Hlavní navigace

Jak (ne)funguje propojení počítače s mobilem ve Windows 10 Fall Creators Update?

23. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft uvádí spojení počítačů se smartphony na seznamu novinek, máme ale reálně důvod k radosti?

Propojení zařízení ve Fall Creators Updatu

Možná jste si všimli, že v recenzi Windows 10 Fall Creators Update jsem nevěnoval prostor propojení počítače a smartphonu. Proč? Ačkoli se skutečně jedná o položku na seznamu novinek, viz článek 10 novinek, které na podzim přinese Windows 10 Fall Creators Update, ve skutečnosti proklamované propojení nestojí příliš za řeč. Opět se mohu vrátit k tomu, že Microsoft měl plány, jež (zatím) nezvládl naplnit.

V tomto vydání Windows 10 se proto propojení zařízení teprve lehce dotýkáme. Microsoft chce mj. sdílenou schránku synchronizovanou přes cloud, dále chtěl funkci pro snadné pokračování v rozdělané práci na jiném zařízení a pak časovou osu, na které by bylo vidět, které činnosti jste prováděli, s tím, že byste na ně hned navázali. Tyto funkce jsou vzájemně propojené – v ideálním případě se na časové ose bude zobrazovat činnost z dalších zařízení, což opět usnadní proces navazování na rozdělanou práci.

Časová osa nemusí být nutně propojená s cloudem, tj. s dalšími zařízeními, ale dohromady získáte mocnější celek. Tyto funkce byly nakonec odloženy. Dočkáme se jich, ale nejdříve na jaře, čímž se z podzimního vydání Desítek najednou stalo zřejmě nejméně zajímavé vydání z dosavadní historie. Co nám tedy zbylo, že se Microsoft propojením počítačů a mobilů stále chlubí?

Drobky ve Fall Creators Updatu

Nastavení si můžete všimnout přidané položky Telefon. Že je již v tuto chvíli pasé propojení se smartphony s Windows 10 Mobile, nepřekvapí. Respektive jsou podporovány předchozí způsoby propojení, ale další vývoj již tomuto ekosystému není věnován. Novinky se tedy soustředí jen na iPhony a zařízení s Androidem.

Sekce telefon vám umožní odeslat na vaše číslo SMS s odkazem na vhodnou aplikaci pro dané zařízení Sekce telefon vám umožní odeslat na vaše číslo SMS s odkazem na vhodnou aplikaci pro dané zařízení

Sám iPhone nevlastním, ze zprostředkované zkušenosti nicméně vím, že Microsoft pro iOS poskytuje jednoduchou aplikaci, jež vám umožní prostřednictvím nabídky pro sdílení poslat webovou stránku z libovolného prohlížeče na počítač. Stojí za to podotknout, že Microsoft má na cizích platformách nevýhodnou pozici, neboť nemůže své služby integrovat tak hluboko do systému, zvlášť to platí pro iOS. Zřejmě největšímu problému v otázce integrace čelí hlasová asistentka Cortana.

V případě Androidu si samozřejmě může dovolit více. Možná si pamatujete, že pro posílání stránek na počítač původně testoval opět jednoduchou jednoúčelovou aplikaci. Nedávno však poprvé pro širokou veřejnost vydal svůj launcher. Ten byl v rámci veřejného betatestu znám jako Arrow, nyní se však nazývá prostě Microsoft Launcher. Na něj byly navázány možnosti posílání obsahu směrem k počítači.

Článek pokračuje v další kapitole.

Propojení je silný výraz

Microsoft Launcher na Androidu rozšiřuje možnosti sdílení obsahu s počítačem do větších rozměrů oproti iOS. Samozřejmě přináší opět sdílení webů, k tomu však přidává možnost sdílet dokument. Přestože byla tato omezená funkcionalita v rámci Fall Creators Updatu doručena, její použití je krkolomné. V tuto chvíli Microsoft slibuje pokračování ve čtení webů, editaci dokumentů a prohlížení obrázků.

Sdílení webů se zařízeními s Windows 10

Za přijatelné považuji posílání webů směrem k počítači, aspoň v první fázi. Ve svém prohlížeči zvolíte možnost poslat web na počítač prostřednictvím nabídky pro sdílení. Horší je to se druhou fází. Pokud počítač není zapnutý, může sdílení skončit nespěšně (nebo aspoň mně se to někdy děje), místo aby se web zařadil do fronty v cloudu.

