Hlavní navigace

Intel prý chce, aby desky pro Alder Lake přešly na zdroje ATX12VO. Výrobci se ale brání

17. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Loni Intel představil nové počítačové zdroje, AVX12VO používající jen napětí 12 V. Firma by prý chtěla přechod na ně už u příští generace CPU, Alder Lake.

Už je to nějakou dobu, co jsme tu měli informace o novém typu zdrojů které teď prosazuje Intel, o technologii ATX12VO, která standardizuje zdroje obsahující jen větev pro 12V napětí, z níž by si pak další potřebná napětí už dělala podle potřeby samotná deska v rámci svých VRM obvodů. Smyslem této technologie je hlavně snížit „režii“, kterou ke spotřebě přidávají ATX zdroje ve stavu, kdy je zátěž PC jen malá.

Loni se objevily první desky platformy LGA 1200, které byly pro tyto zdroje postavené – tento typ zdroje totiž není kompatibilní s deskami pro tradiční zdroje ATX. Ale těchto pokusů bylo hodně málo, takže lze říct, že se zatím tato technologie nerozšířila. Podle aktuálních zpráv to chce Intel změnit a prosadit, aby desky příští generace se socketem LGA 1700 a procesory Alder Lake už typ zdrojů ATX12VO používaly častěji, což by pak mohlo odstartovat pozvolný přechod. Ovšem mezi výrobci to prý nevzbuzuje zrovna nadšení.

Více: Intel chystá nový typ počítačových zdrojů nahrazující ATX: ATX12VO jen s 12V větví

Více: Standard zdrojů ATX12VO je oficiálně tady, první desky a zdroje

Web VideoCardz nyní publikoval kousek interního dokumentu pravděpodobně od Intelu, který se věnuje tomu, co je třeba pro vydání desktopových desek s napájením typu ATX12VO pro procesory Alder Lake-S tak, aby byly reálně dostupné na trhu v čase uvedení procesorů samotných. To by mimochodem snad mohlo být v listopadu, podle poslední šeptandy.

Dokument ke zdrojům ATX12VO na platformě Alder Lake a LGA 1700 Zdroj VideoCardz Dokument ke zdrojům ATX12VO na platformě Alder Lake a LGA 1700 (Zdroj: VideoCardz)

V tomto útržku se řeší věci, které nás nemusí příliš zajímat, například že výrobci zdrojů potřebují zhruba čtyři měsíce na to, aby rozjeli masovou výrobu zdrojů ATX12VO. To zřejmě nezahrnuje samotný vývoj, jen rozjezd výroby už hotového typu tak, aby těchto zdrojů byl dostatek na pultech při vydání CPU a desek. Výrobci desek pak potřebují zhruba čtyři až pět měsíců. Dokument z toho uzavírá, že je třeba, aby firmy z obou těchto oblastí dokončily přípravy na produkty používající technologii AVX12VO zhruba do konce května. To už zajímavé je, protože to zřejmě dokládá onu zprávu o listopadovém vydání desktopového Alder Lake: těch pět měsíců po konci května by znamenalo připravenost během listopadu.

Ovšem podle VideoCardz to současně vypadá, že na tento předešlý plán se zatím Intelu moc výrobce zdrojů a desek přesvědčit nedaří. Firmy prý kladou proti přechodu na jinou technologii zdrojů spíše odpor. Nejspíš se jim nelíbí komplikace, které by to mělo pro hladký chod byznysu. Intel prý na větší rozšíření ATX12VO už v nadcházející generaci procesorů Alder Lake tlačí a snaží se ho dosáhnout, ale zřejmě v tom nemá moc podporu.

Podle VideoCardz se proto zřejmě ani s Alder Lake neobjeví velký počet, pokud vůbec nějaké desky stavěné pro zdroje ATX12VO na volném trhu, tedy v sortimentu desek určených pro stavitele počítačů z komponent a typická herní PC. Je pravděpodobné, že na tuto technologii přejdou velcí výrobci OEM PC jako Acer, HP, Dell, Asus a tak dále. Ti beztak často používají nebo dřív používali vlastní proprietární typy zdrojů a nechávají si desky vyrábět na míru. Tito výrobci zároveň kvůli různým certifikacím energetické efektivity mají motivaci na tento standard přejít.

ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR 02 ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR. Vypadá sice jako retailová deska, ale použití asi bylo hlavně v OEM počítačích (Zdroj: Intel)

Ovšem retailové či „DIY“ desky zřejmě budou téměř výhradně typu ATX, přinejmenším ty dražší zaměřené na nadšence a hráče. Je prý možné, že by se ATX12VO mohlo objevit u levných desek pro Alder Lake (tedy třeba v kategorii těch s lowend čipetem H610), ovšem je otázka, zda to také nebude jen u těch, určených pro OEM počítače. Tyto modely by pak třeba ani nemusely být moc často dostupné běžně v obchodech.

Standard zdrojů ATX12VO je oficiálně tady, ASRock uvádí první kompatibilní desku Z490 (Fotogalerie)

Lepší efektivita versus kompatibilita

Tato nevole prosazovat nové zdroje ATX12VO a vyrábět pro ně nové desky by mohla pro technologii vytvořit začarovaný kruh a způsobit, že se nebude v DIY sektoru prosazovat a trh se zakonzervuje na starém typu zdrojů ATX. Což je pozitivum z toho hlediska, že se dlouhodobě budou dát používat dříve koupené zdroje. Ale pokud je pravda, že by ATX12VO mohlo snížit energetické ztráty a neúčinnosti ve zdrojích, pak bychom setrváváním na ATX o tuto výhodu přišli.

FSP500-30AKB, první zdroj typu ATX12VO (fotogalerie)

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?