Hlavní navigace

Opozdí se nová generace GeForce? Nvidia má prý problém se sklady plnými starších GPU

21. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Toto léto se čeká příchod nové generace grafických karet od Nvidie, GPU snad nazvaných Turing. Očekávána jsou už dlouho, ale informace jsou mírně konfliktní. Úniky na jednu stranu signalizují, že by se něco mělo ukázat do srpna, ale šéf firmy Jen-Hsun Huang zase na Computexu tyto zvěsti zlehčoval a pravil, že nové GeForce jsou ještě daleko. To jsme původně interpretovali jen jako snahu nesabotovat do té doby prodeje grafik stávající generace Pascal. Ovšem objevují se indicie, že by na Huangova slova ještě mohlo dojít a nová GPU Nvidie by se mohla opozdit.  

Odklad kvůli skladům plným Pascalů?

Důvod by mohl souviset právě s onou snahou prodávat stávající generaci karet. Tento týden se objevily informace, že Nvidia tyto prodeje potřebuje víc než obvykle, jelikož se údajně v předvečer příchodu nové generace potýká s nadbytkem skladových zásob. Firma prý má vyrobeno příliš velké množství Pascalů, přičemž problém je, že s uvedením nových grafik klesne o staré poptávka nebo musejí být zlevněné. Skladové zásoby tedy v tomto momentu ztratí část hodnoty. Pokud je jich mnoho, pak by tato situace mohla Nvidii přimět změnit plány a odložit vydání nové generace.

Že Nvidia sedí na nezvládnutém objemu skladových zásob GPU, uvádí web SemiAccurate, jehož článek ovšem není veřejně přístupný. Podle jiných článků odkazujících na něj ale je nadbytek GPU poměrně velký a příčinu má zřejmě v mánii okolo těžení kryptoměn loni a na počátku letoška. Podle těchto zpráv údajně Nvidia špatně odhadla situaci a v momentě, kdy se dostavila vysoká poptávka těžařů, příliš agresivně navýšila výrobu, takže po opadnutí těžební bubliny ji zůstalo příliš mnoho zásob nad rámec toho, co je třeba na pokrytí obvyklé poptávky od hráčů.

GPU Nvidia GP102 (foto: FunkyIT) GPU Nvidia GP102 (foto: FunkyIT)

Pokud je toto pravda, mohlo by to vysvětlovat, proč se Nvidii dařilo během bubliny držet ceny níž než AMD a také je po odeznění horečky rychleji snížit na víceméně běžné úrovně. Její tiskové zastoupení také nedávno vydávalo zprávy upozorňující na to, že jsou karty opět k dostání za nižší ceny, těžko ale říct, zda to bylo pod tlakem abnormálních zásob, nebo jen běžná snaha podporovat byznys. Přebytek vyrobených GPU by každopádně byl problém jak pro Nvidii, tak pro výrobce karet, kteří pravděpodobně problém plných skladů sdílejí. Podle SemiAccurate údajně jeden z větších tchaj-wanských OEM výrobců firmě vrátil asi 300 000 čipů, ačkoliv běžně si to prý firmy málokdy dovolují z obavy, že jim Nvidia poté omezí alokaci v době, kdy bude o GPU velká poptávka (například v období vydávání nových modelů).

Referát indikující vydání nových GPU zmizel z programu konference

Každopádně jsou-li zprávy o nadbytečných zásobách starších GPU pravdivé, mohla by to pro Nvidii být motivace odložit vydání nové generace, aby bylo více času na postupné rozprodání oněch problémových skladových zásob. Je tedy možné, že harmonogram uvedení nových karet GeForce skutečně bude odložen a tyto karty se na trh v červenci nebo srpnu nedostanou. Nemáme o takovém posunutí zatím žádný konkrétní doklad, ale stojí za zmínku, že z programu konference Hot Chips úplně zmizel referát Nvidie, který měl o nové generaci GPU pojednávat. Nejprve byl jeho obsah změněn "TBD" (tedy "bude upřesněno později"), teď byl odstraněn úplně.

https://twitter.com/david_schor/status/1008879670736011264

Může sice jít o klamné zdání (Nvidia například jen nechce, aby se o věci dopředu vědělo), ale druhé možné vysvětlení je, že mezitím bylo odhalení nových GPU posunuto a zatímco dříve mělo nastat před 20. srpnem, kdy se Hot Chips koná, nyní už je stanoveno na později, a proto musel být referát zrušen. Nelze z toho ale už tipovat, o jak dlouhou dobu byly nové grafiky případně odloženy.

Zprávy o plných skladech jdou i z Tchajwanu

Zda má SemiAccuare s problémy Nvidie pravdu, nemůžeme zaručit. Tento web je často výrazně zaměřen proti Nvidii a v minulosti ji prorokoval problémy, aniž by pak k něčemu dramatickému skutečně došlo. Ale v souvislosti s těžební horečkou by problém se zásobami rozhodně nepřekvapil. AMD bylo takto stiženo před čtyřmi lety (což možná vysvětluje, proč teď se zvyšováním výroby a zásobením hladového trhu zdá se bylo hodně pomalé). Zprávy o tom, že na trhu grafických karet jsou problémy s odbytem, ale přicházejí z více směrů. Výrazně snížené prodeje byly hlášeny už za duben; tento měsíc se přidala zpráva, že v USA je údajně pokles prodejů GPU ještě výrazně horší, než co Nvidia a AMD (které ale mělo být postiženo ještě o něco víc) čekali – takto netrefený odhad je přesně situace, jaká může vést k nadbytečným zásobám na skladě.

Podle webu DigiTimes údajně tchajwanští výrobci karet čekají setrvalé klesání odbytu grafik i v druhé polovině roku, jelikož poptávka těžařů kryptoměn má zůstat slabá. A DigiTimes také uvádí, že i výrobcům karet (zmíněn je Asus, Gigabyte, MSI a TUL/PowerColor) se výrazně rozmnožil objem nepodaného zboží na skladech. Mohou si za to ale částečně sami, jelikož údajně stále ještě drží do určité míry nadsazené ceny. Podle DigiTimes se marže zatím drží na zhruba 20 %, zatímco začátkem roku 2017 před těžní horečkou byly prý okolo 8–10 % (během vrcholu kryptobubliny ale dosahovaly až 40–50 %). Tato zprávy by však mohla dokládat, že nadbytek zásob GPU GeForce je reálný a tudíž je reálná i šance, že povede k určitému odsunutí premiéry nové generace grafik.

Byl pro vás článek přínosný?