Hlavní navigace

Intel chystá velkou reorganizaci továren. Rozdělí se na tři části, jejich šéf odejde

18. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dlouhý je příběh problémů Intelu s jeho továrnami na výrobu čipů, i když také dlouho zůstával spíš pod povrchem. Firma se potýkala s výtěžností už ze začátku 14nm procesu, ale až tento rok se naplno provalily problémy s 10nm technologií: ta ve finále bude mít víceleté zpoždění a vedla k odkladu nebo zpoždění mnoha procesorů (Cannon Lake, Ice Lake). Dokonce se začaly ozývat hlasy, že by se Intel měl továren, které mu dřív zajišťovaly jasný náskok před zbytkem světa, vzdát a zrušit je. Zdá se, že ve výrobní divizi proto teď opravdu dojde k velkým restrukturalizacím, jejichž eventuální dopad ale zatím těžko odhadovat.  

Šéf TMG Sohail Ahmed odejde

OregonLive publikoval včera zprávu, podle níž se změní vedení výrobní divize Intelu (Manufacturing Group, TMG). Odstoupí z něj často kritizovaný Sohail Ahmed, kterému některé neoficiální zdroje přisuzovaly zodpovědnost za problémy, které Intel s novými výrobními procesy nyní má. Pro připomenutí: stát Oregon je sídlo mnoha aktivit Intelu, takže regionální média o něj jakožto o významného zaměstnavatele mají značný zájem. Zrovna OregonLive měl o dění ve firmě i v minulosti dobré zdroje.

Sohail Ahmed Sohail Ahmed

Sohail Ahemd byl do této chvíle generálním ředitelem Manufacturing Group a senior viceprezidentem Intelu. V Intelu je od roku 1984 a podílel se za tu dobu na osmi různých generacích výrobního procesu. Před prací v Intelu vystudoval chemické inženýrství.

Podle oficiálního zdůvodnění údajně Ahmed odejde do důchodu, což se stane příští měsíc, ale interně už to bylo zaměstnancům oznámeno nyní. Nicméně jeho odchod nastává jednak v kontextu zmíněných potíží, jednak během hledání nového CEO celé firmy po nuceném odchodu Briana Krzanicha. A navíc je zde ještě třetí indicie, že zde zřejmě jde o problematické výkony tohoto manažera či jemu svěřeného oddělení. Výrobní divize totiž současně bude rozpuštěna do několika částí a zřejmě projde poměrně dalekosáhlými změnami.

Výrobní zázemí Intelu se rozštěpí

Podle OregonLive Intel hodlá výrobní divizi rozdělit na tři nové části. Ty by převzaly různé role, které pod mamutí Manufacturing Group spadaly, ale byly by na ně specializované, což by snad mohlo přinést jejich lepší vedení. Samotnou výrobu čipů, „faby“ a provozní záležitosti kolem ní dostane na starosti Ann Kelleherová, která byla do vedení původní organizace dosazena už před časem v únoru, což mohlo být pravděpodobně plánováno pro zachování kontinuity a plynulejší průběh celé transformace.

Ovšem kritický vývoj nové technologie, kterou poté budou továrny používat, se vyčlení do samostatné jednotky, kterou bude řídit Mike Mayberry. Ten byl při onom únorovém přesouvání a povyšování zaměstnanců posazen do obnovené pozice technologického ředitele (CTO). Jeho hlavním chlebem se tedy nyní stane přímo samotný křemík (případe germanium, grafen či jiný materiál budoucnosti). Mayberry původně vedl oddělení Intel Labs, které po něm prozatím převezme Rich Uhlig.

Dr. Michael Mayberry, nový CTO Intelu Dr. Michael Mayberry, CTO Intelu a nyní také šéf vývoje výrobních procesů

Třetí a poslední částí, která se odštěpí do samostatné organizace, bude správa logistiky výroby („Supply chain“), pod které by asi mělo spadat zásobování a nákup komponent, surovin a související aktivity až po výsledné hotové výrobky. Toto oddělení povede Randhir Thakur. Tito tři ředitelé a jejich skupiny budou mít jeden vůči druhému patrně rovnocenné postavení. Všichni tři budou podřízeni přímo Murthy Renduchintalovi, jenž je jakýmsi všeobjímajícím ředitelem většiny aktivit Intelu a mužem číslo dva, stojícím přímo pod celkovým šéfem společnosti čili CEO (kterého momentálně zastupuje finanční ředitel Robert Swan).

Intel-cpu-procesor-Core-coffee-lake-refresh-1600

Zprávy o smrti továren jsou značně přehnané

To, že Intel říznul radikálně do výrobní divize, by mělo přinést značné změny. Nové a jiné vedení by mohlo postupně vyřešit neefektivity a problémy, které vedly ke zpoždění a neúspěchům na 10nm procesu, byť tento vliv se asi dostaví jen postupně. Například odliv mozků a zkušených starších zaměstnanců se nedá snadno vrátit zpět. Reorganizace ale přirozeně také oživila běžící spekulace o tom, že by továrny třeba mohly být prodány nebo postupně zrušeny. U těch asi ale opravdu jde čistě o spekulace, podobné kroky (či možná lépe řečeno zemětřesení) nejspíš Intel v plánu nemá.

Byl pro vás článek přínosný?