Hlavní navigace

Seagate přestane nabízet 7200otáčková HDD bez SMR pro desktop, Barracudy Pro končí

23. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pozor, z nabídky firmy Seagate brzo zmizí 7200RPM desktopové disky Barracuda Pro bez SMR. Zůstanou jen běžné Barracudy, které jsou ale SMR a s kapacitou jen do 8 TB. Firma prý pracuje na nových generacích disků a v budoucnu by snad měla vydat náhradu, ale těžko říct, kdy to bude.

Loni v létě hýbala hardwarovým světem kauza SMR disků – tzv. šindelový záznam (shingled magnetic recording, SMR) se v té době usadil v mnoha pevných discích, aniž by to bylo ohlášeno. V nabídce Seagate mají desktopová HDD tradiční řady Barracuda už záznam SMR a pokud jste chtěli normální záznam (CMR), museli jste kupovat disky Barracuda Pro. Ty teď ale bohužel zmizí z trhu, Seagate teď oznámila konec jejich výroby.

Firma Seagate oznámila, že desktopovou řadu 3,5" HDD Barracuda Pro odstraňuje z nabídky a vypadá to, že poměrně rychle. Produkt už není na jejím webu, kde už najdete jenom 3,5" Barracudy bez přívlastku Pro. V prodejní síti by disky mohly ještě chvíli vydržet, ale až se vyčerpají dnešní zásoby, asi už je nebude možné koupit.

Ukončením řady Barracuda Pro vzniká v nabídce desktopových disků docela velká díra. Běžné 3,5" disky Barracuda mají kapacitu maximálně 8 TB a mají vždy záznam SMR, takže se nehodí pro náročnější zátěže, kdy by se ně ně zapisovalo mnoho souborů a/nebo velké objemy dat najednou. Vedle toho jsou také běžné disky Barracuda vždy 5400otáčkové, tedy s nižším výkonem.

Seagate Barracuda Pro (Zdroj: Seagate)

Oproti tomu HDD Barracuda Pro byly 7200otáčkové, používaly konvenční magnetický záznam bez komplikací SMR a také nabízely mnohem větší kapacity. Tato řada má modely s až 14TB kapacitou (což už jsou disky s héliovou náplní), takže jejím vyhozením z nabídky v nabídce Seagate chybí takto velká HDD určená pro desktopové počítače. Tím se zúží výběr a konkurence na tomto trhu.

Tabulka pevných disků Seagate ukazující modely se záznamem SMR a bežným CMR Tabulka pevných disků Seagate ukazující modely se záznamem SMR a bežným CMR

Firma má ovšem disky s těmito parametry (7200 RPM, CMR, až 18 TB) zatím dál v řadě IronWolf Pro. Ta je určená pro NAS, bude mít jinak vyladěný firmware (může asi také být hlučnější pohyb hlav) a v desktopu se tato HDD proto nemusí chovat ideálně. Tato HDD jsou ale asi nejbližší alternativou. Plus samozřejmě máte volbu disků od konkurence, například Toshiba N300 a WD Red Pro (také pro NASy) nebo WD Gold.

Toto by nemělo znamenat, že Seagate na velkokapacitní disky rezignuje. Firma uvádí, že momentálně přeorganizovává svou nabídku a chystá nové generace HDD, v nichž by už zase něco jako dnešní Barracuda Pro snad mělo být. I když je možné, že s trošku jinými parametry a s jiným jménem, není tedy úplně jisté, zda bude například zachována ona garance, že záznam není SMR.

Firma ale nesdělila, za jak dlouho tato náhrada přijde, takže klidně může jít třeba o rok. Je otázka, proč nemohly disky Barracuda Pro vydržet ve výrobě až do té doby a pak byly nahrazeny plynule, ale s tím už nic neuděláme.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?