Hlavní navigace

Nvidia uvádí Titan RTX, nejrychlejší Turing. „Nejlepší GPU pro PC“ stojí 70 tisíc

4. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Šlo to rychleji, než jsem čekal, dal by se citovat klasik. O víkendu jsme tu měli zprávu o „nenápadných“ výskytech grafické karty Titan RTX v rukou různých youtuberů, twitteristů a blogerů. A v pondělí už byla Nvidií tato karta oficiálně odhalena. Titan RTX je opět cosi jako ještě highendovější highend než highendová GeForce RTX 2080 Ti. A jak se dalo čekat, je také dražší. Stává se teď nejvýkonnější herní grafikou série „GeForce RTX“ s ray tracingem, i když Nvidia se vyhýbá tomu, ji jako kartu pro hraní her prezentovat.  

Plnotučné TU102 s 24 GB GDDR6

Jak se předpokládalo, je v Titanu RTX použita neořezaná verze čipu TU102, který je v GeForce RTX 2080 Ti částečně deaktivovaný. Titan RTX má proto 4608 stream procesorů (v 72 blocích SM) a 576 tensor jader. RT jader je na čipu aktivních 72. GPU má mít základní frekvenci 1350 MHz a takt boostu je ve specifikacích 1770 MHz. TDP se zvýšilo na 280 W.

Pro srovnání GeForce RTX 2080 Ti má v referenčních parametrech takty 1350–1545 MHz, s 4352 stream procesory při TDP 250 W. Pro takt boostu by měla mít teoretický výkon v FP32 zhruba 13,4 TFLOPS. Proti tomu by měl Titan RTX vlivem vyššího taktu boostu, TDP a počtu jednotek dosahovat až 16,3 TFLOPS, tedy o 21 % vyššího hrubého výkonu. Pokud by se srovnávalo s RTX 2080 Ti Founders Edition, tedy s OC modelem, tak už bude rozdíl jen 14,6 %. Reálně to ale bude záviset ne na taktech ve specifikacích, ale na skutečném boost taktu.

Paměťový subsystém je také posílen. Místo 11 kanálů je osazeno všech 12, Titan RTX má tedy plnou 384bitovou sběrnici, což mu dává o 9 % vyšší propustnost 672 GB/s. Frekvence pamětí je totiž stále 14,0 GHz efektivně. Zároveň je ale osazena dvojnásobná kapacita na kanál, rovnou 24 GB paměti GDDR6. GPU má také k dispozici 6 MB L2 cache, zatímco v RTX 2080 Ti ji Nvidia ořezala spolu se sběrnicí na 5,5 MB.

Až 130 TFLOPS ve strojovém učení

Nvidia uvádí výkon v ray tracingu zhruba 11 „gigapaprsků“ (u RTX 2080 Ti to oficiálně je zhruba 10). Čip TU106 neposkytuje vysoký výkon ve výpočtech s dvojitou přesností (FP64), ten je 0,51 TFLOPS. Ovšem pro výpočty strojového učení s použitím tensor jader má dosahovat až 130 TFLOPS v poloviční přesnosti FP16. Pro použití na tyto účely je důležité, že Titan RTX má odstraněno jedno umělé omezení výkonu existující GeForce RTX. GPU má plný výkon v FP16 výpočtech na tensor cores, je-li použito 32bitobé akumulování pro lepší přesnost výsledku. U GeForce se dá použít jen 16bitové akumulování, jinak vám ovladače sníží výkon na polovinu.

Samotná karta je vyrobena ve stejném provedení jako GeForce RTX 2080 Ti, se stejným dvouslotvovým chladičem a pravděpodobně se stejným PCB jako Nvidia používá na kartách Founders Edition. Úprava je však laděná do zlaté a černé. Jde tedy konečně o koncepci s dvěma axiálními ventilátory a otevřeným chladičem. Pasiv nemá heatpipe, ale je v něm vapor chamber. Napájení je dvěma osmipiny a kaskáda má mít 13 fází Infineon DrMOS.

Karta má dva konektory pro NVLink, umožňující spřažení dvou těchto adaptérů se 100GB/s propustností (to pravděpodobně znamená 50 GB/s duplexně). Můstek stojí opět 79 dolarů/2200 Kč, naštěstí tedy není nutno použít ještě několikanásobně dražší můstky pro Quadro. Grafické výstupy pak odpovídají tomu, co mají karty GeForce RTX 2080 Ti: tři DisplayPorty 1.4, jedno HDMI 2.0b a jeden VirtualLink (USB-C).

Cena skoro 70 tisíc

Co nepotěší je cena, která se vyšplhala výš, než jsme asi mlhavě očekávali. Karta stojí 2499 dolarů, tedy už skoro tolik, kolik chtěla Nvidia za Titan V, považovaný tehdy za jakýsi atypický ústřel. Česká cena je 69 500 korun, v eurozóně pak 2699 €. Momentálně ještě Titany RTX nejsou dostupné, ale podle Nvidie se budou dát objednat později v tomto měsíci (prosinci). Dostupné mají být přímo na webu Nvidie, podobně jako karty Founders Edition si je firma nechává vyrábět a prodává jen přímo sama.

Nejlepší GPU pro PC: je ještě na hraní, nebo ne?

V tiskové zprávě Nvidia kartu Titan RTX prezentuje jako kartu pro lidi zabývající se strojovým učením a podobnými výpočetními disciplínami, případně pro tvůrce obsahu. To by tedy implikovalo že směřuje na trh pracovních stanic. Naopak hry nebo hraní zmíněno nikde není, což by znamenalo, že už Nvidia Titan RTX za grafiku pro tyto účely nepovažuje. Zároveň je ale Titan RTX označen jako „nejlepší GPU pro osobní počítače (PC)“, a v kontextu PC znamená GPU přece jen prakticky výhradně herní hardware. U předchozích Titanů byl apel na hráče stále přítomný, takže je možné, že mezi řádky se i zde pořád počítá s tím, že někteří movití nadšenci neodolají a Titan RTX na hraní pořídí. Herní karta to tedy může být, pokud chcete. Budou pro ni totiž používány ovladače GeForce a Nvidia se určitě zlobit nebude. Ale oficiálně tak tak Titan RTX prezentována není, což asi při ceně 70 tisíc i dává smysl.

Byl pro vás článek přínosný?