Hlavní navigace

Přichází Snapdragon X55, internet v mobilu zrychlí na 7 Gb/s

20. 2. 2019

Sdílet


Qualcomm představil první 5G modem Snapdragon X50 již před dvěma lety. Tedy v době, kdy ještě ani nebyly hotové specifikace 5G. Čip se dodnes v žádném zařízení neprodává, ale posloužil operátorům k testům nové generace mobilních sítí. V mobilech, tabletech, počítačích, autech a dalších produktech by se 5G mělo objevit až letos. Qualcomm již spolupracuje s více než 20 výrobci a 20 operátory na uvedení prvních novinek.

Ty by již mohly běžet na novém modemu, který Qualcomm právě představil. Snapdragon X55 je oproti předchůdci univerzálnější, protože kromě 5G podporuje i všechny dosavadní sítě od 2G po novější a rozumí si se všemi pásmy a technikami přenosu. V Česku si bude tykat s GSM a nadstavbou EDGE, 3G (WCDMA s nadstavbou HSPA+) i LTE.

U sítí čtvrté generace již splňuje kategorii 22 a nabídne teoretickou propustnost až 2,5 Gb/s.  Není ale reálné, aby někdo něco podobného nabídl, protože k tomu ani nemá dostatečné prostředky. X55 umí spojit až sedm 20MHz kanálů v různých pásmech, podporuje čtyřanténní režim 4×4 MIMO a celkově zprostředkuje až 24 datových streamů (tedy např. šest kanálů po čtyřech proudech MIMO). A k tomu podporuje efektivnější modulace 1024-QAM. Na straně uplinku umí spojit až tři pásma o šířkách 20 MHz a teoretická propustnost je až 316 Mb/s.

Co se týče 5G, tam se Snapdragon umí naladit na všechna dnes používaná pásma od 600 po 6000 MHz a podporuje rovněž milimetrové vlny v pásmech nad 24 GHz, na kterých budou vznikat superrychlé městské sítě. Modem si tyká s frekvenčním (FDD) i časovým (TDD) duplexem, podporuje konfigurace standalone i non-standalone (u nich může jeden vysílač nabídnout 4G i 5G). Podporuje téř Full Dimension MIMO, při kterém antény vysílají s vertikální i horizontální polarizací současně. Díky tomu všemu modem umožní v 5G surfovat rychlostmi až 7/3 Gb/s (stahování/nahrávání).

Snapdragon X55 je vyráběn 7nm procesem a v prvních produktech se objeví koncem roku 2019. Rychlé adopci ale bude bránit fakt, že operátoři ještě 5G sítě komerčně nenabízejí a že výrobci mobilů budou muset obětovat nemalý prostor na základní desce pro další čip. LTE modemy už totiž většinou jsou součástí SoC, ale X55 se bude muset přidat zvlášť. Lenovo/Motorola dokonce chystá 5G Moto Mod, modulární příslušenství, které se přisaje na záda telefonu, jenž díky tomu bude 5G podporovat.

TIP: Americký operátor mate zákazníky. Falešně láká na 5G síť

Qualcomm také uvedl nový anténní modul QTM525, který výrobci budou muset do mobilů integrovat, pokud bude chtít využívat i milimetrové pásmo. Samotný modul má 8 mm, takže by kvůli němu musely telefony ztloustnout. Do krabičkových modemů pro pevné (FWA) připojení se ale hravě vejdou.

Byl pro vás článek přínosný?