Hlavní navigace

Po kávě si Intel dá i alkohol. Na Q3 2018 plánuje procesory Whiskey Lake. Stále 14nm?

13. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jen nedávno se nám tu psalo o tom, že Intel má v plánu po čipech Tiger Lake uvést Alder Lake (olšové jezero), a už tu jsou zprávy ještě o další vodní ploše, kterou na nás polovodičový obr chystá. Její jméno sice zní, jako kdyby si někdo dělal z celé této nomenklatury a aktuálního Coffee Lake legraci, ovšem podle všeho o žádný apríl nebo „fake“ nejde.  

Whiskey Lake

Tato novinka se totiž jmenuje Whiskey Lake. Věřím, že když se vtipkovalo o tom, co může následovat po Coffee Lake, někdo někde toto jméno musel navrhnout. Ovšem toto označení se skutečně už několikrát objevilo, uvádí ho například analytik/blogger Ashraf Eassa (od nějž pochází naše vědění o označení Tiger Lake a Alder Lake) a zmínky na čínských fórech. To by ještě nemuselo nic znamenat, jenže Whiskey Lake už potvrdil i Intel na svém webu. Pokud totiž tento dotaz vložíte do vyhledávače kódových jmen, řekne vám Intel, že Whiskey Lake je označení pro výrobek určený do klientských notebooků.

Whiskey Lake potvrzeno přímo na webu Intelu Whiskey Lake potvrzeno přímo na webu Intelu

Jaká je role tohoto procesoru a jak zapadá do roadmapy Intelu? Dosavadní informace malovaly poměrně kompletní obrázek na několik let dopředu, po Coffee Lake/Cannon Lake měly přijít 10nm+ Ice Lake, poté Tiger Lake a poté ono Alder Lake. Asi byste tedy čekali, že Whiskey Lake bude až něco následující po nich, ale zdá se, že tomu tak není a jde o CPU, které vyjde dřív. Patrně by mělo být záležitostí už let 2018–2019.

Na čínském fóru se totiž objevila informace o údajné době, kdy by se Whiskey Lake mělo začít vyrábět: Intel prý počítá se startem produkce mezi 27. až 34. týdnem roku 2018, což odpovídá době od 2. července do 26. srpna. Přesněji se zde mluví o čipu WHL-U, tedy o procesoru řady ULV pro notebooky. Údajně má mít čtyři jádra a grafické jádro typu „GT2“, tedy základní třídu, která má nyní 24 EU, ovšem v budoucnu to už může být víc.

Whiskey Lake/WHL-U má prý mít čtyři jádra a grafiku GT2, zřejmě půjde o čip podobný mobilním čtyřjádrům Kaby Lake Refresh neboli Core řady 8000 (Zdroj: PTT.cc) Whiskey Lake/WHL-U má prý mít čtyři jádra a grafiku GT2, zřejmě půjde o čip podobný mobilním čtyřjádrům Kaby Lake Refresh neboli Core řady 8000 (Zdroj: PTT.cc)

Pozdní přídavek do roadmapy, jako KBL-R?

Co přesně WHL-U je, by teoreticky mohl naznačovat onen popis na webu Intelu. Použitá formulace „Client Notebook Platform code“ je totiž prakticky stejná jako text, použitý pro letos v létě uvedené procesory Kaby Lake Refresh (KBL-R), oficiálně označené jako mobilní Core řady 8000. A také načasování údajného WHL-U spadá přesně do doby, kdy od KBL-R uběhne jeden rok, tedy typická délka životního cyklu čipu. Kaby Lake Refresh byl zřejmě poměrně pozdní přídavek do roadmapy, Intel ho asi dal dohromady poměrně narychlo, když začínalo být jasné, že 10nm mobilní dvoujádra Cannon Lake jednak přijdou pozdě, a vedle toho by mohla mít problémy s tou dobou přicházející konkurencí od AMD – kterou se eventuálně staly mobilní Ryzeny také s čtyřmi jádry, takže sázka na KBL-R se rozhodně vyplatila.

Podobným pozdním rozhodnutím bylo zřejmě také Coffee Lake. A podobnost obou kódových označení by mohla svědčit o tom, že i Whiskey Lake je improvizace stejného druhu, přidaná do roadmapy nad rámec toho, co bylo plánováno původně. Možná dokonce současně s KBL-R. Whiskey Lake má tak asi zaplňovat mezery, které Intel očekává ve své obrané linii v druhé polovině roku 2018 a dejme tomu první polovině roku 2019. Tato CPU by tedy asi měla přinést nějaké podstatné novinky proti současnému Kaby Lake Refresh. Co to bude, netušíme – mohlo by jít o 10nm proces, nebo o proces 14nm++ (Kaby Lake Refresh je údajně ještě jen 14nm+). Jejich inovací by mohla ale být třeba i podpora pamětí LPDDR4, nové grafické jádro či aktualizovaná multimediální výbava. Jedna možnost je také to, že toto CPU dostane novější jižní můstek odvozený od řady 300 s nativním USB 3.1 a částečně integrovaným Wi-Fi, který KBL-R ještě nemá.

intel-8th-gen-core-kaby-lake-refresh-cpu-bga-procesor-1600 Čip Kaby Lake Refresh

Pokud je Whiskey Lake už 10nm čip, pak zřejmě nahrazuje zrušený produkt generace Cannon Lake, jehož parametry přestaly vyhovovat. Pokud jde stále o 14nm produkt, pak by mohlo jít o znak, že adekvátní 10nm produkt v této kategorii (15W čtyřjádro) je ještě vzdálený a uveden bude až třeba kolem poloviny roku 2019 (nicméně onen čínský zdroj uvádí, že Ice Lake-U také se čtyřmi jádry a grafikou GT2 by se mohlo vyrábět už od Q1 2019). 14nm Whiskey Lake by bylo poměrně zajímavé, jelikož už jsme asi čekali, že po Coffee Lake (až na Cascade Lake) příští rok další 14nm čipy nepřijdou. Mimochodem – celou dobu se tu bavíme jen o mobilní BGA verzi. Zatím to vypadá, že stejně jako KBL-R bude i WHL-U ojedinělý čip, to znamená, že nevzniknou jeho další varianty i pro desktop a nepůjde tedy o kompletní plnohodnotnou generaci, nýbrž jen o postranní větev pro jeden segment. Nebo o těchto dalších whiskách alespoň zatím nevíme.

Byl pro vás článek přínosný?