Hlavní navigace

Kdo bude držitelem poštovní licence na další dva roky? Přihlásila se jen Česká pošta

17. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
České poště letos končí licence na univerzální poštovní službu a ČTÚ již vybírá nástupce. Český telekomunikační úřad má do konce června rozhodnout, kdo bude držitelem licence pro roky 2023 a 2024. Do výběrového řízení se přihlásila pouze Česká pošta.

Česká pošta minulý týden informovala o podání přihlášky k poskytování základních poštovních služeb na území Česka. ČTÚ dnes oznámil, že se do soutěže přihlásil jediný podnik. Úřad nyní nabídky(u) posoudí a rozhodne do konce června. S největší pravděpodobností je ale výsledek zřejmý.

Univerzální poštovní služba zahrnuje povinnost provozovat pobočky i tam, kde to nemusí být lukrativní. Počet poboček České pošty je nyní 3200 (plus další partnerská místa a výdejní boxy), ale například počet míst Zásilkovny je minimálně srovnatelný.

Tip: Česká pošta buduje obří centrum pro balíčky z Číny s kapacitou až milion zásilek denně

O licenci neměl zájem žádný další provozovatel, byť v Česku má osvědčení k poskytování poštovních služeb 34 subjektů. Česká pošta byla v minulých letech ve ztrátě asi 1,5 miliardy korun.

Tip: Česká pošta se rozdělí na dvě firmy. Jedna bude konkurovat kurýrům, druhá zachová ztrátovou univerzální službu

Rozsah základních služeb je vymezen v § 3 zákona o poštovních službách. Sem patří například poštovní zásilky do 2 kg či bezúplatné zásilky pro nevidomé. Změnou oproti minulým rokům je vyjmutí balíků do 10 kg z univerzální služby. Pro další roky se předpokládá ještě méně povinností.

Základní služby musí umožnit každý pracovní den nejméně jedno poštovní podání a dále alespoň jedno dodání na adresu každé fyzické nebo právnické osoby. Podrobnou technickou specifikaci jednotlivých základních služeb stanoví vyhláška č. 464/2012 Sb., o stanovení specifikace jednotlivých základních služeb a základních kvalitativních požadavků na jejich poskytování, ve znění vyhlášky č. 203/2016 Sb. Tato vyhláška dále stanoví způsob zajištění poskytování základních služeb, minimální požadavky na dostupnost pošt a poštovních schránek, výjimky z povinnosti zajistit dodání na adresu každé fyzické nebo právnické osoby a informace, které mají být uživatelům základních služeb dostupné, a to ať již na vyžádání, nebo formou vyvěšení u pošty nebo na webu provozovatele. Smyslem vyhlášky není jakkoliv omezovat provozovatele v poskytování služeb nad rámec povinností daných vyhláškou.

zdroj: ČTÚ a Česká pošta

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.