Hlavní navigace

Nordic má velké ambice. Chce se stát 4. operátorem a přetáhnout lidi od Wi-Fi providerů

Sdílet

Zdroj: Vodafone
Nordic Telecom se chce vyrovnat O2, T-Mobilu a Vodafonu. Rád by se stal plnohodnotným čtvrtým operátorem a velkým internetovým poskytovatelem. Jak toho chce docílit?

Na včerejší konferenci Digimedia se v panelové diskuzi řešila budoucnost televize, přechod na DVB-T2, DAB+, IPTV nebo nástupu 5G sítí. Diskuzí se zúčastnili šéfové hlavních televizí a vysílacích společností, předseda ČTÚ, zástupci operátorů atd. Pro nás byl zajímavý především prostřední blok, ve kterém přišla řeč na možný příchod čtvrtého operátora v souvislosti s uvolňováním televizního pásma 700 MHz pro potřeby mobilních sítí.

Nordic Telecom: „Chceme být u toho“

O pozici čtvrtého operátora by se ráda ucházela společnost Nordic Telecom. Tak už fakticky čtvrtým operátorem byla. V minulosti převzala CDMA síť U:fon v pásmu 410 MHz, kterou v současnosti migruje na LTE. Loni navíc přeplatila T-Mobile a získala frekvenční příděl v pásmu 3,7 GHz, na kterém chce ještě letos na podzim spustit komerční vysílání LTE.

Šéf Nordic Libor Dočkálek na Digimedia prozradil, že jejich cílem je nabídnout pevné vysokorychlostní pro domácnosti a vzít pod svá křídla ty, kteří dnes využívají metropolitní Wi-Fi sítě (těch je asi milion). Jejich LTE v exkluzivním pásmu nabídne o řád vyšší rychlost, spolehlivost a kromě internetu chce Nordic nabízet i internetovou televizi.

V této souvislosti mimochodem ředitel Seznam Pavel Zima uvedl, že již nečeká nástupce DVB-T2. Po roce 2030 podle něj nepřijde T3, ale televize se budou vysílat přes internet.

Klíčová aukce

Nordic by se rád zapojil i do aukce v pásmu 700 MHz, která odstartuje již příští rok. Podle Dočkálka ale rozhodne to, jaké ČTÚ nastaví podmínky. Aby pásmo 700MHz, se kterým může vzniknout nová síť s perfektním celorepublikovým pokrytím LTE/5G sítí mohla vzniknout, bude třeba:

  • Vyhradit část draženého pásma pro nováčka. Pro O2, T-Mobile i Vodafone je totiž jakákoliv výsledná aukční cena přijatelná, pokud to bude znamenat, že jim nevyroste nová konkurence.
  • V podmínkách se musí myslet na národní roaming, tedy aby někdo ze stávajících operátorů poskytl svou síť (2G a LTE) pro nováčka, protože ten by jinak nemohl nabízet klasické volání a SMS přes GSM.
  • Roaming navíc musí být za nediskriminační velkoobchodní cenu, aby nováček mohl zreplikovat tarify, které nabízí stávající operátor. A roaming musí nabízet na dostatečně dlouhou dobu.

Zrovna tento týden ČTÚ zveřejnilo předběžná pravidla, podle kterých by aukce měla probíhat, viz Teď nebo nikdy. ČTÚ dělá místo pro čtvrtého operátora. Úřad myslí na výhody pro nováčky i národní roaming.

Jak ale na Digimedii přiznal předseda úřadu Jaromír Novák, konkurence není vždy jen o tom přidat nového operátora. Je třeba udržovat trh tak, aby operátoři stále měli důvod soutěžit. Jinak hrozí, že přijde nováček, z počátku naláká uživatele na levnější tarify, stávající trojka se jim přizpůsobí (tj. dorovná sázku) a za pár let bude trh opět stagnovat.

Záznam diskuzí z Digimedie najdete na iVysílání.

Byl pro vás článek přínosný?