Hlavní navigace

Intel? Čína má už druhou firmu s vlastním herním GPU: More Threads a GPU MUSA

1. 4. 2022

Sdílet

Zdroj: MyDrivers
Zatímco se pozornost upírá na grafiky od Intelu, v Číně už představila vlastní lokálně produkovaná GPU dokonce druhá firma. MTT S60 a S2000 vytvořil tým vedený bývalým manažerem Nvidie, takže by na nich i něco mohlo být...

Je kuriózní, že se to děje zrovna v momentě, kdy Intel konečně úspěšně dotáhl své první samostatné GPU pro hráče a vydal první grafiky Intel Arc, ale s podobným kouskem se ozvala také úplně nová čínská firma, údajně vstupující na tento trh. Z tamního průmyslu se přitom nedávno již firma vyrábějící GPU vynořila (Innosilicon) a tohle je dokonce druhá. Sice se tedy bavíme o příchodu třetí značky, ale brzo to může vypadat úplně jinak.

Po Innosiliconu se nyní objevilo představení vlastních GPU také od firmy nazvané zvláštně More Threads. Slyšíme o ní poprvé, založena byla v říjnu 2020, přičemž v roce 2021 tento startup tzv. opustil „stealth mode“. Určitou důvěryhodnost by mohlo dodat to, že jeho šéfem a zakladatelem je bývalý viceprezident a generální ředitel čínské pobočky Nvidie Zhang Jianzhong, jenž v ní pracoval 15 let předtím, než si startup založil (prý měsíc po odchodu z Nvidie).

More Threads nyní představila v Číně dvojici GPU, které jsou údajně založené na architektuře Musa či MUSA (pokud jde snad o zkratku?), respektive její první generaci nazvané Sudi. Jde o dvě karty, z nichž jedna je určená pro desktopová PC a hraní a druhá pro servery. Obě jsou založené na 12nm GPU.

Desktopová karta se jmenuje MTT S60 a údajně obsahuje 2048 „Musa jader“, snad shaderů. GPU dosahuje údajně teoretického výkonu asi 6 TFLOPS a má k dispozici 8GB grafickou paměť. Ta ovšem není obvyklého typu, místo toho je použitá mobilní LPDDR4X. Neznáme TDP, ale chlazeno je to jednoslotovým blowerem.

Představení čínských GPU More Threads MTT S60 a MTT S2000 01 Představení čínských GPU More Threads MTT S60 a MTT S2000 (Zdroj: IThome)

Vedle toho firma ukázala také serverovou verzi MTT S2000. Ta má údajně výkon 12 TFLOPS a je asi možné, že jde prostě o kartu s dvěma čipy z karty MTT S60, obojí by tedy bylo založené na stejném návrhu. Serverová verze má ovšem 32 GB paměti. Ani zde neznáme TDP, ale podle obrázků by prý karta měla mít osmipinový napájecí konektor, takže TDP by mohlo být až 150–225 W. Tato karta má jednoslotový pasivní chladič, je tedy určená jen do rackových serverů.

Představení čínských GPU More Threads MTT S60 a MTT S2000 03 Představení čínských GPU More Threads MTT S60 a MTT S2000 (Zdroj: IThome)

Podpora Cuda i DirectX her, x86 i ARM

GPU od More Threads mají mít všechny náležitosti. Vedle jednotek pro 3D grafiku také multimediální enkodéry a dekodéry a snad také jednotky pro akceleraci AI. Mají podporovat herní grafiku v OpenGL, Vulkanu i DirectX – firma už prezentovala hru League of Legends údajně běžící na grafice MTT S60.

Představení čínských GPU More Threads MTT S60 a MTT S2000 02 Demo hry League of Legends na čínském GPU More Threads MTT S60 (Zdroj: IThome)

Výpočetní použití má fungovat přes OpenCL, SYCL a dokonce Cuda (možná, že pomocí nějakého podobného překladače, jaký má AMD). Grafiky se mají dát požívat jak v počítačích s x86 procesorem, tak na platformě ARM.

Představení čínských GPU More Threads MTT S60 a MTT S2000 04 Představení čínských GPU More Threads MTT S60 a MTT S2000 (Zdroj: MyDrivers)

Rok a půl od samotného založení podniku je nesmírně krátká doba na vývoj něčeho tak komplexního, takže je zcela na místě otázka, jak už firma může mít teď vyvinutá vlastní GPU. Vedle možnosti, že je ve hře o ne úplně legálně získané IP z Nvidie, asi ale mohou být legitimní vysvětlení. Druhé, respektive první zmíněné čínské GPU od Innosiliconu je založené na licencované architektuře od Imagination Technologies. Je možné, že také GPU od More Threads jsou tedy také implementací licencované architektury PowerVR – pak by mohla být vyvinuta mnohem rychleji než zcela originální technologie a řešilo by to například podporu DirectX a problém ovladačů (Imagination byla také ostatně prodána čínským vlastníkům).

More Threads také pravděpodobně grafiky oznámila a představila dopředu, zatímco k výrobě a prodeji ještě nemusí být připravené. Mohlo by jít zatím jen o inženýrské vzorky.

Představení čínských GPU More Threads MTT S60 a MTT S2000 06 Představení čínských GPU More Threads MTT S60 a MTT S2000 (Zdroj: MyDrivers)

Kdy mají tyto grafiky být reálně uvedené do prodeje (a tedy kdy se dozvíme, zda tato předváděčka opravdu byla legitimní a nešlo o nějakou potěmkiádu), to ještě nevíme. Bohužel je ale také třeba říct, že je velká pravděpodobnost, že se tato GPU a na nich založené karty nejspíš neobjeví tady na západních trzích, takže o tuto exotiku asi přijdeme.

A té exotiky by mohlo být docela hodně. Kromě Innosiliconu a této firmy More Threads se totiž objevily už dříve zprávy minimálně o dalších dvou čínských projektech připravujících samostatná GPU. Svou linii má firma Jingjia Micro a vedle ní Zhaoxin, respektive jeho dceřinka GlenFly zase asi chystá navázání na historickou linii GPU S3 Graphics (viz odkazy níže).

Zdroje: Tom's Hardware, techPowerUp, IThome, MyDrivers

Byl pro vás článek přínosný?