Hlavní navigace

Microsoft na Ignitu apeloval na firmy, aby přešly na Windows 10. Dostanou i vlastní program Windows Insider

21. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Poselství příspěvku na konferenci Ignite není zrovna překvapivé. Microsoft chce, aby firmy migrovaly na Desítky, k čemuž jim nabízí pomocné nástroje. Spustí pro ně dokonce zvláštní verzi programu Windows Insider. Je ale pro podniky neustálý cyklus testování a upgradování vhodný?

Microsoft zveřejnil záznam jedné z hlavních přednášek z nedávno proběhlé konference Microsoft Ignite Australia 2017. Na té nemluvil ke spotřebitelům a spotřebitelkám, nýbrž k firmám a profesionální sféře v oboru IT. Přednáška spojená přímo s Windows 10 nám dala hrubou představu, co je nyní problémem Microsoftu a kam by rád zamířil. Ačkoli jsme se několikrát přesvědčili, že model operačního systému jako služby zatím redmondský gigant nezvládá příliš dobře, spotřebitelský trh je relativně v klidu. Mnohem choulostivější a minimálně pro Microsoft lukrativnější jsou organizace. Zatímco spotřebitelstvo snese takřka cokoli, firmy tak poddajné nejsou. Zato právě ony přináší do peníze kasy.

Konzervativní firmy versus progresivní Microsoft

Historie nám předvedla, že firmy nemají problém držet se jedné verze Windows po celou dobu její životnosti. Podnikový pohled na věc má svou logiku, kterou lze chápat. Nová verze systému zpravidla vyžadovala investice do hardwaru, musela se řešit kompatibilita s programovým vybavením a typicky byly migrace spojené se školením personálu. Proč měnit něco, co funguje?

Desítky znamenají, že musíme jednou za několik měsíců upgradovat Desítky znamenají, že musíme jednou za několik měsíců upgradovat

Návratnost investice mohla napovědět, že je upgrade pro firmu starost navíc. Upgradování tedy zvlášť ve firemním prostředí nebylo populární. S Windows 10 je nicméně potřeba upgrade řešit, za standardních podmínek dokonce zhruba jednou za půl roku. To, že máme jeden systém, zatím znamená, že zhruba 2× do roka vyjde nová verze Windows.

Bohužel se zatím přístup Microsoftu ukázal být nedostatečným v otázce stability. Navzdory masivnímu testování veřejností se potkáváme se závažnými problémy. Pravděpodobně by bylo dobré vyhradit více času na testování. Týdny až měsíce po vydání se tak řeší hromady chyb, které pomáhá odhalit právě postupné nasazování na spotřebitelských počítačích. Další problémy někdy způsobují nové aktualizace.

Příliš mnoho upgradů

To je velký problém – nejen pro firmy. Jenže právě firmy mohou ve Windows 10 nepřekvapivě vidět strašáka. Nové verze Windows nemusí nasazovat hned, ale až s několikaměsíčním zpožděním v rámci aktualizačního kanálu Current Branch for Business, kdy by již měla být daná verze dostatečně stabilní. Jenže pravidelný a ve výsledku příliš častý kolotoč kolem upgradování – i rok by byl pro firmy moc – může podniky od Desítek odrazovat.

Že by si Microsoft představoval rychlejší adopci, naznačuje přednáška výmluvně nazvaná Windows 10 – The time is now. Byla na ní zběžně představena blížící se verze Creators Update. Více důrazu Microsoft kladl na popisování důvodů nasazení a pak samotnému nasazení a používání Desítek s ohledem na bezpečnost. Nás firemní prostředí zajímá jen okrajově, takže to nebudu zbytečně natahovat. Aspoň malý vhled do situace nám buď jak buď prospěje.

Windows 10 představují jiný svět oproti starším Windows. Reflektují vlastnosti doby Windows 10 představují jiný svět oproti starším Windows. Reflektují vlastnosti doby

Windows Insider pro podniky

Microsoft implikuje, že by v podnicích měli někteří upgradovat brzy po vydání nové verze Windows, aby poskytli první cenná data o tom, jak dobře upgrade proběhl a jak nový systém funguje s dalším používaným softwarem. Jedná se o ty jedince, kteří se dokáží popasovat s určitými problémy, které mohou po upgradu nastat. Ačkoli to možné je, obávám se, že se takový přístup nesetká s vřelým přijetím. Firmy fungují jinak, aspoň dnes.

