Hlavní navigace

Linuxový mobil Librem 5 má mizerné parametry, ale i výhody, které jinde nejsou

31. 7. 2019

Sdílet

Americká společnost Purism před dvěma lety rozjela crowfundingovou kampaň na financování svobodného smartphonu Librem 5. Nakonec vybrala přes dva miliony dolarů, což stačilo na rozjezd produkce mobilu, který nemá obdoby. Librem 5 totiž využívá netradiční software i hardware; obojí designované tak, aby měl uživatel na zařízením plnou kontrolu. Teď už známe přesné specifikace, dostupnost i cenu. Telefon neběží na běžném Androidu, ale vlastní linuxové distribuci PureOS odvozené od Debianu (půjde jej vyměnit za jiný). Systém v základu nabídne všechny podstatné funkce pro telefonování, SMS, e-maily, focení a surfování. Bude se ale spoléhat hlavně na webové aplikace. Zajímavá je integrace řešení Librem One poskytující VPN a e-mail plus chat s end-to-end šifrováním.

Vypnout, vyměnit, zahodit

Hardware je větší divočina. Telefon nenásleduje moderní bezrámečkové trendy, takže kolem displeje se hodně plýtvá místem. Obrazovka využívá IPS panel s úhlopříčkou 5,7 palce a hrubým rozlišením 720 × 1440 px.

Komponenty byly vybrány takové, ke kterým je k dispozici otevřená dokumentace. Coby čipset tak slouží neznámý i.MX8M od společnosti NXP. V mobilech se neobjevuje, využívá se zejména v přehrávačích videa. Proto má poměrně slabou procesorovou část (čtyři 1,5 GHz jádra Cortex-A53), ale dobrý videoprocesor schopný dekódovat formáty H.265, H.264 a VP9 v rozlišení až 2160p60. K dispozici má 3 GB RAM, 32 GB flash paměti a slot pro microSD kartu.

Modem si poradí se sítěmi LTE a v telefonu je vložen prostřednictvím M.2 karty. Kdo mobilní část nechce, může ji odstranit. Pak se spolehne na připojení přes Wi-Fi 802.11a/b/g/n nebo Bluetooth 4.2. Vypnout jednotlivé komponenty ale půjde i přes „kill switche“. Na boku telefonu jsou tři tlačítka pro okamžitou deaktivaci mobilní sítě, Wi-Fi/BT i foťáků a mikrofonu. Pokud se vypnou všechny tři, systém deaktivuje i polohovací senzory a čidla pro detekci osvětelní a přebližení. Velký rozdíl oproti iPhonů, kde Wi-Fi nelze vypnout ani na systémové úrovni, pouze se lze odpojit od stávající sítě.

TIP: Z mobilu plnohodnotný počítač. Samsung vyrukuje s Linuxem

Foťáky asi nebudou stát za řeč. Purism jen suše uvádí, že vzadu je 13Mpx modul s LED bleskem, vepředu 8Mpx. Reproduktory je pouze jediný. Sluchátkový výstup je vyveden z kvalitní DA převodníku Wolfson Media WM8962. Čtečku otisků byste hledali marně, nechybí ale programovatelná notifikační RGB dioda. Telefon umí detekovat pohyb/otočení v devíti osách a díky přijímači Teseo LIV3F si rozumí s GPS, Glonassem, Beidou i Galileem.

Potěší též uživatelsky vyměnitelný akumulátor s kapacitou 3500 mAh a oboustranný konektor USB-C. Ten vede jednak rychlá data přes USB 3.0 a jednak obraz. Librem 5 totiž půjde připojit k monitoru a používat jako desktop. Pak se potenciál linuxu rozvine naplno.

TIP: Ubuntu to vzdává s mobily a tablety. Soustředí se na počítače, cloud a IoT

Cena již tak atraktivní není. Výrobce si do zítřka řekne o 649 dolarů, od srpna to bude již 699 dolarů, což po připočtení DPH dělá bezmála 20 000 Kč. To je za telefon s lowendovými parametry opravdu mnoho. Librem 5 ale nemíří na masové publikum. Je určen pro hračičky, linuxové nadšence, paranoiky či open source fanatiky. Nebo pro ty, kteří za každou cenu hledají alternativu. Jiné platformy než Android a iOS už prakticky neexistují.

Zdroj: Purism via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?