázky. ARM je britská společnost (byť již vlastněná japonským gigantem Softbank), ale vývojová střediska má po celém světě. A v tom je jádro pudla. Technologie dodávané pro Huawei prý pocházejí z center v USA, které tam má v pěti různých státech.

Ztráta ARMu Huawei ochromí

ARM je pro Huawei klíčovým partnerem. Jeho dceřiné společnosti HiSilicon totiž licencuje instrukční sadu ARMv8 i celá procesorová jádra Cortex a grafická jádra Mali, která HiSilicon implementuje do svých čipsetů. Kvůli zákazu by HiSilicon nemohl nové čipy vůbec vyrábět. Zákaz se ale týká pouze nového hardwaru a BBC zmiňuje, že chystaného Kirinu 985 (nástupce aktuálního Kirinu 980) by se sankce ještě týkat neměly. Huawei by už nemělo dostat žádnou novou technologii ani podporu a licence na nové návrhy ARMu.

Minimálně rok by tak Huawei mohl recyklovat stávající čipy nebo použít ty aktuálně dokončované. Čínská společnost využívá technologie ARMu nejen v mobilech a tabletech, ale také serverech. Scénář, že by kvůli konci spolupráce s Intelem, mohla začít ve velkém využívat vlastní čipy, tak rovněž není příliš pravděpodobný. HiSilicon pak dodává i čipy pro další elektroniku, například chytré televizory (nedávno 8K modely od Sharpu).

Procesorová divize Huawei byla před zákazem na strmém vzestupu

Mimochodem, aktuální žebříček polovodičových firem od IC Insights ukazuje, že Huawei/HiSilicon byl před tímto zásahem americké administrativy na opravdu strmém vzestupu. Za poslední rok totiž HiSilicon vylétl z 25. místa podle velikosti tržeb rovnou na 14. (a stal se první čínskou společností v TOP15), což bude patrně způsobeno mixem úspěchu telefonů Huawei s čipy HiSilicon a jejich použitím v síťové infrastruktuře od Huawei, včetně té pro 5G. Pokud by tento úspěch pokračoval byť i s menším tempem, mohl HiSilicon přerůst firmy jako STMicroelectronics, NXP a Nvidia. Embargo to ovšem teď může drasticky překazit.

TOP15 vyrobcu polovodicu tabulka Q1 2019 IC Insights TOP15 výrobců polovodičů za Q1 2019. Před rokem byl HiSilicon až na 25. místě, za posledních 12 měsíců už je podle tržeb na 14. pozici před Sony, MediaTekem nebo třeba AMD (Zdroj: IC Insights)

ARM pro magazín The Verge jen stručně podotkl, že se firma řídí regulacemi americké vlády. Huawei na to odpověděl, že si cení blízké spolupráce s partnery a že chápe tlak, který na ně vyvíjejí politické elity. Zároveň firma věří, že se situace vyřeší.

Jak se vyvíjí kauza USA vs. Huawei

  1. NÚKIB varuje před Huawei a ZTE
  2. Huawei se brání tvrzení NÚKIBu a žádá předložení důkazů
  3. Zákaz je prý protiústavní. Huawei žaluje americkou vládu
  4. Rána pro Huawei, kvůli zákazu USA přijde o Android
  5. O uživatele se postaráme, říká Huawei k embargu na Android
  6. Pojistka proti kolapsu. USA částečně odložily embargo na Huawei
  7. Největší trest pro Huawei? Možná nebude moci vyrábět vlastní procesory

Zdroj: BBC via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?