Hlavní navigace

Steamu po krku. Microsoft chce hráčům nabídnout lepší Store

13. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Myslím, že s Windows máme ještě spoustu práce. Slyšel jsem zpětnou vazbu na náš obchod a chci mít větší kontrolu nad tím, co se děje s Storem, aby byl opravdu šitý na míru hráčům,“ řekl Phil Spencer, viceprezident Microsoftu, který má pod sebou herní divizi. Slova pronesl na akci X018, kde firma představila hromadu novinek.

Jaké konkrétní kroky Microsoft plánuje, zatím není jasné. Neowin spekuluje jen nad tím, že se zlepší technické nedokonalosti, kdy hry z Microsoft Storu zlobí při instalaci či aktualizaci. To by jistě bylo záhodno. Firma jen letos koupila šest herních studií a jedno založila. Je evidentní, že chce hromadu exkluzivních titulů jen pro Xbox a Windows 10, kde se nebude dělit o příjmy se Steamem, Originem a dalšími obchody. Technické problémy by hráče jen odradily.

Herní sekce v Microsoft Storu Herní sekce v Microsoft Storu

Jsou tady ale také technologické nedostatky. Hry publikované v Microsoft Storu mají řadu omezení. Hráči v nich nemohou využít více grafických karet spřažených v SLI/CF, nefunguje v nich software na sledování FPS (jako např. Fraps), hry mají natvrdo aktivní V-Sync. Herní soubory nelze modifikovat, což je sice dobré pro bezpečnost a zamezení pirátství, ale hráči tím přijdou o neoficiální mody, češtiny a další doplňky.

TIP: Herní půjčovna Xbox Game Pass zamíří i na PC

Steam už je navíc těsně provázaný s herní komunitou, funguje tam chat, diskuzní fóra i obří centrum s modifikacemi, mapami do her apod. Steam se také příkladně stará o podporu gamepadů. Microsoft Store je až příliš uzavřený a omezený, takže prostoru pro zlepšování mají Spencer a jeho tým hodně.

Ve kterých online obchodech nakupujete PC hry?

Byl pro vás článek přínosný?