Hlavní navigace

Chystají se herní monitory s frekvencí 480 Hz. Na cestě jsou i 240Hz 4K panely, „IPS Black“

2. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: Wikimedia Commons
Herní monitory budou ještě rychlejší než kdy dřív: ve vývoji už jsou 480Hz LCD pro extrémní eSports hraní. Výrobci panelů ale chystají víc zajímavých věcí, hodně slibná je novinka IPS Black, která by mohla řešit slabší kontrast a IPS Glow...

Na už jsou trhu 360Hz monitory pro špičkové soutěžní hraní. Na jaře jsme tu měli zprávu o monitoru, jenž posunul tuto laťku na 390 Hz, ale už jsou na cestě monitory, které navýší obnovovací frekvence ještě mnohem víc. Výrobci panelů pracují nyní na LCD, která přinesou obnovovací frekvenci až 480 Hz. Vedle toho se ale chystají i další nové technologie, třeba slibná IPS Black zlepšující kontrast a podání černé.

Web TFT Central přinesl zprávu, že panely určené pro obnovovací frekvenci 480 Hz mají v přípravě už rovnou dva výrobci, byť příchod těchto monitorů je asi ještě poměrně dalo, půjde spíš až o výstřelek roku 2023.

AU Optronics, jehož panely jsou v herních monitorech s vysokou frekvencí hodně často, pracuje na 480Hz panelu se zatím neznámou úhlopříčkou (nejspíš to bude něco okolo 24 až 25 palců). Má ale jít o panel s rozlišením 1920 × 1080 bodů. Toto je dáno zaměřením superrychlých monitorů na soutěžní hraní, vyšší rozlišení by bylo naopak nevýhoda. Výroba tohoto panelu by měla začít někdy příští rok (spíš asi později než brzo, přesněji to řečeno není).

Rozborka LCD panelu Součásti LCD panelu a monitoru, ilustrační (Zdroj: ExtraHardware.cz)

Tip: Rozebrali jsme moderní LCD monitor. Podívejte se na vnitřnosti LG IPS7

Trošku víc je toho známo o panelech, které chystá LG Display. V jeho případě bude 480Hz LCD víc, ale zatím máme podrobnosti jen o prvním, který bude mít úhlopříčku 24,5 palce. Poté by asi snad měly přijít ještě další varianty. Všechny ale zdá se budou mít rozlišení pouze 1920 × 1080 bodů, opět kvůli tomu, aby GPU byla schopná utáhnout takto vysoké snímkové frekvence.

Moc dalších detailů známo není, uvedeno je již jenom to, že gamut bude standardní (sRGB, zase to není žádné překvapení) a jas bude až 400 cd/m² (protože je uváděná certifikace DisplayHDR 400, která ovšem prakticky HDR obraz neposkytuje). Vývoj by měl být dokončený už letos, ovšem samotná výroba má běžet až od čtvrtého kvartálu roku 2022, takže monitory opět asi uvidíme až v roce 2023.

Acer Nitro XV252Q F 02 Acer Nitro XV252Q F (Zdroj: Acer)

Galerie: Acer Nitro XV252Q F, první 390Hz herní monitor

LG uvádí, že u svých panelů pracuje na zlepšeních overdrive, které by omezily ghosting a artefakty odezvy (ať už ty primární, nebo naopak projevy přestřelení při overdrive). To má dovolit dosáhnout reálně 1ms odezvy GtG (při přechodu šedá-šedá). Pokroky v tomto směru budou právě i pro tyto 480Hz panely potřeba, protože délka trvání jednoho snímku je při obnovovací frekvenci 480 Hz už kratší než 2,1 ms.

Zlepšení gamutu na 90+ % Rec.2020, „IPS Black“

Obě firmy jinak mají v plánu i další zajímavé panely: LG údajně pracuje na zlepšeních barevného gamutu. Letos by se měly objevit nějaké obrazovky pro HDR monitory, které by zlepšily dnešních typických 98 % DCI-P3 až na pokrytí plných 100 % tohoto barevného prostoru. Příští rok (2022) by dokonce měly přijít monitory, které by dosahovaly 90 % a víc extrémně širokého gamutu Rec.2020. Tato zlepšení by se měla asi týkat IPS (respektive „Nano IPS“) panelů.

Pořád u LG je také v plánu technologie nazvaná IPS Black. Zatím toho o ní není známo moc. Ale měla by vylepšit podání černé – tedy aby reálně dosažitelná „tmavost“ tmavých/černých odstínů u panelů IPS byla lepší (to znamená s nižším nežádoucím jasem prosvítajícím z podsvícení) a tím se zlepšilo jejich prokreslení a kontrast, jako to dokáže OLED.

LG IPS Black LG IPS Black (Zdroj: TFT Central)

Technologie panelů IPS je v tomto zrovna slabší a také má v tmavých tónech špatné pozorovací úhly, protože se při pohledu z úhlu objevuje nežádoucí svit „IPS glow“. IPS Black by snad toto měla zlepšovat. Tato technologie by měla být nasazena ve dvou panelech s rozlišením 4K a barevným gamutem DCI-P3, s úhlopříčkami 27 a 31,5 palce.

Tip: Nová technologie obrazovek: Hisense ULED XD pro lepší kontrast a skutečnou černou

360 Hz v rozlišení 1440p a 240 Hz při 4K

Od AU Optronics se zase asi dočkáme zajímavých vysokofrekvenčních panelů. Vedle již zmíněných 480Hz monitorů firma prý plánuje vydat také panely s 360Hz frekvencí, ale již nejen s rozlišením 1920 × 1080, ale také v rozlišení 2560 × 1440 (1440p) pro hraní s lepší kvalitou obrazu. Toto by tedy byl slušný pokrok.

Stejně tak se chystá navýšení frekvencí také u 4K panelů pro herní monitory. Tam plánuje AU Optronics obrazovky s 240 Hz frekvencí. V obou těchto případech jde ale o vzdálenější plány, zatím v roadmapě nejsou přímo uvedené konkrétní panely s těmito frekvencemi. Ještě předtím mají na trh přijít 4K panely s frekvencí 160 Hz (měly by to být panely s podsvícením Mini LED a úhlopříčkou 32 palců) a 1440p panely s frekvencí 240 Hz.

AU Optronics jinak také pracuje na zkvalitnění zónového podsvícení FALD pro HDR monitory s vysokým jasem (1000 cd/m² nebo lepším). V přípravě má panel s úhlopříčkou 32 palců, který má mít 2304 zón, šestkrát více než v první generaci panelů se 384 zónami. Toto by snad měl být jeden z těch 4K panelů podporujících frekvenci 160 Hz. Další dva chystané panely rovněž 4K s podporou 160 Hz mají mít zónové podsvícení s jen 576 zónami; jeden z nich bude umět DisplayHDR 1000, druhý bude zvládat jen DisplayHDR 600.

Jak vidíte, v oblasti LCD monitorů (respektive panelů) vývoj zdaleka není u konce a vypadá to, že by se mohly objevit technologie zlepšující právě největší nectnosti, tedy odezvu a kontrast. I když to asi nebude tak drastické zlepšení, jaké přinese OLED (a jednou snad MicroLED), znamená to, že by snad LCD nemusela být pozadu tak moc.

Zdroje: Tom's Hardware, TFT Central (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?