Web pošlete na počítač prostřednictvím nabídky pro sdílení Web pošlete na počítač prostřednictvím nabídky pro sdílení

Především někteří budou spatřovat problém v tom, že se webová stránka otevře vždycky v Edgi. Microsoft tak ignoruje vaše nastavení výchozího prohlížeče. Ačkoli toto chování ve výsledku nepovažuji za něco, co by vás donutilo k nějaké radikální akci, připadá mi neférové. Jistě není problém zařídit, aby se web otevřel ve výchozím prohlížeči – zvlášť pro technologického giganta, jehož možnosti jsou skoro neomezené.

Sdílení dokumentů a fotek

Zatímco vyslat stránku směrem k počítači ve výsledku není až tak zásadní problém a funkcionalita v tomto ohledu z větší části naplňuje svůj úděl, s příkazem k otevření dokumentu je to těžší. To lze provést pouze z Launcheru, pokud si do něj do přehledu aktuálního dění přidáte miniaplikaci. Kupodivu funkci nenabízí ani přímo mobilní Word.

Buď si pro sdílení webu vyberete počítač, nebo pošlete na všechna svá zařízení oznámení Buď si pro sdílení webu vyberete počítač, nebo pošlete na všechna svá zařízení oznámení

Osobně mi takový způsob implementace nevyhovuje, dle mého názoru by tato forma usnadnění přechodu ze zařízení na jiné zařízení měla být univerzálnější, tj. je vhodná mít např. možnost akci provést z nabídky pro sdílení. Navíc se může stát, že podobně jako já nechcete používat Microsoft Launcher.

V tom případě se ovšem o takzvané propojení počítače a mobilu ochudíte. Podobně to platí pro sdílení fotek. To nelze provést odjinud než z konkrétní sekce Launcheru. Navíc se jedná o sekci s přehledem posledních činností, takže můžete toto propojení dlouho přehlížet.

Upozorňuji, že ačkoli v tomto textu hojně používám pojem sdílení, je to spíše z důvodu, že mi nepřipadá vhodné neustále opakovat „pokračovat v činnosti na počítači“. Je to dlouhé a neforemné vyjádření.

Specifika sdílení dokumentů a fotek

Kromě toho, že je na Androidu pro tyto činnosti vyžadován Microsoft Launcher, sdílení dokumentů a fotek probíhá prostřednictvím OneDrivu, kam jsou soubory nahrány. Na počítači se vám potom otevře fotka v prohlížeči ve webovém prostředí OneDrivu. Ačkoli toto řešení funguje, k ideálu má daleko.

Ideálně byste chtěli, aby se dokument dokázal otevřít ve výchozím editoru, podobně by se fotografie mohla otevřít ve výchozím prohlížeči. Práce se soubory přímo místně v počítači je rychlejší a držíte v rukou více možností. Pohodlnější je pro mne u dokumentů dosavadní způsob práce – aplikace Office obsahují synchronizovaný seznam naposledy zpracovávaných dokumentů (hádáte správně, že je ukládám na OneDrive). Takže stačí klepnout a pokračuji v editacích.

Dokumenty sdílíte prostřednictvím Laucheru
Dokumenty sdílíte prostřednictvím Laucheru
Fotky lze sdílet jen ze nabídky posledních akcí
Fotky lze sdílet jen ze nabídky posledních akcí

A obrázky? Ty se mi stejně synchronizují s OneDrivem, takže pak na počítači rychle otevřu správnou složku a pohodlně snímky prohlížím v XnView. Ačkoli ne každý bude mít způsob práce nastavený jako já, je zřejmé, že omezení prozatímního proklamovaného propojení počítače a mobilu nejsou zanedbatelná. Navíc když už mám obsah jednou nahraný automaticky na OneDrivu, při tomto sdílení se na něj nahraje znovu.

„Propojení“ smartphonů a počítačů je silný výraz

Jak jsem nastínil, Windows 10 Fall Creators Update původně oznámené hlavní novinky nepřinesl a prozatímní představa Microsoftu o propojení mobilu a počítače je poněkud neuspokojivá. Firma sice propojení prezentuje jako jednu z hlavních novinek, sám mám ale na základě rozpačitých zkušeností problém s tím, zda by se tomuto modelu vůbec mělo říkat propojení dvou zařízení.

