Hlavní navigace

Kvůli COVID-19 byl zrušen hardwarový svátek Computex, částečně se přesune na podzim

25. 3. 2020

Sdílet

Co se zdálo čím dál pravděpodobnější, se není potvrzuje. Pravděpodobně nejvděčnější část roku na hardwarové novinky, pod čímž myslíme tchajwanský veletrh Computex naplánovaný na začátek června, se kvůli pandemii koronaviru nebude moci konat. Computexu zdatně konkuruje americký veletrh CES, který se v lednu ještě stihl konat, ale Computex je přece jen více zaměřený na počítače, a nejvíce PC novinek bývá každý rok na něm. O tento gejzír tedy koncem jara přijdeme, nicméně alespoň zatím nebude Computex zrušen kompletně, částečně se přesouvá na náhradní termín v pozdější části roku.

Computex se přesune na konec září, ale asi to bude menší akce, než měla být

Organizátoři poměrně dlouho váhali, ale nyní konečně oznámili, že Computex 2020, jenž se měl konat od 2. do 6. června, bude odložen. Je to teprve podruhé v historii, kdy se veletrh bude takto přesouvat/rušit – v roce 2003 se to stalo kvůli epidemii SARS. Nový termín byl stanoven na začátek podzimu: 28. až 30. září (septembra pro Slovensko). Dnes samozřejmě nemůže být jisté, že to zůstane definitivní, protože nevíme jistě, zda pandemie a související rizika poleví. Teoreticky tedy může padnou i tento termín, ale raději doufejme, že v létě už bude lépe.

Je třeba říci, že tento přesunutý podzimní Computex nebude pravděpodobně tak velká událost, jako by byla původní verze. Konat se bude jen tři dny místo pěti a také je uvedeno, že místem konání bude jedna výstavní hala, zatímco dříve bývaly části veletrhu ve více tchajpejských lokacích.

Je možné, že změna termínu rozhodí poněkud návštěvnost a ne všichni původně přihlášení vystavovatelé se budou účastnit. V některých případech také asi bude cítit přetrvávající dopad problémů z první části roku (které do té doby asi stále nebudou pryč) a také zhoršené ekonomické situace.

Vzorek procesoru Intel Tiger Lake a deska pro notebook na CES 2020 1 Vzorek procesoru Intel Tiger Lake a deska pro notebook na CES 2020. Tiger Lake je možná jedna z věcí, o které bychom se na Computexu 2020 dozvěděli v červnu víc (Foto: Intel)

Firmy, které měly na červen načasované uvedení nějakých zásadních produktů, také asi nebudou čekat. Pokud by tedy například chtěl na Computexu Intel teoreticky vydat procesory Comet Lake-S pro desktop, asi je na září neodloží. Tyto procesory konkrétně ale asi zrovna mohou být uvedeny i dřív, uvádíme je jenom jako příklad.

AMD next gen GPU render Možná by došlo i na něco k připravovaným grafikám Radeon s architekturou RDNA 2, nebo na desktopová APU Ryzen 4000. Naopak Nvidia obvykle pro uvádění nových herních GPU GeForce pořádá samostatné akce, na Computexu by je zřejmě neodhalila (Zdroj: AMD)

Je tedy možné, že ač o řadu zajímavostí, které se kolem Computexu vynoří díky jejich fyzickému vystavování a pozornosti novinářů, v červnu přijdeme, neovlivní to jiné velké novinky, které jsou na tuto dobu přichystané. Pokud tedy vyhlížíte hlavně to, s čím přijde třeba Nvidia, Intel, AMD, o toto dost pravděpodobně nepřijdete, jen to třeba bude představeno jen přes internet ve video streamech.

Přesune se také GDC

Mimochodem, náhradní termín pro své konání dostala také GPU se týkající konference GDC 2020, která přišla vniveč tento měsíc. Bude se konat pod označením GDC Summer 4. až 6. srpna (augusta) v San Franciscu, opět to ovšem asi může být v poněkud zmenšené formě. Některé prezentace a přednášky z původně zamýšlené akce byly ale mimochodem už streamovány přes Twitch.

Naopak bez náhrady byla už letos zrušená herní výstava E3 a veletrh mobilních technologií MWC.

Zdroj: TAITRA, Via: AnandTech

Weby ke koronaviru Covid-19 (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?