Hlavní navigace

Qualcomm a Microsoft vydají „ARM NUC“ Snapdragon Developer Kit (update: plné specifikace)

29. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Qualcomm
V létě Microsoft vydá vývojářský kit určený pro portování a vývoj aplikací pro Windows 10 na ARM procesorech Snapdragon. Konečně dostupný ARM hardware?

Už je to několik let, co Windows 10 běží v plnohodnotné desktopové formě na počítačích s procesory ARM. Tato platforma umožňuje spouštět programy pro klasická Windows na x86 procesorech v emulaci, ale ARMová PC nejsou moc běžná, a tak není ani moc časté, že by programy měly nativní verzi pro ARM.

Snapdragon Developer Kit

Qualcomm teď spolu s Microsoftem vyvinul malý jednoduchý desktopek nebo by se dalo říct mini PC typu NUC, který má za cíl pomoci s touto situací. Poskytne platformu, na které se budou dát jednoduše portovat a vyvíjet aplikace pro Windows na ARMu (respektive hlavně Windows na Snapdragonu, protože celá tato iniciativa byla oficiálně mířená na čipy Qualcommu).

Vedlejším produktem je, že díky tomu bude ke koupi cosi jako ARM NUC pro ty, kteří tuto platformu chtějí jen na hraní či běžné používání. ARM desktopů není na světě moc, takže takovýto „jakoNUC“ je zajímavé zpestření nabídky, pokud se nespokojíte s něčím jako Raspberry Pi (existence verze s 8GB RAM dává už docela dobré možnosti, případně je tu RPi 400).

Snapdragon Developer Kit 02 Snapdragon Developer Kit (Zdroj: Qualcomm, via AnandTech)

Snapdragon 7c Gen 2

Tento počítač se jmenuje Snapdragon Developer Kit. Zatím k němu nejsou ještě úplné specifikace. Qualcomm ovšem současně oznámil relativně levný mobilní čip Snapdragon 7c Gen 2, jenž je vedle Chromebooků určený i pro levná PC s Windows. Kvůli tomuto načasování se zdá možné, že právě tento čip uvnitř poběží. Nebude to úplně výhra, protože jde o pomalejší ze Snapdragonů, které teď Qualcomm pro osobní počítače nabízí, je zamýšlen jako konkurence levných úsporných Atomů/Celeronů/Pentií od Intelu. Ale na druhou stranu by to mohlo dovolit nasadit ne úplně drahou cenu – i když počítejte s tím, že nebude i tak úplně malá. Nejde totiž o normální produkt pro široké masy.

Snapdragon 7c Gen 2 10 Snapdragon 7c Gen 2 (Zdroj: Qualcomm, via AnandTech)

Pokud by byl uvnitř opravdu Snapdragon 7c Gen 2, pak se bavíme o osmijádovém procesoru, ovšem jde o big.LITTLE a na rozdíl od výkonnějších Snapdragonů ne o procesor s 4+4 jádry, ale o čip s jen dvěma velkými jádry, které mají architekturu Cortex-A76 z roku 2018 a takt 2,55 GHz. Zbylých šest jader jsou jen in-order úsporná jádra Cortex-A55. Původní verze Snapdragon 7c z roku 2020 měla tak velkého jádra jen 2,4 GHz, takže tato nová mírně zlepší výkon vyšším taktem, ale nijak dramaticky.

Snapdragon 7c Gen 2 13 Snapdragon 7c Gen 2 (Zdroj: Qualcomm, via AnandTech)

SoC dále obsahuje integrovanou grafiku Adreno 618 (má podporovat obrazovky s rozlišením až 2560 × 1600 při 60 Hz), DSP Hexagon 692 a také příslušné obvody pro zpracování obrazu z paměti. Přítomná by v něm měla být i Wi-Fi 5 (802.11ac) a Bluetooth 5.0 a zřejmě i LTE modem Snapdragon X15 (Category 15/13). Jde o čip vyráběný 8nm procesem Samsungu (8LPP), tedy trošku podobnou technologií, jako GPU Nvidia Ampere (Nvidia má upravenou verzi procesu, 8N).

Snapdragon 7c Gen 2 11 Výkon Snapdragonu 7c Gen 2 podle Qualcommu (Zdroj: Qualcomm, via AnandTech)

Konektivita, paměť a úložiště asi budou omezené

Bohužel zatím nevíme, kolik bude mít přístroj osazeno paměti. Čip podporuje LPDDR4X až na 4266 MHz, ale jen s 32bitovým rozhraním, takže propustnost by odpovídala jednokanálové (64 bitů) DDR4-2133. Důležitá bude asi spíš kapacita – pro vývoj bychom jako minimum čekali 8 GB, ale dost by to chtělo víc. Jestli ale levný SoC vůbec umožňuje osazení 16 GB, není jisté, i pokud pomineme otázku ceny (Snapdragon 8cx podporuje 16 GB, ale má na to dvojnásobný počet kanálů paměťového řadiče).

