Hlavní navigace

Qualcomm platil Applu za exkluzivitu. Evropská komise to ocenila miliardovou pokutou

25. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Apple

Evropská komise včera rozhodla, že Qualcomm zneužíval dominantní postavení na trhu s LTE modemy, když mezi roky 2011 a 2016 platil Applu za to, že nebude v iPhonech a iPadech využívat konkurenční řešení. Připomíná to případ Intelu, který v minulosti platil výrobcům počítačů, aby nepoužívali procesory od AMD. Komise případ Qualcommu vyšetřovala od července 2015. Zjistila, že mezi firmami byl nestandardní vztah. Apple sice Qualcommu platil za jeho LTE modemy, ale Qualcomm naopak platil za to, že Apple nevyužije čipy jeho rivalů. Pokud by je využíval, Qualcomm by nejen přestal platit, ale zároveň by Apple musel vrátit část obdržených peněz.

Další miliardová pokuta pro Qualcomm

Evropská komise to zkrátka nevyhodnotila jako slevu, ale narušení hospodářské soutěže. Qualcommu vyměřila pokutu ve výši 997 milionů eur, což činí 4,9 % ročního obratu firmy. Komise zároveň Qualcomm vyzvala, aby se podobných dohod v budoucnu již nedopouštěla.

Qualcomm se proti rozhodnutí okamžitě odvolal k Tribunálu Evropské unie. Tvrdí, že pravidla hospodářské soutěže neporušil a jeho chování nemělo žádný vliv na evropské zákazníky.

Apple již od iPhonu 7 využívá část dodávek LTE modemů od Intelu. To se Qualcommu nelíbilo a Apple zažaloval. O půl roku dříve ale padla žaloba na Qualcomm ze strany Applu a amerického regulátora FTC. Qualcomm již cca miliardové pokuty (v dolarech) obdržel v Číně a Jižní Koreji. Rovněž šlo o zneužívání dominantního postavení, ale ne kvůli exkluzivitě u Applu, ale neposkytování licencí k esenciálním patentům k LTE za férových podmínek. Ze stejného důvodu musí zaplatit bezmála 800 milionů dolarů i na Tchaj-wanu.

Byl pro vás článek přínosný?