Fotky nebo dokumenty se na počítači otevřou v prohlížeči Fotky nebo dokumenty se na počítači otevřou v prohlížeči

Pod pojmem propojení si představuji robustnější funkcionalitu, kterou bychom měli získat někdy v budoucnu. Chci abych na počítači mohl psát SMS nebo přijímat hovory. Navíc by (i proto) propojení mělo být obousměrné, což prozatím není. Proč bych např. nemohl poslat web z počítače na mobil, abych mohl pokračovat ve čtení článku na cestě?

Článek pokračuje v další kapitole.

Schizofrenní přístup

Microsoft navíc bojuje s jistou schizofrenností, o které jsme se bavili mnohokrát, a to mj. v souvislosti s uživatelským prostředím Windows. Jenže schizofrennost nastává také v otázce poskytování podobných funkcí.

Cortana už počítače a mobily propojuje

Redmondský gigant totiž již nějakou dobu nabízí možnost propojení počítače s mobilem pomocí Cortany. S tou můžete dokument právě již posílat SMS z počítače, přijímat na počítači oznámení z mobilu apod. Microsoft již své propojení dávno vynalezl, takže je zvláštní sledovat, jak nové pokusy v této oblasti prezentuje.

Zrušení závislosti na asistentce ovšem smysl má, protože Cortana funguje jen v pár zemích na světě. Speciálně v Česku je pak fungující propojení jejím prostřednictvím pro drtivou většinu lidí nevyužitelné. A že by Microsoft rozšiřoval Cortanu do dalších zemí, to se mu zrovna nedaří.

Skype a SMS

Možná si také pamatujete, že se Microsoft snažil vytvořit ze Skypu nástroj, pomocí kterého bude možné přijímat a posílat SMS z počítače. Což opět není špatný nápad, Skype je komunikátor a navíc je dostupný skoro všude, na rozdíl od zmíněné Cortany. Oficiálně jsme se tohoto propojení dočkali jen ve Skypu pro Windows 10 Mobile.

Skype již možnost příjmu a posílání SMS z počítače nabízí, ale jen na zařízeních s W10M Skype již možnost příjmu a posílání SMS z počítače nabízí, ale jen na zařízeních s W10M

Poslední známé interní informace tvrdí, že Redmondští na propojení se Skypem na dalších mobilních platformách pracují, viz článek Skype pro Android posílání SMS z počítače zprostředkuje. Již řadu měsíců je však kolem projektu ticho.

Blíží se Edge

Microsoft navíc nedávno začal veřejně testovat prohlížeč Edge pro iOS a Android. K prvním verzím se nedostane každý, navíc se zatím jedná o nehotový produkt. O jeho použití v běžném prostředí proto nemůže být řeč. Lze předpokládat, že Microsoft jeho dokončení sladí s jarním vydáním Windows 10.

Tento prohlížeč sám o sobě rovněž nabízí možnost otevřít web z mobilu na počítači. Implementace některých funkcí se nám tak začíná navíc tříštit. Přidat sdílení přímo do nástrojové lišty prohlížeče ovšem znamená nejdostupnější možnost vyvolat přechod na jiné zařízení.

Edge na mobilech nabízí ještě příhodnější možnost poslat web směrem k počítači Edge na mobilech nabízí ještě příhodnější možnost poslat web směrem k počítači

Závěr

Proto jsem velmi zvědavý, kam koncept propojení mobilů a počítačů Microsoft dosáhne časem. V současnosti se o propojení hovořit nedá. Mezi zařízeními nevzniká plnohodnotný virtuální most, spíše je jen obsah jednosměrně zprostředkováván prostřednictvím jiné služby, tj. OneDrive v případě dokumentů a fotek.

Navíc díky synchronizaci otevřených webů můžete články z mobilu číst na počítači mj. ve Chromu již roky. Tam se přitom o propojení hovořit dá spíše, protože můžu ze svého zařízení přistupovat vždy ke stejné sadě záložek, hesel, historii apod. přitom mám také k dispozici seznam otevřených stránek z jiných svých zařízení. Není to ale tak, že by vám prohlížeč sám nabízel, abyste pokračovali ve čtení, když vezmete do ruky např. mobil.

Navíc vyvstávají otázky implementace. Posílání obsahu k jiným zařízením je implementováno napříč různými aplikacemi, použití Launcheru v případě Androidu nemusí být pro každého komfortní apod. Když použijete jen Edge, budete mít k dispozici pouze sdílení stránek. Microsoft tedy čelí řadě omezení. Zvládne nás nakonec zaujmout? Nebo vás už potěšilo prozatímní řešení propojení?

Byl pro vás článek přínosný?