Mám obavu, že si Microsoft idealizuje nemožné. Tím spíše nevím, co si myslet o nově představeném programu Windows Insider, který je zaměřený na podniky. Jak či kam si Windows Insider pro podniky zařadit? Až bude za několik měsíců spuštěn, nabídne podnikům možnost více se podílet na vývoji Windows. Jenže testovat nová vydání je možné již dnes, kdyby o to podniková sféra měla zájem.

Lze předpokládat, že nový program nabídne čistší prostor, kam spotřebitelé a spotřebitelky zasahovat nebudou. Na Ignitu bylo řečeno, že firmy dostanou zvláštní nástroje pro testování. V jádru to ovšem bude nám dobře známý program Windows Insider, což znamená testování nehotových vydání Windows. Budou mít firmy zájem? Vydrží vražedné tempo vydávání nových verzí Windows? Budou se chtít zapojovat do konstantního cyklu testování?

Podpora ze strany Microsoftu

Microsoft má v arzenálu nástroje, které nasazování nových verzí zjednodušují. Patří k nim nástroj Update Compliance, který informuje o připravenosti počítačů k upgradu. Základním a velice mocným pomocníkem správce či správkyně ve firmě se může stát Windows Upgrade Analytics. Ten používal i sám Microsoft při někdejším testování upgradu na Desítky ze Sedmiček a Osmiček v rámci podniku.

Upgrady problémy působí. Budou firmy stát o Desítky na klasických počítačích? Upgrady problémy působí. Budou firmy stát o Desítky na klasických počítačích?

Nástroj vám pomůže identifikovat problémové aplikace nebo ovladače, které brání upgradu. Díky tomu pak víte, které nejčastěji brání v proceduře. Často vyřešením několika nejčastěji se opakujících problémů vyřešíte rovněž velkou část blokovaných upgradů.

Redmondští na Ignitu dále řešili problematiku zmenšení aktualizací, o které jsme už psali. Zmiňovat nebudu ani zbylé části přednášky zaměřené na bezpečnost ve firmách. To nejdůležitější pro nás jsme si prošli. Krátce bych to shrnul tak, že si Microsoft myslí, že je čas na adopci Windows 10. Pro největší podniky to platí určitě, protože pokud používají Sedmičky, tři zbývající roky do konce podpory znamenají, že by se nyní měli pomalu nacházet minimálně ve fázi plánování.

Závěr

Pořád nevím, zda budou Desítky v tomto konzervativním prostředí přijatelnou volbou. Možná by také bylo lepší uvést, že by si Microsoft přál, aby byla adopce rychlejší. To lze vyčíst mezi řádky. Redmondští nechtějí, aby firmy na něco čekaly, jenže jak jsem uvedl, přejít na Desítky znamená řešit problematiku upgradování mnohem častěji než dříve. V podstatě se jedná o nepřetržitý cyklus.

Dosavadní zkušenosti hovoří o tom, že ačkoli by nové verze měly být kompatibilní a upgrady bychom vůbec neměli zaznamenat (snad jen v pozitivním slova smyslu, když narazíme na novou funkci), reálně se s problémy spojenými mj. s kompatibilitou potýkáme. Jak jsem uvedl, podniky již dostávají opravené a lépe otestované vydání. Jenže se mohou samy potýkat s problémy s kompatibilitou s vlastním softwarem. Důkladnému testování se proto nevyhnou.

Jsme opět u otázky, zda je koncepce Desítek pro podniky vhodná. Microsoft nabízí ještě edici Desítek s dlouhodobou podporou (LTSB), sám se však tváří, že není určená pro všechny počítače v podnicích, jen pro vyvolené stroje s nejvyšší prioritou. Jak se svět s Windows 10 a koncepcí systému jako služby vypořádá?

 

Byl pro vás článek přínosný?