Hlavní navigace

Co bude zač procesor Intel Amber Lake? Zdá se, že se moc neliší od Kaby Lake

2. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Na Computexu 2018 Intel oficiálně oznámil procesory Whiskey Lake, o kterých jsme již předtím slyšeli neoficiálně. Ovšem nejen ty, sděleno bylo také, že firma letos na podzim vydá ještě další čip, zřejmě ex post přidaný do roadmapy kvůli onomu pořád omílanému zpoždění 10nm procesu. Jméno toho druhého CPU je Amber a Lake a mnoho o něm doposud známo nebylo, teď ale zřejmě unikl na internetu a začíná se rýsovat, o co poběží.  

Stále dvoujádro

Zřejmě jeden z procesorů Amber Lake se objevil v databázi benchmarku GFXBench. Pravděpodobně by už to dokonce mohl být sériový model, nikoliv vzorek, čip totiž nese označení Core i7-8505Y. Ypsilonové značení znamená příslušnost do ultramobilní řady „Y“ (dříve značená také Core M) s TDP okolo 5 W. Značení je sice stále v rámci řady 8000, ale tento čip by pravděpodobně neměl být 10nm Cannon Lake (od kterého také unikl model řady Y, Core m3-8114Y). Podle GFXBench má totiž tento soutěžící integrováno GPU Intel HD 615, kdežto Cannon Lake by mělo mít lepší grafiku. 10nm čipy totiž mají novou architekturu a zároveň zdvojnásobily počet EU.

Tudíž se zdá pravděpodobné, že zde máme čip Amber Lake, který bude zřejmě v praxi představovat řadu Y v generaci 8000, jelikož stejně značené Cannon Lake se kvůli problémům 10nm procesu asi na trh prakticky nepodívá.

intel-amber-lake-core-i7-8505y-gfxbenchCo o Core i7-8505Y a o Amber Lake jako celku databáze prozrazuje? Za prvé říká, že Amber Lake budou dvoujádra. Intel tedy do 5W kategorie nepřinese čtyřjádrové čipy jako to čipy Kaby Lake Refresh loni učinily v kategorii 15W (tedy 15W pokud nepočítáme turbo). To je patrně dané tím, že se 14nm procesem se nedá stlačit spotřeba dost nízko, případně by jádra musela být tak podtaktovaná, že by to nedávalo smysl. Benchmark udává hodnotu „CL_DEVICE_MAX_COMPUTE_UNITS“ jako čtyři, což znamená počet vláken – jde tedy o dvoujádro s HT. Například u Core i7-8650U je tato hodnota osm (čtyřjádro s HT).

Čip běží na základní frekvenci 1,5 GHz, což je přímo v detekovaném názvu CPU. Jde o nezanedbatelné zvýšení taktu, jelikož nejvýkonnější procesory Kaby Lake řady Y (které má v tomto segmentu Intel nyní) nejdou se základem výš než 1,3 GHz. Ovšem zároveň nejde o nic dechberoucího a mobilní procesory ARM s více jádry i vyššími frekvencemi nebudou asi mít problém tento čip dohánět, zvlášť když již mají samy výhodu 10nm nebo brzy i 7nm tranzistorů. Pro reálné používání v tabletech a noteboocích ale bude podstatný hlavně reálný takt s turbem při delší i kratší zátěži a pro jednovláknovou zátěž, a ten bohužel z databáze vyčíst nelze. Jednovláknové maximální turbo by mělo logicky být vyšší než 3,6 GHz u Kaby Lake-Y. Ve hře by asi mohlo být pásmo 3,8–4,0 GHz.

DT24

4,5W procesor Intelu z 14nm generace Kaby Lake-Y 4,5W procesor Intelu z 14nm generace Kaby Lake-Y. Amber Lake by mělo vypadat podobně

Kód Linuxu: Amber Lake se podobá Kaby Lake

Nejde o jediný zdroj informací k Amber lake, který se nám naskytl. O těchto procesorech vypovídá také patch, který se od Intelu dostal do Linuxového jádra (komponenty libdrm). Ten potvrzuje, že Amber Lake používá stejnou grafickou architekturu jako čipy Kaby Lake (Gen9), dokonce má prý mít přiřazeno ID, které dříve bylo rezervováno pro čipy Kaby Lake. Minimálně v GPU tedy po stránce křemíku asi nebudou změny, což může asi platit i pro jádra CPU. Amber Lake by tak asi mohl být do značné míry refreshem dvoujádrových Kaby Lake-Y. Nicméně Intel asi mohl nasadit pokročilejší variantu 14nm procesu, zřejmě typ 14nm++, který používají čipy Coffee Lake.

Amber Lake uses the same gen graphics as Kaby Lake, including a id that were previously marked as reserved on Kaby Lake, but that now is moved to AML page.

Novinka: zřejmě 14nm čipset

Co ale asi bude výjimka a čím se Amber Lake naopak bude lišit dost, je čipset. Podobně jako procesory řady U mají čipy řady Y vedle sebe ještě externí čipset či „PCH“, který zajišťuje konektivitu. A v tom bude zřejmě změna, místo 22nm PCH používaného u Kaby Lake, patrně tyto procesory dostanou novější již 14nm čipset, který Intel uvedl s procesory Coffee Lake-U. Jeho výhodou jsou některé interní aktualizace (například ME), ale hlavně nativní podpora USB 3.1 s rychlostí 10 GB/s bez potřeby mít další řadič (což je pro ultramobilní notebooky určitě plus) a polointegrované Wi-Fi a Bluetooth. Tento čipset v sobě má digitální část bezdrátového adaptéru, takže už stačí přidat jen jednoduší analogovou RF část. V neposlední řadě by také 14nm čipset mohl snížit spotřebu, a vylepšit tak provozní vlastnosti, výkon a výdrž na baterie celého dvoučipového komplexu, ačkoliv CPU nový výrobní proces nedostalo. Tím by se Amber Lake stalo smysluplnější náhradou za Kaby Lake-Y, i když zpoždění 10nm procesu v tomto segmentu Intelu rozhodně zatopilo.

Byl pro vás článek přínosný?