Tato RAM nepůjde zvětšit a bohužel asi toto bude platit i o úložišti. Počítáme s tím, že čip nejspíš nepodporuje PCIe pro NVMe SSD a disk bude napevno osazený typu UFS nebo eMMC, jako v levných tabletech, noteboocích a miniPC.

Snapdragon Developer Kit 01 Snapdragon Developer Kit 01

Podle fotek/vizualizací a informací webu The Register by mašinka měla mít dvojici standardních portů USB-A a jedno USB-C, plus Ethernet a HDMI pro monitor, konektivity tedy bude tak akorát na základní provoz a pro připojení více klíčenek, disků a periférií už bude třeba rozbočovač. Zařízení má čtečku karet microSD a patrně také slot pro kartu SIM, takže by asi mohlo obsahovat i ten LTE modem. Vzhledem k tomu, že permanentní internetová konektivita je jeden z hlavních taháků, které Microsoft a Qualcomm pro tyto počítače inzerují, je možná přítomnost modemu i na vývojářském kitu v podstatě povinná záležitost.

Vydání v létě, cena snad přijatelná

Podle Qualcommu se PC a jim podobná zařízení s procesory Snapdragon mohou prodávat už od ceny zhruba 349 $, což by mohlo platit pro Chromebooky, uvidíme, jak na tom tedy bude tento mini desktop s podobnou technologií (ale bez displeje, baterie a klávesnice). Cena má být „dostupná“ a nižší než u notebooků se Snapdragonem, které jsou poměrně „prémiové“.

Prodej a distribuci bude zajišťovat Microsoft, takže Snapdragon Developer Kit se bude dát koupit přímo v jeho obchodě Microsoft Store. Přímo Microsoft by měl provést uvedení či odhalení plných specifikací příští měsíc na vývojářské konferenci Build 2021. Na prodej má Snapdragon Developer Kit být během léta. Nejprve se začne prodávat v USA, poté v ostatních regionech.

Aktualizováno (29. 5. 2021): specifikace potvrzené (a velmi lowendové)

Bohužel to vypadá, že naděje, že by se třeba v tomto mini PC mohl nacházet nějaký výkonnější Snapdragon s vyšším výkonem, se vypařily a jde o hodně omezené lowendové PC. Vedle toho, že je opravdu založená na Snapdragonu 7c V2 má krabička bohužel jen 4GB paměť RAM (LPDDR4) a jen 64GB napevno osazené úložiště typu eMMC.

Jak upozornil web Thurrott.com, zařízení zdá se vyrábí ECS/EliteGroup – firma ho má už na svém webu pod označením ECS QC710, kde jsou také uvedené specifikace. Rozměry jsou 11,9 × 11,66 × 3,5 cm a další výbava takováto: porty byly potvrzené jako jedno USB-C (USB 2.0) s podporou USB Power Delivery, jedno USB 2.0 typu A a jedno USB 3.0 typu A.

Ethernet je přítomen, ale je jen 100Mb/s. Ovšem zařízení podporuje Wi-Fi 6 (802.11ax), které tak asi bude rychlejší možností připojení k síti. Je potvrzeno HDMI, zřejmě s rozlišením FullHD nebo „2K“. Zařízení bude mít slot MicroSD pro kartu, Micro-SIM a také má podporovat eSIM, skutečně tedy bude dostupná LTE konektivita pro mobilní připojení k internetu.

Slabý procesor s malým nevýkonným úložištěm a velmi malou RAM znamenají, že toto PC nemůže hrát roli vývojářské stanice pro Windows na ARMu/Snapdragonu. Spíše toto zařízení asi tedy bude sloužit k testování, zda a jak dobře vaše aplikace poběží na ARM počítači s podobně slabými specifikacemi. Pokud je záměr výrobců a Microsoftu na ARMu stavět velmi levné notebooky se specifikacemi odpovídajícími spíš nejlevnějším Chromebookům (vtírá se myšlenka, zda tato krabička neměla být určená hlavně pro testování Windows 10X v roli Microsoftí konkurence ChromeOSu), pak by jejich specifikace mohly být hodně podobné Snapragon Developer Kitu. Tento desktopek by tedy vlastně sloužil k emulaci superlevného (a nevýkonného) notebooku pro potřeby testování.

Raději bychom ale samozřejmě viděli, pokud by se i lowendové počítače posouvaly specifikacemi nahoru – 8GB RAM a větší úložiště by hodně zvýšily užitečnost a životnost takových PC a dnes by to snad už nezhoršilo náklady tak moc.

Galerie: Snapdragon Developer Kit a Qualcomm Snapdragon 7c Gen 2

Zdroje: The Register, AnandTech (1, 2), Qualcomm

 

Byl pro vás článek přínosný?