Hlavní navigace

O2 nabízí neomezený mobilní internet. Ale má tři velké háčky

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kyslík se s neomezeným internetem zapsal do několika kapitol mobilních dějin. V roce 2003 firma nabídla opravdu neomezené připojení, ale v roce 2013 jej zrušila. Viz O2 (Eurotel) nabídl neomezený mobilní internet již v roce 2003. Před dvěma lety přibylo datově neomezené připojení v PředplaDENce, limitem ovšem byla (ne)rychlost 32 kb/s. Stejné podmínky platí i na nových kartách Go.

Zvláštním případem je loňské zavedení fixního LTE internetu do domácností, které O2 nabízí v místech, kam nedosáhne VDSL. Za 499 Kč dostanete rychlost 20/2 Mb/s, bez datového limitu, s modemem ale nesmíte nikam cestovat.

Ani T-Mobile s Vodafonem nenabízí opravdový neomezený internet, loni ale oba operátoři zavedli zvláštní placené balíčky StreamOn a Pass, díky kterým se z běžného datového balíčku nebudou odečítat megabajty spotřebované při přehrávání YouTube, Netflixu apod.

https://twitter.com/Vyhnan/status/1002534760818925569

Čekali jsme na reakci O2. Ta – zdá se – přichází. Jak si všiml Ondřej Vyhnanovský, O2 od června nabízí doplňkovou službu Nekonečná data za 349 Kč měsíčně. Moudře ji nepojmenovalo „neomezená“, protože omezení je hned několik.

  • Rychlost je limitována na 1/0,25 Mb/s.
  • Službu je možné dokoupit jen k tarifům, které obsahují 1,5GB nebo větší datový balíček.
  • Jde o pouhý pilotní provoz poskytovaný do konce roku 2018. Do té doby jej ale firma může kdykoliv bez náhrady ukončit.

Mohl to být začátek revoluce

O2 se šikovně vyhnulo porušování síťové neutrality (a že s tím také bojuje), protože nemusí jako u StreamOnu nebo Passu hlídat, které služby a za jakých podmínek budou v balíčcích neomezené. Na druhou stranu ale tzv. Nekonečná data nejsou vhodná pro streamování videa, na což láká T-Mobile a Vodafone. Videa z YouTubu apod. tam sice poběží, ale budou se buď zasekávat, nebo se jim nepříjemně sníží rozlišení a datový tok.

Pochválit lze fakt, že O2 nekopíruje zbylé dva operátory, ale snaží se o něco originálního. Naše kritika toho, že po nás operátoři chtějí za mobilní internet platit dvakrát a vícekrát, ale zůstává. Nabídnout přitom pomalá Nekonečná data za 349 Kč jako samostatnou službu bez nutnosti mít i onen 1,5GB balíček, dívali bychom se na celu věc jinak. Byl by to skutečný první krok k tomu, že datové limity zmizí, ale platit se bude jen za různé rychlosti jako u pevného připojení.

Byl pro vás článek přínosný?