Hlavní navigace

Opterony jsou out. AMD představilo Epyc, nové serverové procesory na bázi Zenu

18. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Snad ještě důležitější než Ryzeny, které firma vypustila na trh v březnu a dubnu, budou pro firmu serverové procesory, založené na jeho nové „comebackové“ architektuře Zen. Serverová CPU jsou totiž výnosný artikl a pokud by se s nimi podařilo Intelu odejmout nějaký významný tržní podíl, šlo by o významný zdroj tržeb. AMD už v březnu závoj ukrývající novou generaci serverových CPU poodhalilo, tehdy jsme ale ještě znali jen jejich kódové jméno Naples. AMD nyní tyto procesory oficiálně oznámilo – a aby symbolicky podtrhlo, jakou změnou jsou proti „starému AMD“, dává jim také zcela nové označení, které nahradí značku Opteron, kterou známe od roku 2003. 14nm zenové procesory pro server se místo toho budou jmenovat AMD Epyc.  

32 jader Zen spojuje Infinity Fabric

Pod tímto jménem (na jednu stranu jednoduchým, nicméně ono ypsilon není dvakrát nadčasové se svou poplatností aktuální módě), se skrývají procesory s až 32 jádry architektury Zen s SMT (64 vlákny), vyráběné na 14nm procesu GlobalFoundries. Aby se obešly problémy s návrhem a poté s výrobou takto masivních čipů, není ale Epyc tvořen monolitickým kusem křemíku, jako Xeony od Intelu. Místo toho je v pouzdru čtveřice propojených čipů Zeppelin, což je stejný křemík, na němž jsou založené Ryzeny. Všechny čtyři čipy komunikují speciální propojovací logikou Infinity Fabric, jejíž důležitost je údajně v portfoliu technologií AMD podobná, jak architektury Zen a Vega.

Procesor Epyc v pouzdru SP3. Rozměr celého CPU je údajně přes 4400 mm² (Zdroj: Tirias Research) Procesor Epyc v pouzdru SP3. Rozměr celého CPU je údajně přes 4400 mm² (Zdroj: Tirias Research)

Procesor Epyc tak sdružuje jádra jednotlivých dílčích čipů a zároveň z nich agreguje všechnu integrovanou konektivitu. Ta je docela bohatá: z procesoru je vyvedeno 128 linek PCI Express (takže jedno CPU dokáže obsluhovat šest výpočetních grafických karet) a osm kanálů paměťového řadiče, na nichž může být osazeno 16 modulů paměti DDR4. Epyc je kompletní SoC, takže nepotřebuje přídavný čipset a celá platforma je tedy o něco jednodušší.

Epyc se sejmutým krytem. Uvnitř jsou čtyři čipy Zeppelin Epyc se sejmutým krytem. Uvnitř jsou čtyři čipy Zeppelin

CPU Epyc (Epycy?) podporují jednak samostatný režim („1S“), jednak SMP režim s dvěma procesory („2S“). V takovém případě jsou oba propojené pomocí Infinity Fabric, která si vezme 64 linek PCI Epxress obou CPU, takže i dvouprocesorová sestava stále nabízí 128 linek. Více jak dvouprocesorové sestavy Epyc nepodporuje, podle AMD totiž představují jen 10 % trhu a v budoucnu bude prý význam čtyřprocesorových a větších systémů spíš zapadat. Důvodem zde ale bude i to, že Epyc je díky složení ze čtyř čipů sám již částečně podobný víceprocesorovému systému, a tak by škálování na více socketů bylo obtížnější.

Epyc je sice navržen pro dvouprocesorové servery (podle AMD 80 % trhu), ale počítá se s ním i do jednoprocesorových sestav a desek. Ty jsou nyní mnohem menším trhem, ale pode AMD by v budoucnu mohly značně ukousnout z podílu „2S“ serverů. Jediný Epyc údajně má být schopen nahradit či překonat dvousocketové servery založené na nižších modelech Xeonů (do E5-2650 a včetně), kterých se údajně prodává poměrně velké množství. Výhodou by bylo, že jednosocketový server je mnohem menší, jednodušší, levnější a má menší spotřebu (což by kompenzovalo náklady na dražší vyšší model Epycu místo dvou levnějších Xeonů).

amd-epyc-2s-serverAMD v prezentaci uvádělo poměrně pozitivně vypadající srovnání s konkurenčními serverovými Intely, ovšem je třeba upozornit, že zatím se porovnává jen s rok starou platformou Broadwell-EP. Intel ale vbrzku sám uvede novou generaci serverových čipů Skylake-SP pod označením Xeon Platinum, Gold, Silver a Bronze. Ta laťku jistě o něco zvýší – i když třeba v počtu kanálů paměťového řadiče (a tím počtu podporovaných modulů DIMM) Epyc nedorovnají.

Bez umělých omezení

AMD v prezentaci upozornilo na jednu pozoruhodnou vlastnost Epyců: jednotlivé modely údajně vůbec netrpí na tzv. „segmentaci“. To je politika častá u Intelu, kdy nižší modely čipu mají povypínané přídavné funkce (HT, instrukční rozšíření a tak dále) nebo třeba omezené možnosti konektivity. Účelem čehož je, aby zákazníci byli tlačeni ke koupi vyšších a dražších modelů místo nižších, takto uměle oslabených. U procesorů Epyc bylo údajně toto záměrně potlačeno. Všechny modely mají umět všechny speciality a bezpečnostní funkce, které křemík poskytuje, mít stejnou konektivitu PCI Express, a také podporovat stejné rychlosti pamětí DDR4 (mělo by to být 2666 MHz s ECC). Modely by se tak zřejmě měly lišit jen výkonem (počtem jader, frekvencemi) a svým TDP.

Prototypové základní desky pro procesory Epyc (Zdroj: Tirias Research) Prototypové základní desky pro procesory Epyc (Zdroj: Tirias Research)

Na trh během června

Procesory Epyc budou s konečnou platností vypuštěny na trh během června, i když spolupracující firmy již mají k dispozici vzorky (těch bylo údajně rozdistribuováno přes pět tisíc). Podle AMD by se do konce roku 2017 mělo objevit na trhu objevit nejméně 30 různých typů serverů postavených na této platformě, přičemž Epyc by snad mohli v nějaké míře nasadit i někteří velcí provozovatelé datacenter – ale nevíme, zda to budou ta největší jména typu Amazon, Microsoft, Baidu, Google, Facebook.

Byl pro vás článek přínosný?