Hlavní navigace

Konec řízené distribuce. Creators Update byl vypuštěn na všechna kompatibilní zařízení

28. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pokud máte kompatibilní stroj s Desítkami, nebudete už muset na Creators Update dlouho čekat. Umělá zábrana byla zbourána, takže by již automatické instalaci nic bránit nemělo.

Microsoft tvrdí, že Creators Update je nyní dostupný pro všechna zařízení s Windows 10. Jak to myslí? Později dodává, že všechna kompatibilní zařízení si již aktualizaci mohou stáhnout. Po vydání této hlavní verze Microsoft postupoval podobně jako minule, jen opatrněji. Nový systém distribuoval postupně, takže ho nezískali všichni najednou, ale jen vybrané kompatibilní stroje. Ve chvíli, kdy byl na vašem počítači nalezen nekompatibilní ovladač nebo program, mohla být aktualizace pozdržena. Nešlo pouze o tyto případy. Jak ukázal AdDuplex, tak např. na Creators Update dodnes nepřešly ani všechny stroje z rodiny Surface. Protože část z nich aktualizaci získala, lze předpokládat, že by ji měly mít možnost získat z většiny stejné modely počítačů.

(Částečný) konec řízené distribuce

Tak to ale nebylo – např. jen zhruba 20 % Surfaců Pro 3 bylo dosud zaktualizováno. Microsoft se těžko veřejně svěří, proč to dělá. Lze nicméně usoudit, že firma pozoruje chování stejných modelů počítačů. Pak srovnává, jak běží se starším a jak s novějším vydáním Windows. Jinak si nelze vysvětlit, proč se Surfacy nenachází v průměru např. z 80 % na Creators Updatu.

Je na čase, aby se distribuce pohnula kupředu, vždyť se mílovými kroky blíží Fall Creators Update.

Že se Redmondští nikam neženou, dokládají i další zmíněné statistiky od již zmíněné firmy AdDuplex. Jen před pár dny platilo, že se Creators Update nachází na 50 % všech zařízení s Desítkami. I proto je jasné, že Microsoft na poslední vydání Windows 10 nepřevedl ani zdaleka všechna „desítková“ zařízení.

Čerstvé oznámení proto neznamená, že byla distribuce dokončena – to ještě potrvá. Přesto by snad již měla být rychlejší, pokud opravdu není důvod ji nadále uměle zpomalovat. Aspoň ne na kompatibilních strojích. Nadále však bude pozdržena na těch nekompatibilních.

Creators Update na Windows Update dorazil v záplatovací úterý 11. dubna 2017 Creators Update na Windows Update dorazil v záplatovací úterý 11. dubna 2017. Ne každý jej ale mohl v tento den získat

K tomu dodám, že prohlášení v nadpise příspěvku na blogu Windows Experience není pravdivé. Creators Update není dostupný pro všechny, kdo používají Desítky. Jak jsme nedávno zjistili, pro některé procesory Atom nejsou k dispozici kompatibilní ovladače. Tato zařízení tak setrvají na Anniversary Updatu. V tomto případě to tak bude navěky.

Byl pro vás článek přínosný?