Hlavní navigace

Minecraft se stal nejprodávanější hrou historie. Dostane nové spin-offy

20. 5. 2019

Sdílet


Minecraft minulý týden oslavil desetileté výročí. První veřejná verze vyšla 17. května 2009 a vy si původní hru můžete vyzkoušet zdarma v prohlížeči. Microsoft, který vývojářské studio Mojang koupil před pěti lety za 2,5 miliardy dolarů, prozradil, že dodnes se prodalo 176 milionů kopií hry. Jsou v tom započítány všechny verze pro PC, konzole i mobily.

Takové číslo hru vyneslo na první příčku nejprodávanějších titulů historie. Alespoň dle veřejně známých čísel. Na druhé místo totiž odsunul Tetris, kde tvůrci před pěti lety uváděli 170milionové prodeje. Za tu dobu mohly licencované hry na mobilu několik milionů nasbírat. Třetí místo patří GTA V, Rockstar prodal již 110 milionů kopií. (Žebříček počítá jen s komerčními hrami, nikoliv těmi předinstalovanými na mobilech nebo počítačích. Tam by Hledání min, Solitaire nebo Had dominovaly.)

Mojang loni prozradil, že nemá v plánu udělat Minecraft 2, protože by tím rozdělil komunitu. Místo toho má v plánu hru stále (zdarma) aktualizovat. Vznikat však budou různé odnože. Prvním spin-offem byl Minecraft: Story Mode, epizodní hříčka od Telltale Games. Druhým pak Education Edition, což byla jen upravená základní hra určená pro školy.

Na loňském Mineconu ale Mojang oznámil Minecraft: Dungeons. Půjde o akční adventuru, která hráče pošle do podzemí, kde budou dobývat pevnosti a hledat poklady. Hra vyjde ještě letos na PC.

Mojang připravuje i novou AR hru pro mobily s názvem Minecraft Earth. Hra prý nabídne všechny možnosti velkého Minecraftu, ale bude se odehrávat v reálném prostředí. Půjde hledat kostičky, stavět budovy, farmy, vyrábět předměty a následně bojovat s monstry. Pokémon Go vyvolal AR mánii, zopakuje to Minecraft?

Na 4. března 2022 je dokonce naplánovaná premiéra filmové adaptace. Mojang bude spolupracovat s Warner Bros na hraném (!) snímku o teenagerce, která se skupinou přátel bude chránit svět před Ender Dragonem (finální boss hry).

PS: Autor Tetrisu Alexej Pažitnov zhruba deset let pracovat pro Microsoft. V Redmondu mají očividně rádi kostičkové hry.

Zdroj: Microsoft, Wikipedia

Byl pro vás článek přínosný?