Hlavní navigace

Microsoft ruší servisní kanály Current Branch a Current Branch for Business [Windows 10]

28. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Vyznáte se v servisních možnostech Windows 10? Tak půlku z toho hned zapomeňte.

Pokud jste si z nějakého důvodu nemysleli, že je neskutečný nepořádek v tom, jak jsou podporována vydání Windows 10, tak teď se vám už hlava nevyhnutelně zamotá. Microsoft začal s Windows pracovat jako se službou. (První verze Desítek vyšla v polovině roku 2015.) Původně počítal s tím, že bude vydávat dvě až tři velké aktualizace ročně. Teprve v praxi se věci ustálily, což lze pochopit. Letos v dubnu oficiálně stanovil pevný plán, kterého se bude držet. Hlavně firmy na něj čekaly. Nové vydání Desítek tak můžeme očekávat dvakrát do roka, a to vždy v březnu a v září. Budiž. S tím bylo také určeno, že jednotlivá vydání mají podporu stanovenou na 18 měsíců. (Bývalo to měsíců dvanáct.) Proč ne.

Rekapitulace

To je ale již potřeba rozvést. Oněch 18 měsíců se vztahuje na běžné spotřebitelky a spotřebitele. Microsoft obecně vzato chce, abychom všichni používali nejnovější software a nějaké odkládání instalací nese nelibě. Zatímco spotřebitelský trh je pružnější, mnohem pomalejší v přechodech na novější vydání softwaru je konzervativní a produktivní podniková sféra.

Proto se rozhodl zavést celkem tři servisní kanály pro získávání aktualizací: Current Branch (CB), Current Branch for Business (CBB) a Long-Term Servicing Branch (LTSB). První je cílený na běžné spotřebitelstvo a nabízí všechny aktualizace co nejdříve po vydání. Pro jedince, kteří potřebují počítač k práci, je pak určený Current Branch for Business. Tento kanál nabízí všechny servisní aktualizace hned po vydání.

Tip: Rekapitulace možností (odkladu) instalace nejnovějších funkcí ve Windows 10

Rozdíl však spočívá v upgradech na nové hlavní verze. Ty v rámci tohoto kanálu získáváte s několikaměsíčním odstupem. Jde o minimálně čtyři měsíce od vydání nové hlavní verze. Odkládání upgradů, což je vlastně přechod na servisní kanál CBB, je možné zapnout v edicích Pro a vyšších, nikoli v základní Home.

V praxi to znamená, že vás oba kanály (CB a CBB) donutí k upgradu jednou za několik měsíců. Jen v případě CBB obdržíte již odladěný software. Tento kanál jsem proto doporučoval každému, pro koho počítač představuje nikoli zábavní centrum, ale důležitý pracovní nástroj. CBB je dostupný pro jednotlivce, ale také pro organizace. Pro některé počítače je ovšem i upgradování jednou za rok příliš časté.

Aktivací předvolby upgrade odložíte o několik měsíců Aktivací předvolby bylo možné odložit upgrade o několik měsíců, tj. přejít na CBB. CBB ale končí

Microsoftu nezbylo než vyjít vstříc těmto případům. Striktně na firmy mířený kanál Long-Term Servicing Branch nabízí nové hlavní vydání Windows jednou za dva až tři roky, navíc jen volitelně. Jinak se na tyto počítače dostávají čistě servisní aktualizace. Každé hlavní vydání zařazené do kanálu LTSB má garantovanou dobu podpory 10 let. LTSB je dostupná pouze v rámci edice Enterprise a klasickým případem použití takového systému je bankomat.

Během dvou let od prvního vydání Desítek si celé servisní schéma tzv. sedalo. Již jsme se dočkali ukončení podpory v kanálech CB a CBB první verze Desítek – konec byl zmatečně posunut o jeden měsíc, ukončení podpory pak bylo realizováno v květnu. Dále jsme viděli zařazení dvou verzí Windows do kanálu CBB, kde je zatím stále aktuální Anniversary Update.

Novinky v přístupu k podpoře Windows 10

Skoro přesně dva roky po vydání Windows 10 verze 1507 přichází změna. Zapomeňte na servisní kanály Current Branch a Current Branch for Business, ty Microsoft ruší. (Lépe řečeno se s nimi nebude počítat v souvislosti s dalšími vydáními Desítek.) Nový kanál, který zastupuje dva zmíněné, se nazývá Semi-Annual Channel. Jak název napovídá, odkazuje se k tomu, že Microsoft vydává Windows v nové hlavní verzi dvakrát do roka.

Probíhá instalace nové verze Windows 10

Jednotlivá vydání v tomto servisním kanále podporována po dobu 18 měsíců od vydání. Úplně stejně je nastavena podpora a životní cyklus Office 365 ProPlus. Toto zarovnání a stanovení rozpisu vydávání nových verzí a jejich podpory jsou samy o sobě chvályhodné kroky. Problematičtější je řešení těchto záležitostí takříkajíc za pochodu, i když lze pochopit, že praxe teprve ukazuje, jak je vhodné postupovat.

Jenže teď vlastně neexistuje možnost, jak odkládat instalaci nových hlavních verzí Windows. Jak jsem již naznačil, nové vydání stejně nedostane každý hned v první den. Microsoft potvrdil, že bude na základě telemetrie i nadále vyhodnocovat, zda je na daném stroji vhodné novou verzi Windows nasadit.

Dvě části životního cyklu Semi-Annual Channel

Proto celý cyklus dělí do dvou částí. Kratší je část pilotní, během které se právě bude zjišťovat, jak jsou na tom s kompatibilitou počítače po celém světě. V této fázi bude distribuce řízená, takže nové vydání Desítek neobdrží ani všechny kompatibilní stroje. Posléze už bude Microsoft aktualizaci distribuovat bez umělého pozdržování na všechna kompatibilní zařízení.

Což se s Creators Updatem právě stalo, jak jsem již dnes psal ve článku „Konec řízené distribuce. Creators Update byl vypuštěn na všechna kompatibilních zařízení“. Firmy ovšem mohou pro odklad instalace aktualizací mohou používat Windows Update for Business. Výše uvedené platí pro spotřebitelstvo, které používá službu Windows Update.

Na druhou stranu dojde ke zjednodušení situace a snad i určité snížení fragmentace Windows. Takže praxe vlastně bude blíže modelu Windows jako služba. Ještě jedna poznámka. Spolu s uvedenými změnami Microsoft také oznámil, že je také kanál Long-Term Servicing Branch nahrazen. Nástupnický kanál se nazývá Long-Term Servicing Channel. V tomto případě se jedná o úpravu kosmetickou, protože pro něj platí výše uvedené parametry LTSB.

Byl pro vás článek přínosný?